Kronik Migrene Botokslu Çözüm

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türk Nöroloji Derneği (TND) Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Prof. Dr. Yeşim Gülşen Parman, 2010’dan itibaren, 15 gün ve üzeri baş ağrısı yaşam sürdüren süreğen migren hastalarına belirli bir protokol kapsamında botoks uygulandığını belirterek, tedavinin bozukluğun çözümünde faydalı bulunduğunun görüldüğünü söyledi.

Parman, botoksun ilk kez tedavi hedefli olarak şaşılıkta kullanıldığını anımsattı.

Botoksun 80’lerin sonundan itibaren tamamıyla nörolojinin tüketimine girdiğini ve tekniğin istemsiz hareketlerin, hareket bozukluklarının, aşırı kasılan göz ve boyun kaslarının tedavisine kadar çoğu problem amacıyla uygulandığını ifade eden Parman, şu şekilde konuştu:

“İlerleyen yıllarda, botoks adalelerin aşırı derecede kasılması, sertleşmesi ve istem dışı spazmların oluşması olarak seyreden spastisite tedavisinde de olumlu sonuçler verdi. 2000’li yıllarda, enjeksiyon yaptıkça görüldü ki hastaların ağrıları diniyor, baskılanıyor. O vakit botoks ağrı tedavisinde de kullanılmaya başlandı. Botoks yüzde tedavi edici olarak uygulandığında görüldü ki yüzdeki çizgiler de ortadan kalkıyor, o vakitdan sonra da güzellik amacıyla kullanım devresi başladı.”

– “Sinir uçlarından salgılanan ağrı kimyasallarını baskılıyor”

Prof. Dr. Parman, bugüne kadar detaylı ilaçlarla denetim edilmeye çalışılan süreğen migrenin tedavisinde botoks uygulamasının etkili bulunduğunu söyledi.

Sonuçları 2010’da yayınlanan ve 700’den çok süreğen migrenli hasta üstünde 2 aşamalı uygulanan çalışmanın olumlu sonuç vermesi üzerine, Amerikan Besin ve İlaç Dairesi’nden (FDA) botoksun tedavi hedefli kullanılması amacıyla ruhsat alındığını bildiren Parman, 1 ay içerisinde 2 hafta süre ile baş ağrısından yakınan hastalara bu tedavinin önerildiğini, uygulamalarda da başarılı sonuçler elde edildiğini ifade etti.

Parman, migren tedavisinde botoks uygulamasına dair şu verileri verdi:

“Baş, boyun, omuz ve saçlı deride 31 ayrı noktaya gerektiğince yüksek dozda uygulanan botoksun bozukluğun çözümünde gerektiğince faydalı bulunduğu görüldü. Biz ondan sonra süreğen migren söz hususu bulunduğunda botoks kullanmaya başladık ve gerektiğince da başarılı sonuçler elde ettik. Fibromiyalji de ağrılı bir sendrom. Bu alanda çalışma yok ama ağrılı noktalara botoks uyguladığını yazan araştırmacılarla, olay bildirimleri olarak çalışmalar var. Botoks, dolgu değildir. Botoks, ağrıya sebep bulunan sinir uçlarından salgılanan ağrı kimyasallarını engelliyor, baskılıyor. Bunu da geçici olarak, bir süreliğine yapıyor.”

– “Botoksun amacı, ağrının gelmesini önlemek”

Prof. Dr. Parman, botoksun birtakım kas hastalarında kullanılmasının sıkıntılar doğurabileceğine işaret ederek, “Onları çok da kötüleştirebilir fakat onun dışında süreğen migren tarifini dolduran her hastaya uygulanabilir. Botoks, koruyucu bir tedavidir. Tedavinin amacı, ağrının gelmesini önlemek, gelirse sıklığını azaltarak, hafif şiddette olmasını sağlamaktır. Diğer koruyucu tedavi yöntemleri de bunu hedefliyor fakat onların çoğu yan tesiri var” dedi.

Migren tedavisinde sarfedilen ilaçların çoğunun epilepsi ilacı bulunduğunu açıklayan Parman, bu tedavinin günlük yaşamta sersemlik hissi, zihinsel yavaşlama gibi yaşam niteliğini düşürecek olumsuzluklara yol açabildiğini vurguladı.

Parman, ağır olaylarda botoks yapıldığı durumda kimi vakit ilaçları kesemediklerini ifade ederek, “Ancak bu durumda da sarfedilen ilacın dozu düşürülüyor, bundan dolayı botoks rutin ilaçlar kullanılırken de uygulanabilir. Bu durumda da uygulama, ilaç dozunun düşürülmesine katkı sağlar” diye konuştu.