YÖK’ten Sınavsız geçiş yerine ‘ek puan’ önerisi

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin meslek yüksekokullarına sınavsız geçişinin kaldırılması önerisini götürdü. Buna göre, sınavsız geçişin yerine mezunlara ek puan verilmesi öngörülüyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 30 Mart 2012 tarihli ve 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 2547 sayılı Kanun’un yükseköğretime geçişi düzenleyen 45’inci maddesi değiştirildi.

Bir mesleğe yönelik program uygulayan liselere alanlarında bir programa giderken ortaöğretim başarı puanları ayrıca 0,06 ile çarpılarak artı puan alıyorlardı. Bu uygulama kanunla kaldırıldı.

Kanun çıktığı tarihte kayıtlı olanların ve eski mezunların hakkını koruduğu için 2016 ÖSYS’de 30 Mart 2012 tarihinde kayıtlı ve mezun öğrenciler için artı puan uygulaması devam ediyor.

Bu tarihten sonra kayıt olanlar artı puan uygulanmasından yararlanamayacak. Kanun yayımından sonra, 2016’da ilk defa hakkı korunan öğrencilerin dışında mezun vereceği için bu seneki ÖSYS kılavuzunda bu bilgiye yer verildi.

YÖK’ün MEB’e önerisi

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç da Milli Eğitim Bakanlığına, öğrencileri, eğitim aldıkları ilgili alanlarına yönlendirmek amacıyla mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilere artı puan verilmesi konusunda bir öneri hazırladıklarını bildirmişti.

Söz konusu önerinin gerekçesinde mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin meslek yüksekokullarına sınavsız geçişinin, Türkiye’nin gelecek vizyonunda önemli bir yer teşkil eden mesleki eğitimin kalitesini olumsuz etkilemesi nedeniyle, meslek yüksekokullarına sınavsız geçişin kaldırılması gereğinin hasıl olduğu ifade edildi.

Sınavsız geçişin kaldırılması nedeniyle bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin öğrenci kaybı yaşamaması ve öğrencileri aynı zamanda teşvik edici mahiyette ek puan verilmesi amacıyla düzenleme yapılmasına ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

Diğer Haberler

YÖK'ten Dereceye giren öğrencilere ek puan hazırlığı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bilim olimpiyatlarına ...

YÖK bazı yetkilerini üniversiteye devredecek

Kuruluşundan bugüne kadar sık sık 12 Eylül askeri darbesinin ürünü olduğu gerekç...

TEOG'da ilk oturum başladı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) siste...

Ücretsiz takviye kurslarına yoğun ilgi

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, öğrencilerin yanı sıra...

ÖSYM YGS başvuruları son günü ne zaman?

Üniversiteye girişteki birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) b...

ODTÜ Rektörlüğü, Mezuniyet Törenlerini İptal Etti

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörlüğü, bu yılki mezuniyet törenlerinin 'güven...

Türkiye'nin en iyi 15 üniversitesi açıklandı

Türkiye'nin en iyi üniversiteleri sıralamasında, ODTÜ, Hacettepe, İstanbul Ünive...

MEB önceliği okul öncesi eğitime verecek

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Zorunlu olmayan okul öncesi eğitimde daha çok şe...

YÖK'te güvenlik toplantısı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, terör olayları nedeniyle eğitim-öğretim faali...

Yurt dışında okumak isteyenlere YÖK'ten uyarı

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), ön lisans ve özel yetenek sınavı gerektiren yurt ...

Drama ile Kur'an-ı Kerim öğreniyorlar

Diyanet İşleri Başkanlığının yürüttüğü çalışma kapsamında drama eğitimi alan din...

E Okul Not Sorgulama Veli Bilgilendirme Sistemi

Eğitim Öğretimin 1. devresi bitmek üzere. Sınav haftasının geri kalması üzerine ...

AÖF kayıt yenileme tarihi ne zaman sona eriyor?

AÖF kayıt yenileme işlemini henüz yaptırmamış olan Açıköğretim Fakültesi öğrenci...

YÖK'ten 41 fakülteye dekan ataması

Yükseköğretim Kurulunun (YÖK), 3 vakıf üniversitesine rektör atanması için oluml...

Akademisyen açığına 'emeklilik' formülü

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) öğretim üyesi temininde sorun yaşayan yeni kurulan ve...