81 il “sevgi, dostluk ve kardeşlik” temalı sergide buluştu

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) organizesinde E-Twinning Projesi kapsamında kültürel değerlere sahip çıkılması amacıyla 81 ilden okulların katılımıyla “Çemberimde Gül Oya” sergisi açıldı.

Kaybolmaya yüz tutmuş kültürel değerlerin tanıtılması, yeniden gözler önüne serilmesi amacıyla 81 ilden gelen çemberler, oyalar, yazmalar, maniler ve türkülerin yazıldığı levhalar, yöreye ait yemek tarifleri, işlemeler, el sanatları, kültürel varlıklar, Arifiye Kültür Merkezi’nde açılan “Çemberimde Gül Oya” sergisinde vatandaşların beğenisine sunuldu.

Sevgi, dostluk ve kardeşlik temalarının işlendiği sergiyle farklı kültürler hakkında bilgi sahibi olmanın yanında dili, dini, ırkı ne olursa olsun önce insan olmanın öneminin kavranması amaçlanıyor.

Projenin Sakarya ayağının koordinatörlüğünü yapan Arifiye Fen Lisesi İngilizce Öğretmeni Buğra Mazlum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, E-Twinning Projesi kapsamında gerçekleştirilen “Çemberimde Gül Oya” Projesinin 81 ilin kültürel motiflerinin, o kente özgü değerlerinin, il il gezdirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Bu ilin tanıtıldığı, her kültürün sahip olduğu değerlerin vatandaşla buluşturma fırsatının bulunduğu bu projenin YEĞİTEK tarafından organize edildiğini belirten Mazlum, “Projeler tamamen dahil olmuş okulların koordinatör öğretmenler ve öğrencileri eşliğinde yürütülüyor. Projelerin içeriği ortak belirleniyor, projedeki tüm materyalleri öğrenciler hazırlıyor. Okulun tanıtımının ve proje hakkında bilgilerin yer aldığı karekotlarımız var. Her ile ait motiflerin yansıtıldığı oyalar var. Bunun dışında o ilin manisi, türküsü, yemekleri ve ilin tanıtımının yapılabileceği küçük materyaller bulunuyor” diye konuştu.

Kente, kültürel anlamda değer katacağını düşündükleri için bu projeye dahil olduklarını anlatan Mazlum, sergiyle ilgili aldıkları tepkilerden ve ilgiden memnun olduklarını dile getirdi.

Proje koordinatörlerinden Kazım Karabekir Ortaokulu İngilizce öğretmeni Rukiye Mazlum ise öncelikle sosyal medya sitesinde “Çemberimde gül oya” türküsünü en güzel söyleme yarışması düzenlediklerini bildirdi.

Öğretmenler ve öğrencilerin oylarıyla dereceye giren öğrencileri belirlediklerini aktaran Mazlum, şunları kaydetti:

“Yarışmanın dışında öğrenciler evlerinden çemberler, oyalar ve evlerindeki kültürel eşyaları getirdi. Bunları sergiledik. Okullarımızda bunlarla ilgili panolar düzenledik. Bunları öğrencilerin desteğiyle gerçekleştirdik. Öğrencilerimle bu sergiyi kurarken, çocuklardan, ‘bu ilin de böyle manisi varmış, bu ilin böyle türküsü varmış. Bu tarz bir yemeği daha önce görmemiştim’ gibi tepkiler aldık. Bir ziyaretçimiz yemek tariflerini aldı, bir başkası oyalara bakıyor. Unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi yeni nesillere taşımak maksadıyla yapılmış bir proje.”

Diğer Haberler

'Keup Caddesi Kuaförü' gösterimde

Almanya'da 8'i Türk 10 kişinin ölümüne neden olan NSU terör örgütünün Köln'de "T...

Tiyatroyla 'engelini' aşarak aile geçimini sağlıyor

Afyonkarahisar'da yaşayan bedensel engelli Ercan Kubaş, "Bedensel Engelliler San...

"Virgül" sanatseverlerle buluştu

Karikatür ve grafik sanatçısı Gürbüz Doğan Ekşioğlu'nun 26. kişisel sergisi "Vir...

'Okuma' aşkıyla sahaf oldu

Maddi imkansızlıklar nedeniyle ilkokuldan sonra eğitimine devam edemeyen Resul A...

CNR Kitap Fuarı'na 18 ülkeden katılım olacak

Bu sene üçüncüsü düzenlenen CNR Kitap Fuarı 4-13 Mart tarihleri arasında İstanbu...

Uluslararası Festivalden Türkiye'ye 2 Ödül

RUSYA Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da 'Medeniy...

Topkapı Sarayı Denize Doğru Kayıyor

Topkapı Sarayı Müzesi'nin duvarlarında ve kubbelerinde büyük yarıklar olduğu geç...

New York'ta erkek modası koleksiyonları tanıtıldı

ABD'de başlayan New York Moda Haftası’nda tasarımcılar, 2016 Sonbahar/Kış erkek ...

Dünyanın ilk Mekke panoraması albümünü yaptı

Mekke'nin 2006-2016 yılları arasındaki havadan ve karadan fotoğraflarının yer al...

Hollywood'dan sonra Baby Brown'ı da etkiledi

Kapalıçarşı'daki atölyesinde tasarladığı göz alıcı takı ve objelerle Hollywood y...

Bu hafta hangi filmler vizyona girecek?

-"Sessiz Çığlık" Joachim Trier'in yönettiği ve Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, ...

Tanburi Cemil Bey'in Hazinesi Albümü Geliyor

Tanburi Cemil Bey'in vefatının 100. yılında, ud ve tanbur sanatçısı Mehmet Bitme...

Festivalin gözdesi Türkler

İspanya'da her yıl şubat ayının ilk haftası düzenlenen "Müslümanlar ve Hristiyan...

Kaçma Birader Filmi Galası Yozgat'ta

Yönetmenliğini ve senaristliğini Murat Emre Kaman'ın yaptığı, Yozgatlı bir ailen...

Osmanlı mirası mezar taşları çıkarılıyor

Bosna Hersek'te, Osmanlı döneminden kalma, ortak tarihin sembolü mezar taşları, ...