Bodrum katından Avrupa’ya uzanan yazılım serüveni

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ankara’da bir apartmanın bodrum katında 7 arkadaşıyla bilgisayar şirketi kuran Yenal Göğebakan, 450 kişilik mühendis kadrosuyla başta Fransa ve İsviçre olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesine yazılım ihraç ediyor.

İş hayatına Ankara’da bir apartmanın bodrum katında başlayan Göğebakan ve arkadaşları, 1995 yılında Cybersoft adlı şirketi kurdu.

“Ofisimizi temizletmek için bile paramız yoktu”

Geçen süreçte şirketi büyütmeye çalıştıklarını anlatan Göğebakan, şöyle konuştu:

“1995 yılında başlayan serüvenimiz bugün 450 kişilik bir mühendis kadrosu ve 7 yerleşkeye ulaştı hatta o zamanlar ofisimizi temizletmek için bile paramız yoktu. Büyük küçük bütün projelere aynı ciddiyetle yaklaştık, parayı hiçbir zaman amaç etmedik. Kaliteli bir proje, teknoloji geliştirirseniz paranın zaten kendiliğinden geleceğine inandık. Ar-Ge çalışmalarını çok önemsedik. Ar-Ge çalışmalarında Avrupa Birliği fonları, TÜBİTAK ve bazı bakanlıklardan teşvik aldık.”

“ABD’de yazılım “Oscar”ı sayılabilecek “Computerworld Honors Yarışması”nda birinci olduk”

Göğebakan, Türkiye’deki hizmetlerinin yanı sıra yurt dışına yazılım ihraç ettiklerini vurguladı.

Patentli ürünlerinin bulunduğunu hatırlatan Göğebakan, “Bu ürünleri yurt içi ve dışındaki çeşitli projelerde kullandık. Bugün Azerbaycan, İsviçre, Fransa gibi ülkelerde bu teknolojiyle geliştirdiğimiz ürünlerimiz var. Türkiye’nin tek kalemde en büyük paket yazılım ihracatını biz gerçekleştirdik. Teknoloji firması olarak başarımızın altında yatan en önemli etken inanmak ve çalışmanın yanı sıra teknolojiyi, Ar-Ge’yi içselleştirmek” diye konuştu.

ABD’de yazılımın ‘Oscar’ını aldı

ABD’de yazılım “Oscar”ı sayılabilecek “Computerworld Honors Yarışması”nda “Kamudan bireye” kategorisinde birinci olduklarını anlatan Göğebakan, NASA ve Dünya Kiliseler Birliği gibi büyük şirketler arasında elde ettikleri başarıyı Türkiye’ye getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı.