Yeni ehliyetler fotoğrafçıların yüzünü güldürdü

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

“Ömür boyu ehliyet” dönemini kapatan Karayolları Trafik Yönetmeliği’ndeki değişiklikle yenilenecek ehliyetlerde kullanılacak biyometrik fotoğraf dolayısıyla fotoğraf stüdyolarında müşteri yoğunluğu yaşanıyor.

İstanbul Profesyonel Fotoğraf Sanatkarları Odası Başkanı Yılmaz Süleymanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından istenilen vesikalık biyometrik fotoğrafın 50×60 milimetre ebadında, beyaz fonda ve desensiz olması gerektiğini söyledi.

Fotoğrafın fonda gölgeler oluşturmaması gerektiğini aktaran Süleymanoğlu, “Yeni ehliyet fotoğrafında kişi direk yüz profilinde her yönden açıkça görülebilecek. Bu durum bizim işlerimizi de açtı. Allah bereket versin ehliyet değiştirmek isteyenler fotoğraf stüdyolarını doldurdu” diye konuştu.

Biyometrik fotoğrafın pasaportlarda da kullanıldığını anımsatan Süleymanoğlu, şunları kaydetti:

“Yeni ehliyetler, fotoğrafçı esnafımız için çok iyi oldu. İşlerimiz açıldı ve fotoğraf stüdyolarında hareketlenme oldu. Ehliyet için gerekli belgeler Emniyet Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alıyor. Yeni ehliyetler için çektiğimiz biyometrik fotoğraflarda hiçbir şekilde oynama yapamıyoruz. Daha önce benzer işler için çektirilen vesikalık fotoğraflarda bazı programlar kullanarak bilgisayarda oynama yapılıyordu. Renk, doku, işleme yada benzer estetik operasyonlar uygulanıyordu. Yeni ehliyet için çektirilen fotoğrafta hiçbir şekilde oynama yapılmayacak. İstenilen boyutlarda çekilen fotoğraf sadece kırpıldıktan veya boyutları dahilinde kesildikten sonra bastırılacak. Vatandaşlar oynama, rötuş yapılmayan biyometrik fotoğrafları beğenmese de bu tür fotoğraf kişinin direkt yüz açısından net bir şekilde görülmesini sağlıyor. Fotoğraflarda kravat mecburi değildir, emniyetin istediği ölçü olması yeterlidir. Biz en güzel fotoğrafı çekmeye çalışıyoruz.”

Yeni kimliklerde de biyometrik fotoğraf kullanılacağını anımsatan Süleymanoğlu, “Biz fotoğrafçılar olarak foto kabinlerden şikayetçiyiz. Bunlar alışveriş merkezlerine ya da bir pastane köşesine yerleştiriliyor. Fotokabinler esnafı sıkıntıya sokuyor. Esnafımız kira ve vergi veriyor, işçi çalıştırıyor. Fotokabinlerin başında insan yok vatandaş burada 4-5 kez kendi foto çektiriyor. Her fotoğrafa para vermek zorunda kalıyorlar. Vatandaşımız bununla işini görmeye çalışıyor ancak bu aletler işin doğasına uygun değil. Bu konuyla ilgili yetkililerden yardım bekliyoruz” diye konuştu.

Diğer Haberler

Sürücünün Çarptığı Taş Yolun Ortasına Fırladı

İzmir'in Torbalı ilçesinde, bir aracın çarptığı refüjdeki kaldırım taşı yol orta...

13 Şubat 2016 Ehliyet Sınavı

13 Şubat 2016 Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan Ehliyet sınavı için geri sa...

Kablosuz Şarj Tesla'ya da Geldi!

Elektrikli otomobil deyince akla ilk gelen markalardan Tesla'nın geliştirdiği Mo...

İSPARK, Otoparklarda Şarj Üniteleri Kuruyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kuruluşu İSPARK vasıtasıyla yeni nesil elektrikl...

İstanbul'da E-5 ve TEM'in Altına Otopark Yapılacak

İstanbul'da yaşanan trafik sıkıntısıyla birlikte ortaya çıkan otopark sorunu her...

En Sağlam 5 Otomobili Listeledik!

Baştan uyaralım, bunlar son 2 sene içerisinde testleri yapılan en güvenli 20 ara...

10 Ekim Ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanır?

Ehliyet alabilmek için sınavına giren sürücü adaylarının meraklı bekleyişi başla...

Kış Lastiği Zorunluluğu Özel Araçları Kapsamıyor

Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, kış lastiği konusunda kendileri açısından bir k...

Taksiler Sürücüsüz Oluyor!

Ford sürücüsüz otomobil teknolojileri kapsamındaki çalışmalarını genişleterek ta...

ABD, Tüm Araçlara Arka Kamera Zorunluluğu Getiriyor

Ölüme ve yaralanmalara neden olan kazaların azaltılması için üretilecek ve ithal...

Kaportacılar için Yoğun Mesai Başladı

İstanbul'da etkili olan kar yağışı nedeniyle kazalar arttı, kaportacılarda yoğun...

"Fiyatlar 10 Güne Kadar Daha da Yükselecek"

Çin'in Wuhan kasabasında ortaya çıkan koronavirüs olarak bilinen Kovid-19 otomob...

Amazon Sürücüsüz Sipariş Testlerine Başladı!

Amazon sürücüsüz otomobil yoluyla sipariş ulaştırma servisinin test aşamalarına ...

Ford Bütçe Dostu Sürücüsüz Araç Üretiyor

Daha önce sürücüsüz taksi teknolojisi üzerinde yoğunlaşan Ford, çalışmalarını sü...

Dünyaca Ünlü Markalar, Parçaları Türkiye'den Alıyor

Ürettiği parçaları ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlayan Tuğçelik Alüminy...