AB’ye Rest: Biz de Buna Pabuç Bırakmayız

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB’nin terör yasasını değiştirme baskısının “teröre destek” anlamına geldiğini belirterek, “Biz de buna pabuç bırakmayız. Altını çizerek söylüyorum. Böyle bir dayatmaya karşı biz kesinlikle boyun eğmeyiz.” dedi.

Çavuşoğlu, Viyana’da düzenlenen “Libya” konulu Dışişleri Bakanları toplantısından sonra Türk sivil toplum örgütleri ve iş adamlarıyla akşam yemeğinde bir araya geldi.

Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, Libya’nın zor günler geçirdiğini aktararak, geçiş hükümetiyle yeni umutların yeşerdiğini ve Türkiye’nin Libya’ya destek verdiğini söyledi. Suriye toplantısına katılacağını bildiren Çavuşoğlu, Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısında Suriye’de ateşkesi sağlama, insani yardımların ulaştırılması ve kalıcı çözümlerin ele alınacağını kaydetti. Çavuşoğlu, “En iyi çözüm, diplomatik yolla siyasi çözümdür.” diye konuştu.

“HUZURA KATKI SUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Çavuşoğlu, Viyana’dan sonra Bulgaristan’da Avrupa Konseyi Bakanlar toplantısına, daha sonra Brüksel’de NATO toplantısına katılacağını ifade etti.

Türkiye’nin uluslararası arenada yalnız kaldığı iddialarının “külliyen yalan” olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Dik durursan, yanlışa ‘yanlış’ dersen, olmaza ‘olmaz’ dersen, eğilmez bükülmezsen, gündemini de başkalarının belirlemesine müsaade etmezsen, hele böyle güçlü bir liderin varsa ona da saldırılar oluyor. Bunlar bizi yıldırmaz. Biz dünyada barışa, huzura katkı sunmaya devam edeceğiz. Uluslararası sistemde aktif rol almaya devam edeceğiz.” yorumunu yaptı.

bakan-cavusoglu-dan-ab-ye-rest-biz-de-buna-8443908_x_3285_300[1]

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ay sonunda 3 Afrika ülkesine ziyaret gerçekleştireceklerini anlattı.

Türkiye’nin insani yardımlarda ve kalkınma yardımlarında milli gelire göre dünyada birinci sırada olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye’nin, IMF’den 1 milyar borç almak için bekleyen bir ülkeden, yıllık 3 milyara yakın kalkınma yardımı yapan ülke haline geldiğini aktardı.

“ULUSLARARASI ALANDA SAYGINLIĞI OLAN BİR ÜLKEYİZ”

İslam İşbirliği Teşkilatı ve G-20 dönem başkanlıklarını yaptıklarını belirten Çavuşoğlu, gelecek günlerde Birleşmiş Milletler’in ilk kez düzenleyeceği Dünya İnsani Zirvesi’ne ev sahipliği yapacaklarını ve bundan hemen bir hafta sonra Antalya’da En Az Gelişmiş Ülkeler toplantısını gerçekleştireceklerini kaydetti. Çavuşoğlu, “Uluslararası alanda saygınlığı olan bir ülkeyiz. Dünyanın hemen her yerinde temsilciliklerimiz ve başkonsolosluklarımız var.” değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, Avusturya’da 2015 yılında 1915 olaylarıyla ilgili başvurular yapıldığını hatırlatarak, zamanında Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ile telefonda görüştüğünü bildirdi. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Kendisine şunu söyledim: Biz Türkiye olarak, Meclis olarak Avusturya’nın tarihi ile ilgili bir karar alıyor muyuz? Yok. Peki siz hangi hadle Türkiye’nin tarihi ile ilgili karar vermeye kalkıyorsunuz? Bu görevi kendinizde nasıl buluyorsunuz? Tarihle uğraşacaksanız Avrupa’nın karanlık günlerine niye bakmıyorsunuz. Avrupa’da tarihe bakarsanız siz birbirinizin yüzüne bakamazsınız.”

“İSLAMOFOBİ VAR”

Çavuşoğlu, Avusturya hükümetinin, parlamento kararına katılmadığını açıklamasından sonra çekilen büyükelçiyi gönderdiklerini aktardı.

Türkiye’nin AB üyesi olmak için samimi çaba harcadığını ancak AB’de ortak değerlerin aşındığına şahit olduklarını belirten Çavuşoğlu, “Ortak değerlerin aşındığını görüyoruz ve bundan en büyük zararı bizler görüyoruz. Bugünkü Avrupa’da 2. Dünya Savaşı öncesi manzaraları görüyoruz. Irkçılık var, yabancı düşmanlığı var, İslamofobi var, antisemitizm var. Negatif akımların hepsi var. Bunların hepsi insan karşıtı. Çünkü insanı ayrıştırmaya yönelik akımlar, çünkü nefreti körükleyen ve insana yönelik şiddete yol açacak akımlardır.” diye konuştu.

Türkiye’nin bölgesindeki sorunların yansımasıyla önemli bir süreçten geçtiğini anlatan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Bu süreçte her türlü mücadelemizi sürdürüyoruz. Türkiye’nin istikrarını koruyoruz. Terör örgütleri DAEŞ, PKK, PYD ve DHKP/C ile mücadele ediyoruz. Bu ülke, bu millet, bu devlet ve sizlerin desteği ile işbaşında bulunan bu hükümet, hepsiyle mücadele edecek güçtedir Allah’ın izniyle. PKK ile mücadelede son derece başarılıyız, şehirlerden temizliyoruz. Sivil insanlarımız zarar görmesin diye son derece titiz davranıyoruz.”

Diğer Haberler

Mesut Özil Yatırım Yaptığı Kulübün Futbolcusu Oluyor

Fenerbahçe'de kadro dışı kalan ve sezon sonunda ayrılmasına kesin gözüyle bakıla...

Gelir Vergisi Kanunu 9 Farklılık

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda doğum yapanlara çalışma hayatında yeni hakları ...

Google, Özel Logo ile Sadri Alışık'ın Doğum Gününü Kutladı

Türk tiyatrosunun usta isimlerinden Sadri Alışık, 96. doğum gününde de saygı ve ...

Yakalanan Mafya Babası: "Kitabımı Yanıma Alabilir miyim?"

İtalyan polisinin yıllardır aradığı mafya babasının başucunda Jean-Paul Sartre, ...

Fenerbahçe Teknik Direktörlüğü için Şenol Güneş'le Görüştü

Fenerbahçe'de kötü gidişin ardından teknik direktör Erol Bulut'la yolların ayrıl...

MasterChef Türkiye'de Elemeye Kalan İsimler Belli Oldu

MasterChef'in dün akşam ekrana gelen bölümünde haftanın ilk takım dokunulmazlık ...

23 İlde Maskesiz Sokağa Çıkmak Yasaklandı

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı mücadelede "Kontrollü Sosyal Hayat" sürec...

Aslı Baykal'ın Söyledikleri CHP Liderini Küplere Bindirecek

Geçtiğimiz günlerde CHP'den istifa ettiğini açıklayan eski CHP Genel Başkanı Den...

Kartlardaki Hediye Puanları Yılbaşından Önce Kullanın

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, "sadakat kartları"...

Samsunspor 19 Mayıs Stadı'na Veda Ediyor

PTT 1. Lig ekiplerinden Samsunspor, Alima Yeni Malatyaspor ile yarın oynayacağı ...

Borsa Kaybettirirken Altın ve Döviz Kazandırdı!

Haftalık bazda Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören hisse senetleri ortalama yüz...

Barzani'ye Bağlı Peşmergeler: PKK Ağır Silahlarla Mevzileniyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Peşmerge Güçleri Genel Komutanlığınca, PKK'n...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Uluslararası Bor Sempozyumu'na (B...

Kurtulmuş'tan Birlik Beraberliğe Vurgu

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Hendekler kazarak, hendeklerin içerisine b...

Küresel Gerilim Altın ve Gümüşü Rekor Seviyelere Taşıdı

Küresel piyasalarda artan jeopolitik riskler ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Grön...