Yeni Tasarı Bedelli Askerlik Ücretini Düşürüyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

TBMM Genel Kurulu’nda, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın 4 maddesi kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, vatan dışında oturma ya da çalışma izniyle en az 3 sene süre ile tespit edilen Türk vatandaşları, 6 bin avro yerine bin avro ödeyerek askerlik yapmış saseneacak. Bu kişiler, 38 yaşını tamamladıkları senenin sonuna kadar durumlarını gösteren belgelerle eş güdümlü konsolosluk vasıtasıyla askerlik şubelerine başvuracak ve bin avroyu defaten ödeyecek.

Söz hususu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten evvel dövizli askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvuranlar da bin avro ödeyecek. Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere 38 yaşının sonuna kadar müracaatte bulunmamış ya da başvurdukları durumda ödemelerini tamamlamadıkları amacıyla dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılan yükümlüler de bin avro ödeyerek askerlik hizmetini yerine getirmiş saseneacak. Bunların çoktan gerçekleştirdikleri ödemeler iade edilmeyecek.

Kayıp kimlik kartı amacıyla 30 lira ödenecek

Tasarı, Değerli Kağıtlar Kanunu’nda da farklılık yapıyor. Buna göre, kanuni bildirim zamanı dışında doğum sebebiyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ve değiştirme sebebiyle düzenlenen kimlik kartı amacıyla 15’er lira, kayıp sebebiyle düzenlenen kimlik kartı amacıyla 30 lira ödenecek. 31 Aralık 2016’ya kadar verdiği nüfus cüzdanlarından 8 lira kağıt bedeli alınacak.