“Yazı yazarken harfler köşeli çıkıyor, misafirlerinize çay kahve ikramında yer alır iken zorlanıyorsanız el titremesi sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz. Titreme bedenin bir kısmındaki kasların istemsiz olarak ritmik bir biçimde kasılması ve gevşemesi neticesi meydana çıkan hareketlerdir. En sık ellerde görülen titreme sıhhatli diyebileceğimiz normal şahıslarda görülebilir ve fark edilmeyebilir. Kişinin ellerdeki titremesi fark edilir seviyeye gelince normal olmaktan çıkar. Stres, yoğun çay ve kahve içmek, açlık, yorgunluk, ani sinirlenme gibi birtakım haller titremeyi fark edilir duruma getirebilir. Bu etken ortadan kalkınca şahıs eski haluna dönebilmektedir.”
Yorgunluk, gerilim ve kafein titremeyi artırıyor
“Ellerde titremelerin duruş ve harekete göre farklı çeşitleri bulunuyor. Titreme istirahatte, hareket sırasında, eller öne uzatılmış halda ya da bir olaya hususi olarak (örneğin; makale yazma) meydana çıkabilir. Ellerde titremenin şiddeti hafif olabileceği gibi yeme, içme, şahsi greksinimlerini gidermede güçlük yapabilecek düzeyde fazla kuvvetli olabilir. Ellerde titreme ile başvuran hastaların büyük çoğunluğunda ‘esansiyel tremör’ olarak adlandırılan güzel huylu bir hal saptanmaktadır. Nedeni bilinmemekle eş güdümlü sık sık ailesel geçişlidir. Altta
yatan ciddi bir hastalık yoktur. Özellikle 20’li yaşlarda belirginleşir ya da başlar ama her yaşta da görülebilir. Yorgunluk, gerilim, kafein bu titremeyi artırabilir. Yaş geliştikçe genelde artış gösterir ve eller dışında kafada, dilde, bacaklarda da görülmeye başlayabilir. Sıklıklar bireyin yaşamını kısıtlayıcı ağırlıkta olmaz fakat ince el yeteneğine gerektiren işlerde çalışırken zorluk çekebilirler.”
Parkinson hastalığına dikkat
“Ellerde titreme yapan nörolojik hastalıkların ortamında en fazla bilinenin ‘parkinson’ hastalığıdır. Parkinson hastalığı genelde ileri yaşta ellerde titreme ile başlayan ve beyin hasarına yol açan ilerleyici bir hastalıktır. Parkinson hastalığında başlangıçta tek bir elde titreme vardır. Bu ‘para sayma’ hareketi olarak kaba ve yavaş bir titremedir. Hastalığın başlangıcında hareket ile titreme kaybolur. İlerleyen dönemlerde titreme oldukça bariz bir hal alır. Diğer elde, bedenin başka kısımlarında da görülebilir. Parkinson hastalarında titremenin tedavisinde hastalığa özgü hayat boyu kullanılmak üzere bulunan ilaçlar verilmektedir. İlaç ile tedavi edilemeyen hastalarda cerrahi ve beyin pili takılması gibi yöntemler kullanılmaktadır.”
Titremenin nedeni araştırılmalı
“Titremenin tipi, karakteri, şiddeti ve dağılımı belirlendikten sonra sebebe yönelik inceleme planlayarak tedavi sağlanabilir. Kan tahlilleri, beyin, omurilik ve sinir sistemine yönelik ttesirkler yapılabilir. Elektromiyografi aleti ile uygulanan hususi yollarla titreme analizleri yapılabilir. Altta yatan neden saptandıktan sonra buna yönelik ilaç ve tedaviler seçilmektedir. Titreme, altında yatan sebebe bağlı olarak geçici ya da kalıcı olabilmektedir. Örneğin; ‘esansiyel tremör’ genelde kalıcı bir titremedir. Guatr ya da ilaç yan tesirine bağlı bir titreme geçici olabilir, yani düzelebilir. Kalıcı el titremelerinde titremenin şiddetine ve yaşamını tesirlemesine göre tedavi düzenlenir. Şiddetli ve yaşamını tesirleyen tipteki titremelerde şahsa devamlı kullanacağı ilaçlar verilir. İlaç seçiminde en az dozda ve en az yan tesiri olabilecek tek bir tip formüldür. El titremesinin ilaç tedavisinde ‘beta bloker’ diye tanımladığımız kalp ritim düzenleyiciler başta olmak sara ilaçları programı kullanılmaktadır.”
Hangi nörolojik hastalıklar titreme yapar?
“Ellerde titreme yapabilen başka nörolojik hastalıklar; multiple skleroz (MS), inme, travmatik beyin hasarı, beyincik ve beynin yıkımı ile giden ilerleyici hastalıklardır. Hem de bedene dağılan sinir liflerinin hasarlandığı hallerda, birtakım omurilik hastalıklarında da ellerde titreme olabilir. Astım ilaçları, amfetamin gibi uyarıcılar, psikiyatrik hastalıkların tedavisinde sarfedilen birtakım ilaçlar da yan tesir olarak ellerde titremeye yol açabilir.”
200 Bin TL Harcadı 20 Ton Üretim Yapacak Murat Dilsiz |
|
SGK Hileli Boşanmayı Affetmiyor |
|
| Trafik Sigortasında Prim İadesi Mert Akça |