İYTE’den yapılan açıklamada, Türkiye’nin en önemli ihracat ve gelir kaynaklarından biri olan sebze yetiştiriciliğini tehdit eden domates güvesiyle kimyasal ilaç kullanmadan, farklı bir domates çeşidiyle mücadele etmenin mümkün olabileceği ifade edildi.
Karantina uygulanmasına rağmen sıcak iklimlerde yayılması engellenemeyen domates güvesiyle mücadelede kullanılan geleneksel ilaçlama yönteminin, hem istenilen sonucu sağlamadığı hem de insan sağlığını tehdit eden yönleri nedeniyle tercih edilmediği belirtildi.
İYTE Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Bitki Moleküler Genetik ve Moleküler Islah Laboratuvarında güveye dirençli domates çeşidi geliştirildiği kaydedilen açıklamada, İYTE Moleküler Biyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Doğanlar’ın şu sözlerine yer verildi:
“Kimyasallar genellikle kolay çözülmedikleri için tüketilen bitkilerde ve doğada birikmekte, dolayısıyla hem insan sağlığına hem de doğaya zarar vermektedirler. Sürdürülebilir bir domates tarımı için tespit edilen genotiplerin kullanılması gerekli. Hasat edilmiş ürünlerdeki kimyasal kalıntı, ürünlerin ihracatını da olumsuz etkiliyor. Haşere böceklerle mücadelede zararlı kimyasalların kullanımının sınırlandırılması için zararlı böceklere dirençli bitkilerin geliştirilmesi zorunlu. Klasik ıslah çalışmaları ile ülkemizde ya da dünyada geliştirilmiş güveye dayanıklı
bir domates çeşidi yok.”
200 Bin TL Harcadı 20 Ton Üretim Yapacak Murat Dilsiz |
|
SGK Hileli Boşanmayı Affetmiyor |
|
| Trafik Sigortasında Prim İadesi Mert Akça |