Kılıç, Anadolu Ajansı’nın “global iletişim ortağı” olduğu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Türksat Uydu Haberleşme ve Kablo TV İşletme AŞ (TÜRKSAT) iş birliğiyle düzenlenen “Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri”nde, Türkiye’de e-ticaret pazarının büyüklüğünün 2015 itibarıyla 18 milyar liraya ulaştığını, bu rakamın bir önceki yıla göre yüzde 35 arttığını söyledi.
Türkiye’de elektronik haberleşme hizmeti sunan 4 işletmecinin yıllık toplam yatırımının 4 milyar lira civarında olduğu bilgisini veren Kılıç, 4,5G ihalesine değinerek, “İlk defa 4,5G yetkilendirmesi ile işletmecilerin şebekelerine yapacakları nitelikli yatırımlarını kademeli olarak yüzde 45 oranında yerli malı belgesine sahip ürünlerden karşılaması yükümlülüğü getirildi” dedi.
İnternette bir dakikada 47 bin uygulamanın indirildiğini, 547 bin tweet atıldığını aktaran Kılıç, “Google’da 2,4 milyon arama sorgusu yapılmakta, Youtube’da 2,78 milyon video görüntülenmekte, 104 binden fazla Skype araması gerçekleştirilmekte ve 293 bin Facebook kullanıcısı güncelleme yapmaktadır” ifadelerini kullandı.
Diğer taraftan internete bağlanan cihaz sayısında da önemli artışların öngörüldüğüne işaret eden Kılıç, 2014-2020 yılları arasında internete bağlı nesne sayısının 10,3 milyardan 29,5 milyara çıkacağının tahmin edildiğini dile getirdi.
Kılıç, bu muazzam büyüme karşısında güvenlik bakış açısının yeterince gelişmemesinin, tasarım aşamasından başlamak üzere bilişim sistemlerinde önemli açıklarla olumsuzlukları beraberinde getirdiğinin altını çizdi.
Bu durumun siber ortamda zararlı faaliyetlere alan açtığına dikkati çeken Kılıç, istatistiklerin internette sadece 1 dakikada 30 bin kimlik bilgisinin çalındığını, siber saldırı yapmak için kullanılan bilgisayarların sayısının ise 1,9 milyona ulaştığını gösterdiğini kaydetti.
– “Geçen yıl yapılan siber saldırıların yüzde 60’ı KOBİ’leri hedef aldı”
Kılıç, bilgisayar korsanlarının girdikleri sistemlerde fark edilmeden kaldıkları sürenin 205 gün olduğunun tahmin edildiğini söyledi.
Geçen yıl yapılan siber saldırıların yüzde 60’ının KOBİ’leri hedef aldığını ve geçen yıl 317 milyon zararlı yazılımın bulunduğunun tespit edildiğini belirten Kılıç, ülkeler ve toplumlar için siber güvenliğin sağlanmasının öneminden bahsetti.
Kılıç, güçlü bir Türkiye için siber güvenliğin sağlanması, güçlü altyapıların kurulması ve sürekli teyakkuzda olunması gerektiğini dile getirdi.
TÜRKSAT Genel Müdürü Ensar Gül’ün de kısa bir selamlama konuşması yaptığı etkinlikte daha sonra “Kamuda Bilişim Proje Yönetimi” başlıklı panel gerçekleşti.
Panelde Sağlık Bakanlığı Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Mahir Ülgü, Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmet Sunumu Genel Müdürü Lütfi Aydın ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Zehra Gangam söz aldı.
200 Bin TL Harcadı 20 Ton Üretim Yapacak Murat Dilsiz |
|
SGK Hileli Boşanmayı Affetmiyor |
|
| Trafik Sigortasında Prim İadesi Mert Akça |