Babası gibi kirkit ustası olan Ahmet Çilingir ise tarihe karışmak üzere olan mesleğinin son temsilcisi olarak biliniyor.
Atölyesinde sipariş üzerine üretim yapan Çilingir, AA muhabirine yaptığı açıklamada el halısına olan rağbetin azaldığını, araştırdıkları kadarıyla Türkiye’de kendisinden başka kirkit üretimi yapan ustanın kalmadığını söyledi.
İlkokulu bitirdikten sonra babasının yanında mesleği öğrenmeye başladığını anlatan Çilingir, “Babam, kirkit zanaatını devam ettirmem için yapımını bana da öğretti. 1990’lı yıllarda el halısı üretimi Demirci ve bölgesinde çok fazlaydı. 89 köyümüz haricinde il ve ilçelerden kirkit siparişi gelirdi. Babamla birlikte günde 30 tane kirkit üretirdik. Üretime yetişemediğimiz zamanlarda kalfa çalıştırırdık. Geçimimizi o yıllarda kirkit üretimi yaparak sağlıyorduk. Babam 1990 yılında vefat ettikten sonra mesleği ben yapmaya başladım” diye konuştu.
Yapımı oldukça zor
Sonraki yıllarda el halıcılığının azaldığını, ülke genelinde birkaç ilçede devam ettiğini ifade eden Çilingir, buna paralel olarak işlerinin de eski yoğunluğunu kaybettiğini anlattı.
Kirkit yapımının zor ve zahmetli olduğunu kaydeden Çilingir, saç demiri keserek ara diş, uzun diş ve demir sapı olmak üzere 3 parça hazırladığını, zımpara makinesi ile kenarlarının keskinliğini azalttığı parçaları, gürgen ağacından hazırladığı kirkit sapı ile kapladığını dile getirdi.
Süs eşyası oldu
Ahmet Çilingir, kirkitin son dönemde süs eşyası olarak da talep edildiğini, özellikle ailesi geçmişte halıcılıkla uğraşan kişilerin hatıra olarak kirkit yaptırmak istediğini dile getirdi.
Eski kirkitlerin antik eşya olarak satılmasının da bu siparişlerde etkili olduğunu kaydeden Çilingir, artık fazla talep olmamasına rağmen mesleği oğluna da öğrettiğini ifade etti.
200 Bin TL Harcadı 20 Ton Üretim Yapacak Murat Dilsiz |
|
SGK Hileli Boşanmayı Affetmiyor |
|
| Trafik Sigortasında Prim İadesi Mert Akça |