Karadenizli çiftçi kadınlara Fransa’dan destek

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Fransa Türkiye Büyükelçiliği Tarım Müşaviri Pierre Autissier, Fransa olarak, Ordulu çiftçi kadınlara destek vermekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Kadınlara spesifik bir eğitim verilmesi gerektiğini tespit ettik. Ekim ayında tarımsal teknik alanda eğitim vermeye başlayacağız. Onlara markalaşmayı da öğreteceğiz” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi iş birliğiyle Ordu’da kurulan Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ile Fransa Tarım Bakanlığı’nın başlattığı kırsalda yaşayan kadınlara yönelik toplumsal kalkınma projesinde pilot il olarak Ordu belirlendi.

Proje kapsamında ordulu çiftçi kadınlara, Fransa ve Türkiye’nin tarımsal inovasyon konusunda başarılı üniversitelerinin ortaklığıyla, Karadeniz’in coğrafi yapısına uygun, katma değeri yüksek ürünlerin üretimi konusunda eğitimler verilecek.

Proje hakkında AA muhabirine bilgi veren Autissier, Türkiye-Fransa ilişkilerinin yeni Cumhurbaşkanı François Hollande’ın göreve gelmesiyle hız kazandığını vurgulayarak, ülkesinin Karadeniz’de çiftçi kadınlara destek veren bir projeyi hayata geçirdiğini söyledi.

“Ordulu çiftçi kadınların çabasından çok etkilendik”

Türkiye-Fransa arasında tarım alanında böylesine bir mesafe alındığı dönemde Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç.Dr. Naciye Selin Şenocak’ın kendilerine gelerek, Ordulu çiftçi kadınlara yönelik başlattıkları tarımsal kalkınma projesi için destek istediğini aktaran Autissier, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yerel yönetimlerin yanı sıra Ordulu çiftçi kadınların ürettikleri malı satmak ve bir katma değer yaratmak için gösterdikleri çaba bizi çok etkiledi. Hepsi üretmek, ailesine, bölgesine ve ülkesine katkı sunmak istiyordu. Üç günlük Ordu ziyaretimizin ardından hazırladığımız raporda da belirttiğim gibi, çiftçi kadınlara spesifik bir eğitim verilmesi gerektiğini tespit ettik zira kadınlar dışa açılamadıkları için emeklerinin karşılığını alamıyor. Yetiştirdikleri ürünleri geniş bir çevreye sunamıyorlar kendi bölgeleriyle sınırlı kalıyorlar. Zaten onlar da ürünlerinin pazarlanması ve ambalajlanması konusunda destek istediler. Tabi bir de ürünlerin tanıtımı konusunda sıkıntı var zira ürünler bırakın uluslararası pazarı daha yerel pazarda bile tanınmıyor. Bir katma değer yaratmak için bölgede yetiştirilen ürünlerin ambalajlanması için paketleme tesislerinin kurulması gerekiyor. Kısacası sanayileşerek daha seri üretime geçilmesi için ortak bir çalışma yürütülmesi gerekiyor.”

“Geleneksel ürünlerde daha iyiye ulaşmanın yolu aranacak”

Autissier, Fransa’nın tarım alanında yıllara dayanan tecrübesinden yola çıkarak, bölgeye yapılacaklar için kolları sıvadıklarını dile getirerek, “Ordulu çiftçi kadınları Fransa’ya götüreceğiz. Fransız kadınlarının geliştirdikleri modelleri yerinde inceleyecekler ve hangi sistemin kendilerine uygun olduğuna karar verecekler. Biz de Ordu’da o sistemi kuracağız. Ekim ayında kadınlara tarımsal teknik alanında eğitim vermeye başlayacağız. Fransa’dan Ordu’ya gelen tarım uzmanları, Ordu Tarım İl Müdürlüğü ile beraber bölgede hangi ürünün fizıbıl olduğunu tespit edecek. Çok dağılmadan geleneksel ürünlerde daha iyiye ulaşmanın yolu aranacak” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

45 Kadın 'Uygulamalı Çobanlık Eğitimi' Alıyor

Sarıçam Belediyesi, Halk Eğitim Merkezi ve ÇÜ ile 'Sürü Yöneticiliği' projesini ...

İstanbul'da Türk Bayrağına Saldıran Kişi Tutuklandı

Şile'de, cadde üzerinde bir işyerinin kapısına asılan Türk bayrağına saldıran ki...

Şırnak ve Diyarbakır'da 16 Terörist Etkisiz Hale Getirildi

Genelkurmay Başkanlığının internet sayfasında mühim olaylara dair bilgi verildi....

Yollar Kapandı, İş Yerleri Girilemez Hale Geldi

Ordu'da şiddetli yağış sonucu kent merkezinden geçen dereler taştı, cadde ve sok...

Deprem Kayıtlarını Tutan İstasyonlar İncelenecek

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) "Ulusal Kuvvetli Ye...

Karbonat Maskesi ile Cilt Bakımı

Cilt lekeleri, sivilceler ve akneler...Bir çok kadın güzel bir görünüm elde etme...

Engelleri Kaldırmayanlara Para Cezası Kesilecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 2017 yılında engelliler için yürütülecek t...

Bal Fiyatları Düştü Kaliteli Üretici Eziliyor

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Ordu İl Besin T...

Destek Sahiplerine Ne Kadar Ödeme Yapılıyor?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Aralık ayında 4 nakdi sosyal destek...

Gizli Belgeler Şehirdeki Bir Otobüs Durağında Bulundu

İngiltere'de HMS Defender savaş gemisine ve İngiliz ordusuna ait Savunma Bakanlı...

Havalar Isındı Ama Çile Bitmedi! Ülke Genelinde Yağış Bekleniyor

Yapılan son değerlendirmelere göre, yurtta hava durumu bugün şöyle. Ülke genelin...

Beyoğlu'nda Kentsel Dönüşüm Gerginliği

Beyoğlu'nda başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarında gerginlik yaşandı. Yasal sür...

PKK'lıların Son Önde Engellendi

Alınan bilgiye göre, operasyonda etkisiz hale getirilen teröristlerden Cengiz Er...

TSK Yönetmeliğinde Farklılık

Subay, astsubay ve askeri öğrencilerin, harpı gerektirecek gerginlik ve buhran z...

Edirne’de "Bocuk Gecesi" kutlandı

Keşan'a bağlı Çamlıca köyünde eski Balkan geleneği "Bocuk Gecesi" kutlandı. Köyd...