Trabzon Hasır Bileziği, Ev ve Otomobil Fiyatlarıyla Yarışıyor

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Trabzon’da, 4 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Trabzon hasır bileziği geleneği yaşatılıyor. Kuyumculuk mesleğinde makineye girmemiş el sanatlarından biri olarak gösterilen ve külçe ile hurda altının eritilerek tel haline dönüştürülmesiyle yapılan takı seti, gerdanlık, bilezik, küpe ve yüzükten oluşan ‘Trabzon hasırı’ dünyada birçok ülkeye de ihraç ediliyor. Kent genelinde birçok mahallede ve sokakta hasır işlemeciliği yapan kadınlar da teslim aldıkları altın telleri, gerdanlık ve bileklik şeklinde dokuyarak kuyumculara teslim ediyor. El emeğinden geçen hasırlar daha sonra işlenip son hali verilerek kuyumcu dükkanlarındaki vitrinlerde yerini alıyor. Altın fiyatlarının artmasıyla birlikte Trabzon hasır seti fiyatı 40 bin ile 200 bin TL’ye alıcı buluyor. Lüks otomobil fiyatları ile yarışan Trabzon hasırına artan fiyatlar nedeniyle ilgi azaldı.

“ARABA VE EV FİYATLARI İLE YARIŞMAYA BAŞLADI”

Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı, altın fiyatlarındaki yükselişin Trabzon hasırına da yansıdığını belirterek, “Trabzon hasır bilezik, telkari ve kazaziyesinin coğrafi işaretini alarak sadece bu takıların Trabzon ili ve ilçelerinde yapılmasını sağladık. Yöreye özgü bir takı. Geçmiş yıllarda hasır bilezik devasa satışlar yapılıyordu. Dünya piyasalarında altın fiyatı yukarıya doğru çıktıkça bölgede düğünlerin vazgeçilmezi olan hasır takımlarına olan ilgi de ister istemez azaldı. Bakıldığı zaman hasır takımları 40 bin liradan başlıyor, kalınlığına göre fiyatları 200 bini bile bulabiliyor. Altın hasır takımlarında alım gücü zayıfladı. Fiyatlar, araba ve ev fiyatları ile yarışmaya başladı. Trabzon’da kuyumcular özel istek üzerine belli başlı hasırları da yapıyorlar. Trabzon’un plakasından esinlenerek yapılan 61 sıra hasır bilezik yaklaşık 200 bin liradan alıcı buluyor” dedi.

“ALTIN HAKİKATEN ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR”

Altın’ın, altın çağını yaşadığını belirten Yazıcı, “Altın yatırımcısının yüzünü güldürüyor. Her yıl yüzde 30 üzerine koya koya devam ediyor. Altın yatırımcı için güvenli bir liman. Altın alan yatırımcı asla zarar etmiyor. Altın hakikaten altın çağını yaşıyor” diye konuştu.

“HASIR TAKMAK İMKANSIZ HALE GELDİ”

Gelinlerine hasır takım aldığını belirten Tuğba Şahinkaya, “Ben Trabzon geliniyim, bende hasır yok. Zaten iki emekliyiz. Ama gelinlerimiz istedi. Onlara takmak zorunda kaldık. Ben de hasır takımım olsun istiyorum ama, şimdi o paraya çok daha fazla şeyler alınabilir. Altın fiyatları oldukça arttı” dedi.

Tuncay Sevim ise, “Hasır takımları pahalı bir ürün. Altın da gittikçe fiyat olarak tırmanıyor” diye konuştu.

Diğer Haberler

Koronavirüse Yakalanan Hadise, Makyajsız Halini Paylaştı

Koronavirüse yakalanan ve ev karantinasında olan şarkıcı Hadise, makyajsız halin...

Abdülkadir Özkan: "Pişmanım, Milyon Dolarlarım Yandı"

Espressolab'i boykot edenlere "vatan haini" ifadesiyle tepki gösteren DBL Entert...

Lamine Yamal Ve Donald Trump Arasında Dikkat Çeken An

Dünya futbolunun zirvesinin belirlendiği dev turnuvanın ardından, sahada sergile...

Galatasaray'da Gomis Kayserispor Kadrosuna Alınmadı

Galatasaray, Süper Lig İlhan Cavcav Sezonu 18. haftasında Kayserispor ile deplas...

Çukurova Havalimanı Yine Açılamadı

13 yıl önce inşaatına başlanan Çukurova Havalimanı'nın ocak ayında açılacağı duy...

Jesus, Rıdvan Dilmen'in Ağzını Açık Bıraktı

Fenerbahçe'nin Alanyaspor'u 5-0 yendiği maçın ardından ünlü yorumcu Rıdvan Dilme...

Ermenistan, Azerbaycan'ın Seferberliğe Hazırlanıyor

Sabah saatlerinde Ermenistan'ın Azerbaycan'a saldırması ve misli yle karşılık bu...

BES Sistemi İlk Olarak Bin Kişilik İşletmelerden Başlayacak

1 Ocak'ta başlayacak BES'e otomatik katılım uygulamasına önce 1000 ve üzeri çalı...

Fenerbahçe'de Neler Oluyor? Mourinho, 3 İsmin Kalemini Kırdı

Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho'nun, hazırlık maçında Hajduk ...

Chikungunya Virüsü Hızla Yayılıyor, Milyarlar Risk Altında

Chikungunya Virüsü Küresel Bir Tehdit Haline Geliyor: Türkiye de Risk Altında D...

Akaryakıtta Rüzgar Tersine Döndü!

Akaryakıtta zam furyası yerini indirim rüzgarına bıraktı. 2 gün önce 2 lira 15 k...

Avrupa Şampiyonu Ampute Milli Takımına Tapuları Verildi

Geçtiğimiz haftalarda büyük bir başarı elde ederek Avrupa Şampiyonasında Şampiyo...

Azerbaycan Ordusunun 27 Yıl Sonra İşgalden Kurtardığı Fuzuli ve Cebrail Görüntülendi

Azerbaycan ordusu tarafından, geçtiğimiz ekim ayında Ermenistan işgalinden 27 yı...

Diyanet İşleri Başkanlığı ile İş Birliği Protokolü İmzalandı

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) arasında dini ve ...

Enflasyonda Yükseliş Durmuyor

Piyasaların merakla beklediği enflasyon verisi açıklandı. Buna göre TÜFE'deki de...