Osmanlı mirası mezar taşları çıkarılıyor

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bosna Hersek’te, Osmanlı döneminden kalma, ortak tarihin sembolü mezar taşları, ülkenin farklı şehirlerinde yapılan arkeolojik çalışmalarla toprak üstüne çıkarılıyor.

Saraybosna Müzesi ve Arkeologlar Derneği, 2003 yılında başlattıkları çalışmayla Osmanlı dönemine ait eserlerin yanı sıra zamanla toprak altında kalan Osmanlı mezar taşlarının da ortaya çıkarılmasını hedefliyor.

Saraybosna Müzesi’nde küratör olarak görev yapan ve Balkanlar’ın ilk “Osmanlı arkeologlarından” olan Adnan Muftarevic, Bosna Hersek’te Osmanlı dönemine ait mezar taşlarıyla ilgili farklı çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, “Başlattığımız Osmanlı arkeolojisi çalışmalarında toprak altından mezarlıklar, camiler, medreseler çıkıyor. Mesela bir hazirede yeni bir tip, Bosna’da tek bulunan bir mezar taşına ulaştık” ifadelerini kullandı.

adnan[1]

İslamiyet’le beraber mezar taşları da değişime uğradı

Bosna Hersek’teki mezar taşlarının Orta Çağ’dan günümüze değişim geçirdiğini anlatan Muftarevic, “Osmanlılarla birlikte 15. yüzyılın başlarına doğru akıncıların ve alperenlerin buraya gelmesiyle insanlar yavaş yavaş İslamiyeti kabul etmeye başlamış. İslamiyet ile beraber de yeni kültürü almışlar. Dolayısıyla mezar taşları da bir değişime uğramış” diye konuştu.

Saraybosna’daki Bakır Baba Camisi’nin ve bahçesindeki mezarlık ve medresenin de 1939 yılında dönemin yöneticilerince yok edildiğini aktaran Muftarevic, yaptıkları arkeolojik kazılarda buradaki ortak mirası gün yüzüne çıkardıklarını söyledi.

Muftarevic, “Buradaki mezarlık, Bosna Hersek’teki en eski mezarlıklardan biri. Bu yıkımı, bizim kültürümüzü silmek için yaptılar. Bu mezar taşlarını kırarken “Kalk Türk” diyorlarmış. Allah’a şükür, tüm yapılanlara rağmen bu mezarlar bugün de dimdik duruyor” ifadesini kullandı.

“Her mezar taşı tarihin bir kesitini açığa çıkarıyor”

Saraybosna Tarih Enstitüsünde görev yapan tarih uzmanı Sedad Beslija da Osmanlı’nın Bosna’daki ilk dönemine ait çok estetik ve farklı mezar taşları olabileceğini belirterek, yeni bulunan her mezar taşının tarihin bir kesitini açığa çıkardığını ve bu bilgilerin, gerçek sanılan bazı yanlış bilgileri düzeltebileceğini ifade etti.

Diğer Haberler

Altın Koza ödülleri sahiplerini buldu

CVK Park Bosphorus Otel'de düzenlenen törende konuşan Adana Büyükşehir Belediye ...

Maçka "turizm kenti" ilan edilecek

Doğal güzellikleri, kültür varlıkları ve tarihi yapısıyla dört mevsim turistleri...

New York'ta erkek modası koleksiyonları tanıtıldı

ABD'de başlayan New York Moda Haftası’nda tasarımcılar, 2016 Sonbahar/Kış erkek ...

"Fatih'in torunları", "Fatih"i anlatacak

Fatih Sultan Mehmet'in tahta çıkışından İstanbul'un fethine kadar olan 2 yıllık ...

Anthony Strong İstanbul'da konser verdi

İngiliz besteci, şarkıcı ve piyanist Anthony Strong, "CRR 3. Caz Festivali" kaps...

Yaşayan son "kirkit" ustası

El dokuması halıcılığın yaygın olarak devam ettiği Manisa'nın Demircili ilçesind...

Festivalin gözdesi Türkler

İspanya'da her yıl şubat ayının ilk haftası düzenlenen "Müslümanlar ve Hristiyan...

'Tarihimizde Kağıt Paralar Sergisi' açıldı

Sultanahmet Köftecisi’nin 3. nesil sahibi ünlü nümismat Mehmet Seracettin Tezçak...

Tanburi Cemil Bey'in Hazinesi Albümü Geliyor

Tanburi Cemil Bey'in vefatının 100. yılında, ud ve tanbur sanatçısı Mehmet Bitme...

Topkapı Sarayı Denize Doğru Kayıyor

Topkapı Sarayı Müzesi'nin duvarlarında ve kubbelerinde büyük yarıklar olduğu geç...

Gökalp Kulan son yolculuğuna uğurlandı

Geçirdiği kalp krizi sonucu 55 yaşında yaşamını yitiren İstanbul Devlet Tiyatros...

Çin'e ulaşmak için pedal çeviriyorlar

Fransa'dan Çin'e gitmek üzere 7 ay önce bisikletleriyle yola çıkan Fransız çift...

'Keup Caddesi Kuaförü' gösterimde

Almanya'da 8'i Türk 10 kişinin ölümüne neden olan NSU terör örgütünün Köln'de "T...

28 Şubat PostModern Sanat Tiyatrosu

Sanat 3 Tiyatro'nun "28 Şubat postmodern darbe" sürecinde yaşananları konu ettiğ...

BKG tasarım ödülleri verildi

Topkapı Sarayı Müze Mağazası'nda gerçekleşen ödül töreninde konuşan BKG Genel Mü...