Kurultay Ankara Spor Salonu’nda Yapılacak

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

CHP’de genel başkan seçiminin yanı sıra yönetimde de mühim farklılıkların gerçekleştirileceği 35. Olağan Kurultay hafta sonu Ankara Spor Salonu’nda yapılacak.

Bugüne kadar 18’i inanılmaz olmak üzere 52 kurultay sağlayan CHP’de, 35’inci Olağan Kurultay amacıyla hazırlıklar büyük ölçüde tamamlandı.

Kongrelerini 940 ilçe ve 81 ilde tamamlayan CHP’de, İstanbul’da Cemal Canpolat, İzmir’de eski Parti Meclisi (PM) delegesi Alaattin Yüksel, Ankara’da da sahip olunan başkan Adnan Keskin il başkanlığına seçildi. Kongrelerde, genel başkan ve PM üyelerini seçecek bin 100 kurultay delegesi de belirlendi. CHP’de milletvekilleri ve milletvekili olmayan PM üyeleri de natural delege saseneıyor.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun tekrar aday olacağı kurultayda, başkanlık yarışına girmek isteyenlerin, 120’den çok delegenin imzasını divan başkanlığına sunması gerekiyor.

Mevcut delege yapısı dolayısıyla, Kılıçdaroğlu’nun tekrar genel başkan seçilmesine net gözüyle bakılırken, Kılıçdaroğlu’na tek rakip ise adaylık amacıyla yeterli 120 imzayı topladığını bildiren CHP izmir Milletvekili Mustafa Balbay.

Balbay, 200 delegenin imzasıyla, genel başkanlığa aday olacağını bildirdi.

Seçimli bir inanılmaz kurultay toplamak isteyen fakat başarılı olamayan Yalova Milletvekili Muharrem İnce ve eski CHP Milletvekili Umut Oran ise “aday olmayacaklarını” açıkladı.

-“Demokrasi, değişim ve kardeşlik” vurgusu

Kurultay tarihini Basketbol Ligi’nin dönem arasına göre planlayan CHP, salonunun dizaynı, partililere dağıtılacak kumanya, ses ve ışık sistemleriyle alakalı hazırlıkları tamamladı.

“Demokrasi, değişim ve kardeşlik” vurgusunun uygulanacağı kurultayda, “birlik” ve “özgürlük” temalı afişler yer alacak. Salona, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile Atatürk posterleri asılacak.

Kurultaya, siyasi parti temsilcileri ve meslek odaları ile birtakım sürpriz isimler de çağrı edildi.

CHP’nin 35. Olağan Kurultayı’nı takip etmek amacıyla 900 seviyesinde basın mensubu başvurdu. Kurultayda ilk gün genel başkan, ikinci gün ise PM üyelerinin seçimi gerçekleştirilecek.

-“MYK ve PM’de değişiklik”

Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirilecek kurultay amacıyla çalışmalarını büyük ölçüde tamamlayan Kılıçdaroğlu’nun, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi’nde mühim farklılıklare imza atacağı ifade ediliyor.

Parti kulislerinde Kılıçdaroğlu’nun, 10 isim hariç 60 kişilik PM’nin tamamını değiştirmeyi düşündüğü konuşuluyor.

Kılıçdaroğlu’nun teşkilatlerin yapısını oldukça hareketli duruma getirmek amacıyla çalışmalarını yoğunlaştırdığı, hem ulusal hem de genel seçimlere iddialı bir teşkilat yapısıyla girmeyi amaçladığı belirtiliyor.

– Tüzük ve uygulama kurultayı yapılacak

CHP’nin “oldukça aktif” bir yapıya kavuşturulması hedefiyle tüzük ve uygulama değişikliğine gidilmesi de iki senelik planlar arasında bulunuyor.

Yapılması plan edilen farklılıkların 35. Olağan Kurultay’da gündeme gelmemesi halinde, parti idaresi gelişen süreçte bir “tüzük kurultayı” toplanabileceğinin sinyalini veriyor.

Gelecek sene içerisinde yapılması öngörülen bir “tüzük kurultayı” ile CHP Tüzüğü’nün kapsamlı bir biçimde revize edileceği konuşuluyor.

CHP’de tüzük kurultayının ardındannda bir de uygulama kurultayının toplanması planlanıyor. Burada da parti uygulaması büyük ölçüde değiştirilerek, günün şartlarına ideal duruma getirilecek.

– İl başkanlarıyla toplantı

Kılıçdaroğlu, 35. Olağan Kurultay evveli bugün partisinin il başkanlarıyla bir araya gelecek. Kılıçdaroğlu, her kurultay evveli il başkanlarıyla bir araya gelerek, kurultaya dair değerlendirmelerde bulunuyor. Toplantı ardından ise il başkanları adına ortak bir metin de kamuoyuyla paylaşılıyor.

Kemal Kılıçdaroğlu, kurultayda vazife alacak tüzük komisyonlarıyla da cuma günü bir toplantı gerçekleştirecek.

Bu toplantıda, başta milletvekili adaylarının belirlenmesindeki kontenjan uygulaması olmak üzere tüzükte yapılacak birtakım farklılıklar ele alınacak.