Kızlarağası Medresesi’nde yapılan toplantıda konuşan TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, “Yaklaşık 3 ay içinde hazırlık çalışmaları tamamlandı. Bu fuarla birlikte yaklaşık 20 yazar, akademisyen bizlerle birlikte İstanbul’da olacaklar” dedi.
Fuarın, Arap dünyası ile Türkiye arasındaki bağların yeniden tesis edilmesi için bir vesile, bir köprü olacağını belirten Bıyıklı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türk-Arap kültür köprüsününün kurulmasında Haşimi Yayınlarının ve TYB İstanbul Şubesinin vesile olmasını istiyoruz. Bu çalışma sonucunda, bir çok Arap dünyasındaki yazarın eserlerinin Türkçeye kazandırılması ve Türk dünyasındaki önemli yazarların Arapçaya çevrilerek, Arap dünyasında, Arap okullarında okurlarla buluşması da gelecek yüzyıldaki Arap ve Türkiye ilişkileri açısından çok önemlidir.”
Bıyıklı, fuarın İstanbul’da gerçekleşmesinin önemine ilişkin ise, “İstanbul yıllarca medeniyetlere başkentlik yapmıştır. Ayrıca Arapça da bir medeniyet dilidir. Müslümanların ortak dilidir. Vahiy dilidir. İlim dili, kültür ve sanat dilidir. Dolayısıyla Kuran dili, ilim dili, kültür ve sanat dili olan Arapçayı, Arapça eserleri, İstanbul’da, İstanbullularla, İstanbul’un içinde yaşayan Araplarla, Türklerle, Kürtlerle, Çerkezlerle buluşturmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
Sözer: “Türkiye, en sıhhatli projeleri ve siyaseti yürüten İslam ülkesidir”
Semerkand Medya Grup Genel Yayın Yönetmeni Ali Sözer de, Arap ülkelerinde kitap fuarlarının çok önemli olduğunu vurgulayarak, “İstanbul önemli bir kültür merkezi. Türkiye, bugün en sıhhatli projeleri, hedefleri, stratejileri ve siyaseti yürüten bir İslam ülkesidir. Bunu her gittiğimiz ülkede görüyoruz” dedi.
Savaşların getirdiği yıkıma işaret eden Sözer, “Türkiye’deki Suriyeliler, muhacir kardeşlerimiz bugün bu aşamayı çok daha hızlı bir şekilde kat etmemizi sağlayacaklar. Çünkü biz bir şerle İslam dünyasından ve Arapçadan koptuk. Fakat şerlerden hayırlar da doğar. Biz de Arapçayla, Arap dünyası ile irtibatımızı güçlendiriyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
“Biz onları yalnız bırakmayacağız” diyen Sözer Balkanları hatırlattı: “Nasıl ki, sıkıntılı savaş yıllarında Balkanlarla irtibatımızı kesmedik, Balkanlarda söz sahibi ülkelerden biriyiz. Bugün de İslam dünyasında biz onları yalnız bırakmayacağız. Dolayısıyla bağlarımız daha da güçlenecek. Şüphesiz ki, bunun en önemli ayağı İslami eserler. Kültür tarihimizin eserleri. Çünkü aklımız, dilimiz, kültürümüz bu eserlerdedir.”
Sözer, Arapça kitap basan yayıncıları, Türkiye’de devletin, kurumların, üniversitelerin, araştırma merkezlerinin fark etmelerini sağlamak istediklerine işaret ederek şöyle devam etti:
“İslam dünyası ile önemli olan ama unutulmuş bağlar, yıkılmış köprüler yeniden inşa edildi. Yeniden bir ilgi ortaya çıktı. Bunu daha sıhhatli bir zeminde yürütebilmek tabii ki bizim diğer bir dilimiz olan Arapçayla mümkün. Dolayısıyla bu fuarda Arapça yabancı bir dil değildir diyoruz.”
Haşimi Yayınları Yayın Yönetmeni İbrahim Aydemir ise, Irak, İran, Mısır, Lübnan gibi ülkelerde de fuarlara katıldıklarını belirterek, “Orada da gördüğümüz ilgi, yayınevimize olan bağlılıkları, kitaplarımızın hoşlarına gitmesi bizi ciddi bir şekilde sevindirdi. Yılda 12-13 fuara katılıyoruz” şeklinde konuştu.
Aydemir: Biz Osmanlı’nın ruhu ile, Türkiye’yi dünyaya anlatmak istiyoruz
Aydemir, Arap ülkelerinde öğrencilerin, okuyucuların ve yayınevlerinin kitaplara olan ilgisinin yoğun olduğuna dikkat çekerek, şunları aktardı:
“Biz sağlam, kontrollü ve edisyon kritik şekliyle kitap bastığımızdan dolayı gittiğimiz yayınevlerinin de dikkatini çekmekteyiz. Okuyucuya nasıl ulaşırız diye düşünerek kitabın kalitesinden, baskı aşamalarından, bunların hepsinin üzerinde iyi bir çalışma yaptıktan sonra fuarlara katılıyoruz. Biz bir ticaretten ziyade, dünyaya bu işlerin Türkiye’de nasıl yapıldığını göstermiş oluyoruz. Yani Türkiye’de Arapça yayınların nasıl yapıldığına anlatmaya çalışıyoruz. Bu coğrafya Osmanlı zamanda dünyaya kitap basan bir merkezdi. Biz de Osmanlı’nın o ruhu ile Ortadoğu’daki tüm ülkelere gidip, Türkiye’yi dünyaya anlatmak istiyoruz.”
Fuara farklı ülkelerden katılım olacak
Türkiye Arapça Kitap Fuarı’na, Suriye, Suudi Arabistan, Lübnan, Ürdün, Fas ve Kuveyt gibi farklı ülkelerden katılım gerçekleşecek.
Ali Karadaği, Said Fude ve Tarık Nur Muhammed gibi İslam ülkelerinden katılımcıların yanı sıra, Prof. Dr. Bedri Gencer, Dr. Ebubekir Sifil ve Dr. Yusuf Kaplan da yer alacak.
Fuar boyunca Türkiye ve Arap dünyasından yazarlar söyleşi ve imza günlerinde okuyucularıyla buluşacak.
12 Şubat Cuma günü saat 14.00’te açılacak fuar, 21 Şubat’a kadar ziyaret edilebilecek.
200 Bin TL Harcadı 20 Ton Üretim Yapacak Murat Dilsiz |
|
SGK Hileli Boşanmayı Affetmiyor |
|
| Trafik Sigortasında Prim İadesi Mert Akça |