Doğa Koruma Memuru Saime Avcıların Korkulu Rüyası Oldu

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Karabük’te yaşayan 27 yaşındaki Saime Demirtaş, 1.5 yıldır Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Av Koruma ekibinde 15 erkek meslektaşı ile kaçak avcılara karşı yaban hayatı koruyor.

ZOR ARAZİ ŞARTLARINDA, ELİNDE DÜRBÜNÜYLE GÖREV YAPIYOR

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Bölümü mezunu Saime Demirtaş, 1.5 yıl önce Karabük Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nde göreve başladı. Av koruma memuru Demirtaş, 15 erkek meslektaşı ile birlikte zor arazi şartlarında yaban hayatı korumak için kaçak avcılara karşı mücadele veriyor. Demirtaş, kış koşullarında yiyecek bulmakta zorlanan yaban hayvanları için doğaya yem bırakma, yaralı bulanan hayvanların kurtarılması, tekrar doğaya salınması çalışmalarında da aktif görev alıyor. Demirtaş ayrıca, avlanmanın yasak olduğu 499 hektarlık alana sahip Sırçalı Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında yaşamlarını sürdüren yaban hayvanlarının durumlarını tespit edebilmek için dürbünle gözlem yapıyor.

 ‘AVCILAR BENİ GÖRDÜĞÜNDE KENDİLERİNE ÇEKİ DÜZEN VERİYOR’

16 kişilik av koruma ekibinde tek kadın memur olarak çalıştığına dikkat çeken Demirtaş, “İnsanlar bunu bazen yadırgayabiliyor. Ama biz kadınların her yerde olabileceğini gösteriyoruz. İnsanların tavrını ve davranışını önceden sezemiyorsunuz. Özellikle erkekler av sırasında beni gördükleri zaman önce kendilerine bir çeki düzen veriyorlar. Küfürlü ve argo konuşma olmuyor. Tabii bunun aksi durumları da meydana geliyor. Ama genellikle daha naif davranıyorlar, daha olumlu yaklaşıyorlar. Böyle olunca işimiz biraz daha hafiflemiş oluyor” dedi.

‘DOĞAYI KENDİMİZ İÇİN KORUMALIYIZ’

Demirtaş, yaban hayvanlarını doğada gördükten sonra yaban hayatına bir kez daha bağlandığını söyleyerek şöyle konuştu:

“Ormana baktığınız zaman yaban hayatını göremiyorsunuz. Ormanın derinliklerine gittiğiniz zaman hayvanlarla karşılaşma imkanınız var. Bunun için yaban hayatını tanıtmak bizim görevimiz. Tanıtmak için de kendimizin görmesi gerekiyor. Hayvanları gözlemlemek, zor arazi şartlarındaki yorgunluğumuzu alıyor. Yaban hayvanlarını görmek bizim için büyük bir şans. Onları koruma içgüdüsü bizde o zaman daha da artıyor. İnsanların da doğayı tüketim aracı olarak görmemesi gerekir. Çünkü doğanın bize ihtiyacı yok. Biz insanların doğaya ihtiyacı var. Doğayı kendimiz için korumak zorundayız. Yaban hayvanlarına bakış açısı değişmeli. Bunun için eğitimlerimiz hızlanıyor. Bu eğitimlere avcıların ve vatandaşlarımızın katılımı sağlanmalı. Yaban hayvanlarımıza sadece et olarak bakılmamalı. Sadece et olarak baktığınız zaman hayvanlarımızın doğal denge içerisindeki önemi azalıyor. Bir türün neslinin tehlikeye girmesi demek, doğal dengenin bir taşının eksilmesi demek.”

Diğer Haberler

Suriye Milli Ordusu Bayrağı Altında Katılacaklarını Duyurdular

Terör örgütü PKK/YPG'nin, Arap aşiretleri tarafından çıkartıldığı Deyrizor'da di...

Giderken Barcelona'yı Batıran Sözleşmesi Ortaya Çıktı

Lionel Messi Barcelona'dan ayrıldı ama olaylar bitmedi. Arjantinli yıldızın kulü...

FETÖ'cülerin Yerine 50 Bin Eleman Aranıyor!

Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilişkilerinden dolayı kamu kurum ve kuruluşl...

Murat Kurum'dan Seçim Sonuçlarına İlişkin İlk Yorum

Ak Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, 31 Mart Yerel Se...

Atık Sulardaki 'Koronavirüs Haritası' Mutasyonu Ortaya Çıkardı

Türkiye'de koronanın atık sulardaki varlığının araştırılması için devam eden çal...

Ali Babacan'dan Melih Gökçek'e Olay Sözler

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Yer altında 6 milyar dolarlık jelibon r...

Fatih Terim'in İstediği Bruma'dan Galatasaray'a Olumlu Yanıt Geldi

Galatasaray, tüm hızıyla transfer çalışmalarını sürdürürken Arda, Feghouli, Emre...

Hamile Olan Bergüzar Korel'den Karnı Burnunda Pozlar

Üçüncü çocuğuna 5,5 aylık hamile olan ünlü oyuncu Bergüzar Korel, sosyal medya h...

Büyükanneye Maaş Projesinde 'Yedek Liste'

Büyük ses getiren torun bakan büyükanneye maaş projesi gün sayıyor. 10 ilde 6 bi...

"İçimize sevgi geldi"

Sivas'ta Çocuk Evleri'nde kalan koruma ve bakım altındaki çocuklar, sevgi ve say...

Mourinho ile İpler Tamamen Koptu

Fenerbahçe’de Kritik Dönem: Mourinho’nun Görevine Son Verilebilir, Terzic Öne Çı...

2. El Otomobil'de Yeni Düzenleme

Balıkesir Galericiler Sitesi Başkanı Nuri Özdemir yapılacak yeni düzenleme ile v...

Samsunspor 19 Mayıs Stadı'na Veda Ediyor

PTT 1. Lig ekiplerinden Samsunspor, Alima Yeni Malatyaspor ile yarın oynayacağı ...

43 kişinin öldüğü bina 'kalitesiz' çıktı

Van'ın Erciş ilçesinde 2011 yılında meydana gelen depremde yıkılması sonucu 43 k...

Fenerbahçe'nin Yeni Teknik Sirektörü Jose Mourinho

Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho, İstanbul'a geldi. Portekizli...