Davutoğlu Libya’da Görüşmelerini Sürdürdü

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin bütün imkanlarıyla Libya’nın beraberinde bulunduğunu belirterek, “Libya’nın birliğini, beraberliğini sağlayacak her ismim Türkiye yönünden desteklenecektir. İnşallah bu birlik sağlanır, Libya’da devamlılık gerçekleşince de Türkiye, Libya’nın ekonomik kalkınması, tekrar inşası bağlamında her vakit yanınızda olacak” dedi.

Başbakanlık Basın Merkezince, Davutoğlu ve Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakan adayı Fayez Al-Sarraj’ın görüşmesine dair görüntüler paylaşıldı.

Konuk Başbakanı ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Davutoğlu, Türkiye ile Libya’nın tarihi derin temaslare sahip, iki kardeş ülke bulunduğunu belirtti.

Davutoğlu, “Bayraklarımızdaki benzerlikler bile bu tarihe, dostluğa işaret eder. Libya’daki devrimden sonra da biz her vakit Libya’daki kardeşlerimizin beraberinde yer aldık. Hiçbir fark gözetmeden bütün Libyalılar bizim kardeşimizdir. Libya sahip bulunduğu insan kaynakları ve fazla varlıklı natural kaynaklarıyla gerçekten ileriki vadeden, yıldızı parlayacak ülkelerin başında geliyor. Burada tek mühim şart, Libyalı kardeşlerimizin birliği, beraberliği” diye mevzuştu.

Libya amacıyladeki çatışmaların herkesi üzdüğünü dile getiren Davutoğlu, bunun aşılabilmesi amacıyla son dehemmiyetde Fas’ta mutabık kalınan anlaşmanın büyük bir ümit verilenni söyledi.

“Bütün imkanlarımızla Türkiye şeklinde yanınızdayız”

Davutoğlu, şunları kaydetti:

“Sizin bu birliği sağlamak üzere Başbakan şeklinde atanmış olmanız da fazla mühim, fazla şık bir haber. İnşallah bu fazla büyük kritik görevi, en başarılı biçimde yapar, Libya’nın birliği beraberliği amacıyla büyük, mühim ismimlar atacak bir hükümeti kurarsınız.

Şunu ifade etmek isterim ki bütün imkanlarımızla Türkiye şeklinde yanınızdayız. Libya’nın birliğini beraberliğini sağlayacak her ismim, Türkiye yönünden desteklenecektir ve inşallah bu birlik sağlanır. Libya’da devamlılık gerçekleşince de Türkiye, Libya’nın ekonomik kalkınması, tekrar inşası bağlamında her vakit yanınızda olacak.

Bunun amacıyla bu ziyaretinize büyük ehemmiyet veriyoruz ve her vakit her türlü katkıyı vermeye de hazır bulunduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Türkiye, Ankara, İstanbul sizin evinizdir. Dün de Zliten şehrindeki terör saldırısında yaralanan kardeşlerimizi hususi uçakla buraya getirdik. İnşallah bugün de hava köprüsüyle başka yaralıları taşımaya devam edeceğiz.”

“İnsan Türkiye’de kendini evinde hissediyor”

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakan adayı Fayez Al-Sarraj ise Başbakan Davutoğlu’na daveti amacıyla teşekkür etti.

“Türkiye ve Libya arasındaki tarihi temaslari gerçekten anlatmama lüzum yok” ifadesini kullanan Al-Sarraj, yerel diyalog ve siyasi devamlılık mevzusu ile ilgili Türkiye’nin desteğini her vakit takdirle karşıladıklarını belirtti.

Al-Sarraj, “Türkiye’nin Libya’ya verilen her türlü destek, ülkemizde terör olaylarından ötürü Türkiye’nin desteği ve yaralılara yaptığı destekten ötürü da fazla teşekkür ederim. Türkiye ile Libya arasındaki siyasi, ekonomik, ticari bütün temaslar fazla şık bir biçimde ilerlemekte. Eylemsel anlamda baktığımızda işbirliği yapabileceğimiz çoğu mevzu var. Gerçekten insan Türkiye’de kendini evinde hissediyor” değerlendirmesinde bulundu.