Tüm İllerde Yöresel Mimari Yayılacak

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı,17 ilde başlattıkları yöresel mimari özelliklerine ideal konut projelerinin bütün illeri kapsaması amacıyla çalışma yapacaklarını bildirdi.

Bakan Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kırsal alanda ulusal malzemenin teşviki ile yöresel mimari dokunun gözetilmesine yönelik, vatan çapında çalışmaların başlatıldığını söyledi.

Yerel malzeme ile içi günün teknolojisine ideal dışı yöresel bulunan mimari yapılar inşa edileceğini bildiren Sarı şunları söyledi:

“Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzce evvel saha çalışması yürütüyoruz. Sahadaki o yörenin sahip olunan has mimarisini koruyarak yeni projeler geliştiriyoruz. Farklı yerlerde bir katlı, iki katlı kırsal alanda kullanılmak üzere projeler ürettik. Buna göre, Karabük, Rize ve AmAsya’da 15 tip, Trabzon, Edirne, Balıkesir, Bursa ve Şanlıurfa’da 12 tip, Erzurum, Kayseri ve Denizli’de 6 tip, Muğla, Uşak, Kars, Iğdır, Niğde ve Nevşehir’de 3 tip olmak üzere yöresel mimari özelliklerini yansıtan 141 tip konut projesi elde etme çalışmaları tamamlandı.”

“Yüksek binaların etraf dokusunu bozmaması sağlanacak”

Söz hususu illerdeki belediyelerden de projelerin talep edildiğini ifade eden Sarı, “Bununla alakalı yakında bir protokol tanzim edeceğiz. Belediyelerin de yöresel mimarinin kırsalda kullanılmasına dair bir yükümlülükleri var. Bunları gerçekleştirmeleri amacıyla bu projeleri paylaşacağız. Onlar da bu projeleri kullanabilecekler” dedi.

Sarı, proje kapsamında bütün illerin mimari özelliklerinin inceleneceğini bildirerek, “Türkiye’deki bütün illerimizi evvelliklerine göre bölge bölge değerlendirerek, bu çalışmayı yapacağız. Böylece yöresel mimariye ideal mirasımızı koruyup, ileriki nesillerimize taşıyacak ve yüksek binaların dikilip etraf dokusunun da bozulmamasına katkı sağlayacağız. Bu hususta hazırlıklarımız var, 81 ile yaymayla alakalı çalışmamız devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.