Cameron ile Obama arasında Libya gerginliği

   2025 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

ABD Başkanı Obama’nın Libya’nın bugünkü hale gelmesinde İngiltere Başbakanı Cameron’ın tutumunun etkili olduğu yönündeki eleştirisinin Londra-Washington hattında gerginliğe sebep olduğu iddia edildi.

ABD’de yayımlanan Atlantic dergisine dış politika konularında konuşan Obama, tartışmalara yol açan röportajında, Libya’da Muammer Kaddafi yönetimini deviren askeri müdaheleye değinerek, 2011’deki operasyonun ardından “İngiltere Başbakanı David Cameron’ın dikkatinin birçok farklı şeyle dağıldığı” ifadesini kullanmıştı. İngiliz basını Obama’nın Cameron’a yönelik bu eleştirel ifadelerine geniş yer verirken iki ülke arasında gerginlik yaşandığını yazdı.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Times, Obama’nın eleştirisini Cameron’a “olağanüstü saldırı” olarak tanımlarken, Independent gazetesi ise, “Obama Libya konusunda Cameron’ı paraladı” yorumunda bulundu.

Öte yandan Obama’nın ifadelerinin liderler arasında gerginliğe sebep olduğu iddialarına ilişkin Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “David Cameron’ın ABD Başkanı Obama’nın yakın bir ortağı olduğunu” bildirildi.

Konuya ilişkin İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada ise, Beyaz Saray’ın Obama ve Cameron’ın ilişkisine dair olumlu ifadelerinin altı çizildi. Açıklamada, “İngiltere’nin Libya’da karşılaşılan birçok zorluğun fakında olduğu” ifade edilerek, “Ülkenin Libya halkını desteklemek için çalıştığı ve BM liderliğinde, kapsayıcı ve istikrarlı bir hükümet kurulmasına destek için de yoğun çalışmaya devam ettiği” kaydedildi.

Obama, Libya’ya ilişkin röportajında “Geri dönüp kendime neyin yanlış gittiğini sorduğumda eleştiriye yer olduğunu görüyorum. Çünkü Libya’ya yakınlıklarından dolayı Avrupalılara (operasyondan) sonraki sürece dair daha fazla güvenim vardı” ifadesini kullanmıştı.

Diğer Haberler

İsrailli Şarkıcı Ofer Levi'den Küstah Çağrı

İsrailli şarkıcı Ofer Levi sosyal medya hesabından paylaştığı videoda, İsrail Ba...

FETÖ'cü Darbe'de Demokrasi Kazandı

Tümgeneral, Tuğgeneral, albay, yarbay ve çok sayıda rütbeli subayın da aralarınd...

Amerika Ege'deki Adalarda Üs Kurmak İstiyor

Yunanistan ile ABD'nin geçtiğimiz günlerde imzaladığı 5 yıl süreli yeni savunma ...

Bank of China Türkiye'deki Projelere Talip Oldu

Dünyanın önde gelen finans ve bankacılık devlerinden Bank of China (BOC) güzerga...

Dış Ticaret Açığı Yüzde 9,1 Azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici ...

Japonya facianın kurbanlarını anıyor

Japonya'da 5 yıl önce meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan t...

Kanada'dan Elon Musk'a 'Trump' Darbesi!

Kanada'nın en büyük eyaleti olan Ontario'nun Başbakanı Doug Ford, ABD'nin Kanada...

Amerika Terör Saldılarında Yanımızda

Beyaz Saray Ulusal Emniyet Konseyi Sözcüsü Ned Price, SultanAhmet'te ortaya gele...

Taliban militanları çatıştı: 200 ölü

Afganistan'ın batısındaki Herat vilayetinin Şindent ilçesinde Taliban örgütü içi...

'Suudi Arabistan misyonlarına yönelik saldırılar kabul edilemez'

Dışişleri Bakanlığı, tam dokunulmazlık hakkına sahip diplomatik ve konsolosluk m...

Ankara'da ABD Heyeti ile Yapılan Münbiç Toplantısı Bitti

Türkiye'ye gelen ABD heyeti ile Türk Dışişlerinin Ankara'da gerçekleştirdiği Mün...

'Suriye'de nasıl yaklaşım sergileyeceğimize dair endişelerim var'

ABD Başkanı Barack Obama’nın Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanlığına aday göste...

Türkiye'nin İsteği Rusya 5. Nesil Savaş Uçağı

Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Direktörü Dmitriy Şugayev, Türkiye...

Ukrayna, Rus Gemisine El Konulmasını İstedi

Rusya’nın Ukrayna’da işgal ettiği Berdyansk’tan ayrılan tahıl yüklü bir geminin ...

Çin Devlet Başkanı, Kanada Başbakanı'nı Azarladı

Endonezya'da devam eden G20 Zirvesi'nde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Kanada...