Silahlı ve bombalı saldırılara karşı yazılım geliştirildi

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Karlık ile doktora öğrencisi Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı öğretim görevlisi Ayşen Ölmez’in doktora projesi kapsamında, silahlı ya da bombalı terör saldırılarını önlenmesinde kullanılabilecek bir yazılım geliştirildi.

SÜ’den yapılan yazılı açıklamada, projeyle termal kameradan alınan görüntülerin önce bir yazılıma aktarıldığı ifade edilen açıklamada, yazılım yardımıyla, topluluk içinde olsalar bile şüphelilerin üzerilerinde taşıdıkları bomba, silah ya da benzeri cisimlerin yüzde 90 oranında belirlenebildiği bildirildi.

– “Masum hayatları kurtaracak bir proje”

Prof. Dr. Karlık, Türkiye’de son 2 yılda intihar bombacılarının Hatay, Şanlıurfa ve Ankara’da eylemler gerçekleştirdiğini hatırlattı.

MOBESE kameralarıyla şüpheli şahısların üzerilerindeki patlayıcı cisimleri belirlemenin zor olduğuna dikkati çeken Karlık, şunları ifade etti:

“Şahıs, üzerindeki bombayı topluluk içinde patlatmak ister. Kalabalık alanlarda, miting alanına girerken, aramadan geçerken veya metro giriş istasyonlarında termal kamera bulundurulursa, geliştirdiğimiz akıllı sistem, ‘tehdit var mı, yok mu?’ anında bildiriyor. Güvenlik ekipleri, anında o şahsı kenara çekip, eylem gerçekleşmeden müdahalede bulunabilecek. Anlık müdahale, birçok insanın hayatını kurtaracak.”

Karlık, projenin Konya Emniyet Müdürlüğünde test çalışmalarının yapıldığını vurgulayarak, “Emniyet Genel Müdürlüğünde de yazılımı uzmanlarla birlikte daha gelişmiş kameralarla test edeceğiz. Zira, sensör ne kadar kaliteli olursa, alınan bilgi de o kadar doğru olur. Sensör teknolojisinin gelişmesi bizim çalışmalarımıza yardımcı olur. O bakımdan orada tekrar denemesini yapacağız. Başarıda yüzde 90’ın üzerini bulduk. Bu oranı 98’lere, 99’lara çıkarmayı umut ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Öğretim Görevlisi Ayşen Ölmez de 3 yıl önce başladıkları proje ile terör nedeniyle çok sayıda ölüme ve maddi hasara yol açan saldırıların önüne geçmeyi hedeflediklerini belirtti.

Planlanan sistem sayesinde, şüpheli paket durumlarının daha hızlı, hasarsız ve paniğe yol açmadan çözüme kavuşturulacağına işaret eden Ölmez, sistemle terör içerikli olayların başarıyla tespit edilmesinin saldırıyı planlayanlar üzerinde de caydırıcı etkiye sahip olacağına vurgu yaptı.

– “Geliştirdiğimiz yazılım, yüzde 90 üzeri başarı oranıyla çalışmaktadır”

Ayşen Ölmez, termal kameraları, karanlık, sisli, dumanlı ve çıplak gözle görülemeyen yerlerde de algılama yapabildikleri için özelikle tercih ettiklerine değinerek, şunlara işaret etti:

“Kameradan aldığımız görüntüleri işlemek için sayısal hale getiriyoruz. Sayısal hale getirilen görüntüleri de excel dokümanına aktarıyoruz. Excel dokümanındaki sayısal verileri, geliştirdiğimiz hibrid yapay sinir ağları algoritması ile analiz ederek, anında ortamda gizlenmiş silah veya bomba olduğunu tespit edebiliyoruz. İşlenen veriler hareketli kamera görüntüleri de sabit fotoğraf da olabilir. Elimizdeki görsel dokümanda (monitörde), ‘herhangi tehdit içeren unsur var mı, yok mu’ tespitini gerçekleştiriyoruz. Bu bomba da silah da olabilir. Geliştirdiğimiz yazılım, yüzde 90 üzeri başarı oranıyla çalışmaktadır.”

Diğer Haberler

Casper Excalibur G500 inceleme

Excalibur G500 oyuncular için üretilmiş bir notebook olarak ön plana çıkıyor. Gü...

Türk bilim insanlarına Çin'de "en iyi makale" ödülü

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden (MAKÜ) yapılan yazılı açıklamaya göre, MAKÜ ...

Ar-Ge Reform Paketi'nde geri sayım

Bakan Işık, Kanal 24'te katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. ...

Lazer teknolojisiyle 'tarihe yolculuk' yapılacak

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesince (MAKÜ) başlatılan proje kapsamında lazer tekno...

Apple'dan 2025 için İnanılmaz Yenilik

ABD'li teknoloji devi Apple, akıllı telefon onarımlarını kendileri yapmak isteye...

iPhone 11 Türkiye fiyatlarında bin TL indirime gitti

Bu hafta gerçekleştirdiği lansmanla iPhone 11 modellerini tanıtan Apple, Türkiye...

Mobilya depremde can kaybını azaltacak

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, değişim öğrencisi olarak ABD'deki North C...

Nanoteknolojiyle 'hayalet' semazen kıyafeti tasarladı

Anadolu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi Ahmet Şanlı, nano...

Kadınlar teknolojide daha çok yer alacak!

Bill Gates'in eşi Melinda Gates, açıkladığı projesiyle teknolojide kadınlara dah...

Tesla'nın Son Türk Müşterisi Ülker Oldu

Geçtiğimiz Kasım ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Elon Musk'ın patronu o...

Yolcu, tuvalet sanıp acil çıkış kapısını açtı

Pakistan International Airlines'ın (PIA) Manchester'dan Islamabad'a seyahat edec...

Kara delikler de yok olur mu?

Her ne kadar bilim adamları bu konuda farklı görüşlere ayrılsa da, Stephen Hawki...

ASELSAN Haberleşme Sistemi Kuruyor

ASELSAN'dan önemli bir hamle geliyor. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başka...

Gün Işığından 1 Kw Enerji Üreten Şapka Üretti

Diyarbakır'ın Bismil İlçesinde yaşayan ve daha önce cep telefonlarının ekranını ...

Milli Nükleer Radyasyon Dedektörü üretildi

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) bünyesinde oluşturulan Nükleer Radyasyon ...