“Virgül” sanatseverlerle buluştu

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Karikatür ve grafik sanatçısı Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun 26. kişisel sergisi “Virgül”, sanatseverlerle buluştu.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlük Sanat Galerisi’ndeki serginin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ’nün farklı bir boyutla anılmaya başladığını belirterek, “Sanatta da artık söz sahibi oluyoruz. Bu bize yakışırdı. Tek boyutluluktan üçüncü boyuta doğru devam ediyoruz. Yani artık köşeli boyuttan farklı bir şeye doğru evriliyoruz diye düşünüyorum” dedi.

Karaca, serginin zeka ürünü ve ince dokunuşlardan meydana gelen bir çalışma olduğuna dikkati çekerek, Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun uluslararası bir sanatçı olduğunu söyledi.

Sergisine ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan sanatçı Gürbüz Doğan Ekşioğlu ise “Burada kağıt üzerine yapmış olduğum çalışmaları, yağlı boya ve akrilik boya ile tuval üzerine yaptığım çalışmalarla, iPad ile dijital olarak çalıştığım üç boyutlu işlerimi sergiliyoruz” diye konuştu.

Ekşioğlu, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı Bölümü mezunu olduğunu ifade ederek, 10 yıldır Yeditepe Üniversitesi’nde de tasarım dersi verdiğinin altını çizdi.

Grafik tasarımının herhangi bir olayı, duyguyu ve düşünceyi görsel olarak ifade etme aracı olduğunu vurgulayan Ekşioğlu, şu değerlendirmede bulundu:

“Grafik işarettir. Grafik işaretlerde de bazı şeyleri resimle anlatırsın, bunun adı da illüstrasyondur. İşte bu illüstrasyon alanında ben uzmanlığı seçtim. 1980’den bugüne kadar her bir şeyi anlatmaya çalıştım. Çalışmalarımın öncesinde bir ilham geliyor ve o duygu beni tetikliyor. O bana geldiği zaman beğeniyorsam, çalıştığımda ortaya iyi bir sonucun çıkacağını da görebiliyorum”

Sanatçının yaklaşık 100 eserinin yer aldığı sergi 3 Mart’a kadar görülebilecek.

Gürbüz Doğan Ekşioğlu

1954 yılında Ordu’da doğdu. Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu Grafik Bölümünde öğrenim gördü. Halen aynı kurumda, yeni adı Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Yrd. Doç. olarak görev yapıyor. 1977 yılından beri karikatür ile ilgilenen sanatçı, şimdiye kadar 23’ü uluslararası olmak üzere toplam 64 ödül aldı. Ulusal ve uluslararası birçok karma serginin yanı sıra, birçok kişisel sergi açtı. “New Yorker” dergisinin kapağında üç kez, “The Forbes” dergisinin kapağında bir kez olmak üzere, “The Atlantic Monthly”, “The New York Times” gibi dergilerde de karikatür ve illüstrasyonları yayımlandı. Sanatçı aynı zamanda 1998 yılı “Sedat Simavi Görsel Sanatlar Ödülü”nün sahibidir.