Gürbüz Azak için saygı gecesi düzenlendi

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ve Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından yapılan etkinlik, Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Etkinliğe katılan İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Azak’ın gençlere örnek olabilecek önemli isimlerden biri olduğunu belirterek, “Sadece basın mesleğinin bir koluyla kalmayan bir insan. Bağrı yanık olan, ülkesinin derdiyle dertlenen sadece bir dal ile yetinemiyor. Hangi alanı boş görürse orada yapabileceklerini yapmaya çalışıyor. Gürbüz Ustamız da bu konudaki önemli örneklerimizden biri” ifadelerini kullandı.

– Yardım: “Yazıları, eserleri ve hal diliyle bizi eğitiyor”

Anma toplantısında konuşan Mehmet Nuri Yardım, Azak’ı 1978’den beri tanıdığını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Yeni Asya ile başlayan yıllar, sonra Türkiye Gazetesi ve birçok yerde. Ben kendimi Gürbüz Bey’in bir talebesi olarak sayıyorum. Eğer o da kabul ederse. Tabii sohbetleriyle aslında hepimizi eğitiyor. Yazıları, eserleri, en önemlisi de insan haliyle, hal diliyle bizi eğitiyor. Dolayısıyla ben Gürbüz Bey’e en güzel sıfat olarak, ‘baş muallim’in çok yakışacağını düşünüyorum. Gerçekten muallimdir, baş muallimdir. Hepimizi her zaman tembihliyor, nasıl konuşmalıyız, nasıl yürümeliyiz, nasıl yazı yazmalıyız ve hangi kelimeleri kullanmalıyız.”

Gazeteci ve yazar Üstün İnanç da Gürbüz Azak’ın meslek ve gönül dünyasında kendisinin vazgeçilmezi olduğunu söyleyerek, “Gürbüz de ben de biraz çileli yolları tercih ettik. Çileli yollardan birisi, herkesin akıntıda gittiği kalabalıkların dışına çıkarak, daha yerli, daha kimlikli meseleleri kovalamak olmuştur ve böyle olunca biraz da tenhalaşma gelir onun yanında ama bunun göze alınması gerekiyor. Bir bakımdan da insanlar birbirlerini o sürede daha da iyi destekliyor” dedi.

İnanç, Gürbüz Azak’la mizaç ve dava beraberlikleri olduğuna işaret ederek, şunları aktardı:

“Milliyetçi olmak, Türk’ü sevmek vardır. Gürbüz’le o hayat sürecimizde hatıralarımız, güzelliklerimiz var. Zaman zaman ben yazdığımda, ‘kıskanıyorum seni’ derdi. Tabii bunlar şakalaşmanın getirdiği şeylerdi. Birbirimizi hep sevdik. Birbirimize hep destek olduk. Türkçenin gerçek koruyucusudur. Türkçeyi en güzel kullanan yazarlardan biridir. Ressamlığı zaten tartışılmaz. O güzelim Türkçesi hep devam etsin istiyorum.”

Gazeteci Ünal Sakman ise Azak’ın estetisyen biri olduğunu dile getirerek, “Estetikçiler her işlerinde bir güzellik ararlar. Gürbüz Bey’in müsveddelerini okuyanlar bilirler. Hiçbir yazısında çizik, silinme, karalama yoktur. Tertemiz bir dosya kağıdı içerisinde, noktalar renkli, paragraf başları renkli ve bir tablo gibi yazı gelir önünüze” diye konuştu.

Mustafa Nadir Önay’ın moderatörlüğünü üstlendiği etkinlikte Gürbüz Azak’ı anlatan bir belgesel de gösterildi.

Diğer Haberler

Rusya'nın Domates Kısıtlamasına Alabaş Ekerek Çare Buldular

Yurt dışında "cehennem topuzu" olarak bilinen, sodyum, potasyum, demir, selenyum...

Gümüşlük’te Plaj Krizi: Halk Sahili Özel İşletmeye Mi Verildi?

Çayıraltı Halk Plajı’na Özel Tahsis İddiası Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Güm...

Sarıkamış şehitleri yurdun dört bir yanında anıldı

Sarıkamış Harekatı'nın 101'nci yıl dönümü anma etkinlikleri kapsamında Türkiye'n...

Saldırıda hayatını kaybedenler toprağa veriliyor

Ankara Kızılay’da meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybedenler son yolc...

Tacizci Hoca'dan İlginç Savunma

İstanbul Esenler'de çekilen görüntüleri büyük tepki çeken ve "Dini inanç ve duyg...

Yıkıcı Depremde Tahliye Planı Hazır

Olası İstanbul Depremine Karşı Tahliye Planı Hazır: Depremzedeler İçin 11 İl Bel...

Gençler camilerde buluşuyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından başlatılan "Gençler Sabah Namazında Buluşuy...

İSKİ Verilerine Göre Barajlardaki Su Artıyor

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerinden derlenen verilere göre, ...

Yakuplu Elektrikçi

Elektrik enerjisi yaşam alanlarının olmazsa olmazları arasında yer alır. Dolayıs...

50 Bin Marul Sökeli Üreticinin Elinde Kaldı

Aydın Söke'de bir üretici diktiği marullar para etmeyince 50 bin kök marulu hasa...

Giresun'da Sele Kapılan Ailenin Son Görüntüleri Ortaya Çıktı

Giresun'da sağanak sonucu meydana gelen, 3'ü asker 8 kişinin hayatını kaybettiği...

Tehlike Saçan Slime Hamuru Yine Ortaya Çıktı

Son dönemde çocuklar arasında popüler bir oyun aracı olan; ancak kötü koşullarda...

Ihlara Vadisi'ne ziyaretçi rekoru

Aksaray Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada,...

Diyarbakır'daki Saldırıyla İlgili Yeni Gelişmeler

Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki terör saldırısıyla alakalı 2 şüpheli gözaltına a...

Eşini Öldüren Kocaya Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası Verildi

Mersin'de boşanma aşamasında olduğu bankacı eşi Cemile Ertürkoğlu'nu (34) vahşic...