MEB’in ‘EBA’ eğitim programı tanıtıldı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) “FATİH Projesi” kapsamında 2012 yılında yayın hayatına başlayan, ancak değişen ihtiyaçlar üzerine yeniden düzenlenen Eğitim Bilişim Ağı (EBA) programının tanıtımı yapıldı.

Eskişehir Öğretmenevinde, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın katıldığı tanıtım toplantısında sunum yapan Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Dinçer Ateş, EBA programının 3 yıl gibi kısa bir sürede dünyanın en büyük içerik portalı haline geldiğini söyledi.

FATİH Projesi’nin sadece bir donanım projesi olmadığını vurgulayan Ateş, bir donanımla eğitim yapılamayacağını bildirdi.

Projede kullanılan bütün teknik donanımların, hayatın her aşamasında herkesin kullanabileceği donanımlar olduğunu ifade eden Dinçer Ateş, şunları kaydetti:

“Eğitime özgü bir birebir teknolojik donanımdan bahsetmiyoruz. Biz, bir araçtan bahsediyoruz. Bu aracın asıl görevi, bir içeriği ilgililere ulaştırmak. Dolayısıyla asıl olan içeriktir. Araçlar üzerinden giden bir projeden bahsetmiyoruz. İçeriğin merkezi EBA portal. Her öğretmen, kendi kullanıcı kimliğiyle kişiselleştirilmiş olarak kullanmaya başlayacak. Öğretmenlerimize EBA market uygulamaları, market içerikleri, içerik portallarına erişim, mail hesabı, içerik geliştirme stüdyolarına erişim. FATİH Projesi kapsamında her öğretmenin kendine ait olan 10 GB bir bulut hesabı var. Öğretmen sayısının 1 milyona yaklaştığını göz önünde bulundurursanız, bunun ne kadar büyük bir kapasite olduğunu görebileceksiniz. Yeni EBA ile öğrencilerimize de 1 GB bir bulut hesabı açtık. Zaman içinde bunu da artıracağız.”

Ateş, “güvenli eğitim içeriği”nden söz ettiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Öğrencilerimiz için ne veriyoruz; EBA portal, EBA market, bulut hesabı, kimlik yönetim sistemi, öğrenim yönetim sistemi, ödev paylaşımı, bireysel öğrenim materyalleri, öğrenciye özgü kendi beğendiklerini aldıkları bir kütüphanesi tabiri caizse ve tablet bilgisayar. FATİH Projesiyle ilgili proje planında 120’den fazla alt bileşen var. FATİH Projesi uzaktan bakıldığında göründüğü kadar küçük ve basit bir sistem değil, kendi içerisinde oldukça dallanmış alt bileşenlere sahip.”

– “2016 yılından itibaren yılda 2 milyon 650 bin tableti öğrencilere ulaştıracağız”

Dersliklere kurulan etkileşimli tahta hakkında da bilgi veren Dinçer Ateş, şöyle devam etti:

“Şimdiye kadar 291 bin 910 etkileşimli tahta kuruldu. 2016’nın ilk çeyreğinde 433 bin etkileşimli tahta dersliklerimize kurulmuş olacak. Bütün liselerimiz etkileşimli tahtalarına kavuştu. Orta ve ilkokullara da etkileşimli tahta kurmaya devam ediyoruz. Şu ana kadar, geçen yıl ve bu yıl 1 milyon 437 bin 800 tablet bilgisayar seti dağıtıldı. 2016 yılından itibaren ise planlamamız yılda 2 milyon 650 bin tablet bilgisayar setini öğrencilerimize ulaştırmak. Dünyanın en büyük, en gelişmiş eğitim bilişim ağına sahip ülke, Türkiye’dir. Eğitim bilişim ağı derken, öğrencilerimize ulaştırılacak kazanımlar için profesyonel olarak hazırlanmış güvenli eğitim içeriklerinden bahsediyoruz.”

Projede görevli öğretmen Ali İhsan Baykal da EBA programının işleyişi hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Programın getirdiği yeniliklere değinen Baykal, bu kapsamda, öğrenim yönetim sistemi kurulması, öğretmen-öğrenci etkileşiminin sağlanması, zengin etkileşimli içeriklerin hazırlanması, ölçme ve değerlendirme sisteminin kurulması, kişiye özel dosya saklama ve paylaşım alanının oluşturulması ve engellilere yönelik içerikler geliştirilerek, sesli kitap okuma cihazları dağıtıldığını aktardı.

EBA NEDİR?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan Öğrenci Destekleme ve Yetiştirme Kursları (e-kurs) kayıtları devam ediyor. Öğrencilerin, e kurs modülündeki Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sisteminden başvurularını tamamlaması için kayıt tarihi uzatıldı. Peki e-kurs kayıt nasıl yapılır? EBA sistemi nasıl kullanılır? E kurs başvuruları ne zaman sona eriyor?

EBA e kurs başvuları 9 Ekim 2015 tarihine kadar uzatıldı. Peki e-kurs kayıt işlemi nasıl yapılır?

EBA Sistemi hakkında bilgi

“Eğitim Bilişim Ağı öğretmen ve öğrencilerimiz için geliştirilen sosyal bir eğitim platformudur. Hâlen test aşamasında olan ve içerik ekleme çalışmaları devam eden platformun üyelik hizmetlerine bağlı hizmet veren kısımları şu an için sadece Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı öğretmenlere açıktır.

İleride tüm öğretmen, öğrenci ve velilere açılması planlanan EBA’dan üye olmaksızın da faydalanabilir, öğretici videolar izleyip görselleri tarayabilirsiniz. Dergi indirip okuyabilir, ses dosyalarını dinleyip haberlerinizi görebilirsiniz. E-içerik kısmındaki ‘öğretmenler için’ bölümü hariç EBA’nın her dosyasına ulaşabilir, bilginizi arttırıp öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.”

EBA e kurs hakkında bilgi

Öğrenciler e kurs modülüyle birlikte yeni eğitim-öğretim yılında kurs almak istedikleri dersleri seçebiliyor ve yeterli sayıya ulaşılması durumunda o dersten takviye kurs açılıyor.

Branşlarında kurs vermek isteyen öğretmenler de e-kurs modülü üzerinden kurs vermek istediklerini beyan ediyor ve öğrencilerin o öğretmenin dersini tercih etmeleri durumunda takviye kurs açılabiliyor. Öğretmenlerin de bu işlemleri gerçekleştirebilmeleri için tıpkı öğrenciler gibi EBA sistemini kullanmaları gerekiyor

EBA kurs kayıt öğrenci nasıl yapılır?

MEB EBA e-Kurs kayıt işlemleri http://odsgm.meb.gov.tr ve eba.gov.tr modülü üzerinden yapılabiliyor.