Madaya’da Sağlık Sorunları Büyüyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Uluslararası Kızılhaç Komitesi Sözcüsü Dibeh Fakhr, Suriye’de kuşatma altındaki Madaya’da bebek, çocuk, kadın ve yaşlıların açlık sebebiyle fazla ciddi sıhhat problemleri yaşadığını, bazılarının yaşamla ölüm arasında mücadele verdiğini söyledi.

Fakhr, Suriye’deki rejim güçleri ve Hizbullah’ın kuşatması altındaki Madaya’da yaşanan insanlık dramını AA muhabirine anlattı. Ekim ayından bu yana ilk defa insani yardım ulaştırılan Madaya kasabasında halin “içler acısı ve dehşet verici” olduğunu bildiren Fakhr, “Bazıları 5 gün süresince hiçbir şey yemediğini söyledi. Dört aydır ekmek bulamayan insanlar var. Yetersiz beslenme sebebiyle hali fazla kritik olanlar var. Çaresiz durumdalar. Yardım konvoylarını görmek onları mutlu etti. Bazıları ise yardım geciktiği amacıyla öfkeliydi. Bebekler, çocuklar, kadınlar ve yaşlılar açlık sebebiyle fazla ciddi sıhhat problemleri yaşıyor ve bazılarıysa yaşamla ölüm arasında mücadele veriyor. Bir çoğuysa fazla zayıf, solgun, bitkin ve umutsuz. Sıhhatlı tek bir şahıs göremedik” dedi.

“Durumu kritik olanların tahliye edilmesi gerek”

Sıhhat hali son derece kritik olanların Madaya’dan bir an evvel tahliye edilmesi gerektiğine ilgi çeken Fakhr, “Suriye’de en son tahliye Aralık ayında yapıldı fakat tahliye görüşmeleri üç ay sürdü. Tüm taraflarla görüşmek gerekiyor ve şu anda görüşmeler sürüyor. Bu amaçla de Madaya’ya bir an evvel tıbbi yardım da yapılması gerekiyor” olarak konuştu.

Perşembe günü ikinci tur insani yardım sevkiyatının yapılacağını ve bu kez kuşatma altındaki Zabadani’ye de ulaşmayı umut ettiklerini ifade eden Fakhr, taraflara Suriye’de insani yardımların bütün bölgelere engelsiz biçimde ulaştırılmasıne izin vermeleri davetinde bulundu.

Madaya’ya mobil klinikler lüzumlu

Dünya Sıhhat Örgütü’nün Suriye Temsilcisi Elizabeth Hoff ise, Madaya’da 400 seviyesinde bireyin halinun fazla kritik olduğunu ve acil tedavi edilmesi lüzumluliğini belirterek, mobil klinikler kurulmasının lüzumlu olduğunu söyledi.