Demir eksikliğine dikkat!
Bitkisel gıdalarla ya da tek yönlü beslenen kadınlarda demir eksikliği anemisinin sık sık görülen bilgi bulunduğunu izah eden Selçuk, “Demir eksikliği bulunan annelerin düşük doğum çoğunluklu bebek, düşük bulunduğu ve doğan bebekte de anemi gördüğünüz bildirilmiştir. Demirden varlıklı gıdalar karaciğer, kırmızı et, tavuk eti, balık bilhassa sardalya, yumurta, kuru baklagillerdir. Gebelik döneminde çoğu
nedene bağlı şeklinde kalsiyum ve fosfor ihtiyacı artmaktadır. Kalsiyumun natural kaynaklardan sağlanması anne ve bebek amacıyla seçim edilmesi gereken bir seçenektir. Süt, yoğurt, peynir, çökelek, pekmez, fındık, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyumun en güzel kaynaklarıdır” diye konuştu.
Çinko eksikliği bebeğin gelişimini yavaşlatıyor
Çinkonun büyüme-gelişme, protein yapısındaki enzimlerin üreme fonksiyonu amacıyla lüzumlu en mühim minerallerden biri bulunduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, “Diyetteki çinko eksikliği ile anne karnında büyüme geriliği, ölü doğumlar, doğumsal anomaliler görülmektedir. Çinko; et, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta, fındık, badem, ceviz gibi kuru yemişlerde bulunmaktadır. A vitamini eksikliğinde prematüre doğum, düşük doğum çoğunluklu bebekler, bebeğin başının gelişmemesi (mikrosefali), görme eksiklikleri oluşmaktadır. Havuç, balık, süt, karaciğer, yumurta sarısı, domates, kivi, yeşil yapraklı sebzelerde yoğun oranda bulunmaktadır. Gebelikte bu vitaminin demir, kalsiyum, folik asit, tiamin, riboflavin, pantotenik asit, A-E vitaminini bedende kullanılmasının etkin rolü bulunmaktadır. Kuşburnu, yeşil-kırmızı biber, turunçgiller, domates, patateste bol oranda bulunur. Vücutta depo edilmez, idrarla dışarı atılır” dedi.
200 Bin TL Harcadı 20 Ton Üretim Yapacak Murat Dilsiz |
|
SGK Hileli Boşanmayı Affetmiyor |
|
| Trafik Sigortasında Prim İadesi Mert Akça |