Yumuşak doku romatizması nedir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Gece yeteri kadar uyunmasına rağmen, sabahları ağrı ile uyanıp, kendisini hiç uyumamış gibi yorgun, bitkin ve isteksiz hisseden şahıslarda ‘fibromiyalji belirtisi’ (FMS) adı verdiği yumUşak doku Romatizması olabileceği belirtildi.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eksperi Süleyman Tatlı, belirtisin en mühim özelliğinin bedenin belli noktalarında aşırı titiziyet görülmesi olduğunu söyledi. Sendromun, kaslarda ve mafsallerde vakitgelen ağrı ve titiziyet, uyku bozukluğu, yorgunluk, halsizlik ve sabah tutukluğu ile kendini gösterdiğini belirten Tatlı, “YumUşak doku Romatizması; bedende vakitgelen ağrı, yorgunluk, halsizlik, tutukluk ve bedenin birtakım titiz noktalarında karakterize bulunan ve mafsal dışı Romatizmal bir hastalıktır. Birçok hastalığa da kapı açan hastalıklar arasında, iş kuvveti kayıbı yönünden ön sıralarda yer alır. 25-55 yaşlarında ve kadınlarda oldukça sık olmakla eş güdümlü erkeklerde ve çocukluklarda da görülebilir. Eğitim seviyesi ve ekonomik seviyesi ortalamanın üstünde bulunan şahıslarda oldukça çok rastlanır” dedi.

Hastalığın sebebinin çok güzel bilinmemekle eş güdümlü gerilim seviyesi ile yakın temaslı olduğunu belirten Tatlı, “Uyku bozuklukları, düşme ya da motorlu vasıta kazası gibi korkuyla karışık büyük fiziksel travmalar, bir yakının kaybedilmesi gibi ruhsal travmalar, psikolojik gerilim, birtakım viral hastalıklar, Romatoid artrit, ankilozan spondilit gibi birtakım Romatizmal hastalıklar, bu hastalığın oluşmasını tetikleyen faktörlerdir” diye konuştu.

Ağrılar hayat niteliğinizi düşürüyor

Hastalığın ağrı yakınmalarının, bedenin en çok sarfedilen boyun ve bel bölgesi başta olmak üzere omuz, dirsek, diz ve ellerde hissedildiğini kaydeden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eksperi Süleyman Tatlı, şu şekilde devam etti:

“Hastalar genelde vücutlarının bir tarafının oldukça çok ağrıdığını ifade ederler. El ve ayaklarının şişliğinden yakınabilirler. Fakat muayenede şişliğe pek rastlanmaz. Uyku bozukluğu, sabahları yorgun kalkma, karın ve göğüs ağrısı, ellerde uyuşma, kabızlık, ishal, mide ağrısı, adet zamanlarında ağrı, soluk almada zorlanma ve çok acele sinirlenme gibi belirtiler da hastalığa eşlik eder. Hastaların %50 sinde gerilim tarzı baş ağrısı vardır. Sık idrara çıkma ve acil idrar yapma talebi sık görülür. Hem de çene mafsalı ağrıları, kramplar ve kulak çınlamaları hem de baş dönmeleri olabilir. Bazı hastalarda depresyon ve anksiyete şikayetlere eşlik edebilir.”
Fibromiyalji belirtisi teşhisinin konulmasının çok da basit olmadığını ifade eden Tatlı, “Hastalığa özgü bir laboratuar testi yok. Fakat altta yatabilecek diğer hastalıkların da araştırılması amacıyla biyokimya, kan, tiroit fonksiyonu testleri yaptırılmalıdır. Bel ve boyun fıtığını araştırmak amacıyla radyolojik tetkikler de yapılabilir. Tanı koymak amacıyla, en az 3 aydır devam eden vakitgelen ağrı olması ve bedenin 18 belli titiz noktasına bası uygulandığında, 11 bölümde ağrının belirleme edilmesi gereklidir” ifadelerini kullandı.

Yoğun iş temposu belirtilerı artırıyor

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eksperi Süleyman Tatlı, uyku bozukluğu, yorgunluk, gerilimli yüksek çalışma temposu, psikolojik gerginlik, gribal enfeksiyonlar, gürültü, uzun vakit oturma ya da uzun vakit ayakta durma, bilgisayar başında devamlı aynı yineleyen hareketler ve devamlı elektRomanyetik gerilime maruz kalmanın hastalığı tetikleyen faktörler olduğunu bildirdi.

Hastalığın sakatlık yapıcı ya da hayatı tehdit edici olmadığını fakat diğer hastalıklara kapı aralayıp, hayat niteliğini düşüreceğini belirten Tatlı, “Bu amaçla tedavisi gereklidir. Tedavisi uzun vakitbilir ve belirtilerda dikkat çekici düzelme bulunana kadar doktor denetimi gerekir. Ağrıyı azaltmak, yorgunluğu gidermek, uykuyu düzenlemek ve depresyonu tedavi etmek hedefiyle başta antidepresanlar ve ağrı kesiciler olmak üzere uyku düzenleyici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılır. Bunun dışında titiz noktalar üstüne lokal enjeksiyonlar da yapılabilir” diye konuştu.

Egzersiz gerçeklştirmeyi ihmal etmeyin

Egzersiz yapmanın, yumUşak doku Romatizmalarında tedavi ve korunma tekniği olduğunu kaydeden Süleyman Tatlı, şu önerilerde bulundu:

“Hastalıktan korunmak amacıyla bilhassa gevşeme egzersizleri, germe egzersizleri, kardiyovasküler kondüsyon egzersizleri, düşük yoğunlukta yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme, su aerobiği gibi aktiviteler faydalıdır. Hastalara yatmadan evvel uykuyu etkileyecek alkol, sigara, çay, kola, kahve gibi maddeleri almamalarını önermekteyiz. Fizik tedavi uygulamalarında ise sıcak uygulama, derin ısıtıcılar ve ağrı kesici özelliği bulunan elektriksel stimülasyon ve masaj ile olumlu neticeler alınmaktadır. Hem de kaplıca kürleri önerilir. Deniz, kum, güneş, yüzme çok güzel neticeler doğurur.”