‘Domuz gribi artık mevsimsel’

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ege Üniversitesi (EÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağrı Büke, halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünün mevsimsel grip haline geldiğini belirterek, grip vakalarının yüzde 60-70’inin bu nedenle yaşandığını bildirdi.

Ege Üniversitesinden yapılan açıklamada, Prof. Dr. Çağrı Büke’nin görüşlerine yer verildi. Grip vakalarının her sene sonbahar ve kış aylarında görülen mevsimsel gripten kaynaklandığına değinen Büke, 2009 yılında ilk kez ortaya çıkan H1N1 virüsünün de mevsimsel grip nedenleri arasında yer aldığını söyledi.

Her yıl ekim ve mart ayları arasındaki sürenin grip dönemi olduğuna dikkati çeken Prof.Dr. Büke, şunları ifade etti:

“Toplumun yaklaşık yüzde 10-15’i bu aralıkta gribe yakalanabilir. Şu an grip vakalarının yaklaşık yüzde 60-70’i domuz gribi virüsü nedeniyle hastalanmaktadır. 2009’dan bu yana grip aşısı yaptırmamış ya da 2009’dan sonra influenza A (H1N1) ile gribe yakalanmamış kişiler bu gribin etkilerine açıktır. Grip aşısını da risk gruplarına öneriyoruz. Risk faktörlerini taşımayan kişiler için hastalık, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlar ve bir hafta içinde sona erer. Adana ve Niğde’deki vakalara bakılacak olunduğunda bunların bazılarında risk faktörü taşıyan kişiler olduğu bildirilmiştir. 2009’da H1N1 yepyeni bir virüstü, o tarihten bu yana influenza A (H3N2) ve influenza B ile birlikte mevsimsel grip etkeni olarak yer almaya başladı. Dolayısıyla bu yeni bir durum değil.”

Büke, hamileler, yaşlılar, hangi yaştan olursa olsun kronik kalp, akciğer, böbrek rahatsızlıkları ve şeker hastalığı olanlar, aşırı kilolular, nörolojik hastalıkları bulunanlar ve kanser hastalarının risk grubunda yer aldığını aktardı.

– Tek etken domuz değil

H1N1’in domuz, insan ve yaban ördeklerinden alınan karma bir virüs olduğu bilgisini veren Büke, hastalıktan korunmak için grip hastalarından uzak durmak, ellerini sık sık yıkamak ve hijyen kurallarına dikkat etmek gerektiğine işaret etti.

Büke, H1N1’de diğer mevsimsel grip virüslerinden farklı olarak ishal ve karın ağrısının daha sık görüldüğüne dikkati çekerek, “Bu gribe yakalanan her 4 kişiden 1’inde bu yakınmalar görünüyor. Ateş, kas-eklem ağrısı gibi mevsimsel grip belirtileriyle beraber ishal, karın ağrısı gibi belirtiler seyrederse domuz gribi şüphesiyle bir hekime danışmakta fayda var” değerlendirmesinde bulundu.

Diğer Haberler

Ölüme yol açan hastalık ücretsiz tedavi ediliyor

Tüberkülozla mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağl...

Diş Eti Estetiğinin Sağladığı Avantajlar

Dişler, insanların estetik görünümünü sağlayan ve sağlıkları açısından en önemli...

ABD'de 9 hamile kadında Zika virüsü

ABD sağlık yetkilileri 9 hamile kadının Zika virüsü taşıdığını teyid ederek, vir...

Uzmanı Duyurdu: Delta Son Varyant Olabilir

Eski ABD İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) yöneticisi Dr. Scott Gottlieb, yeni tip koro...

Çocuklardaki deri lekeleri hastalık habercisi

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sihhati ve Hastalıkları Anabilim Dalı...

Fazla kilo sandı, kütle çıktı

Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Kurban: "Daha önce...

Sağlık Bakanı Koca'dan Omicron'la İlgili Korkunç Açıklama

Dünya koronavirüs kabusundan bir türlü uyanamazken, virüs yeni varyantlar üzerin...

'Horlama ve uyku apnesi kalp hastalığına sebep olabilir'

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ...

Yeşil Tüket Hastalığı Yok Et

Değişen hava, yaşanan yoğun stres, uykusuzluk ve dengesiz beslenme bağışıklık si...

SGK Hileli Boşanmayı Affetmiyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2015 yılında ölüm aylığı alan 19 bin 277 kişinin b...

Görme ve konuşma bozuklukları tümör habercisi olabilir

Memorial Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Eksperi Prof. Dr. Hakan Oruç, ansızı...

Alerjilere Doğal Çözümler

Bahar mevsimiyle birlikte gelen tek şey güneş, ısınan hava ve yüzümüzü okşayan h...

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin basit yolları

Hastalıkların kendini gösterdiği bu zamanlarda eksperlarda insanların bağışıklık...

Halk Otobüsü Şoförünün Koronavirüs Testi Pozitif Çıktı

Türkiye'de 1 Haziran itibarı ile salgında normalleşme takvimine geçilmesiyle Diy...

"Hava 35" 3 bin 352 hayat kurtardı

Sağlık Bakanlığının 2009'da hizmete aldığı ambulans helikopterler, ülkenin dört ...