Suriye’de Savaş Suçu İşleniyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

orveç Dışişleri Bakanı Borge Brende, şu anda Suriye’de insanların yiyecek bile bulamadığı hallerın harp suçu şeklinde tanımlandığını belirterek, “Bu, aslında kaygı verici bir hal ve bu biçimde devam edemez” dedi.

8. Büyükelçiler Konferansına katılmak üzere Ankara’da tespit edilen Brende, Suriyeli sığınmacıların halu, bölümde yaşanan ilerlemeler ve Türkiye’nin bölümdeki rolüne dair AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Brende, ziyaretinin İstanbul SultanAhmet’te yaşanan korkunç saldırıyla aynı devreye denk gelmesi sebebiyle duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve gerekse Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na fazla yakından taziyelerini iletme fırsatı bulduğunu ifade eden Brende, “Bu saldırıyı en kuvvetli biçimde kınıyoruz ve maalesef ki bu saldırının gerisinde DAEŞ’in bulunduğundan kaygı duyuyoruz” diye konuştu.

– “Uluslararası birlik oldukça çoğunu yapmalı”

Brende, çoğu kriz ve çatışmanın yaşandığı bölümde Türkiye’nin rolünün fazla mühim bulunduğunu ve bu rolün artarak sürdüğünü belirtti.

Suriye’deki harpın 5. senesine girdiğini ve bu çerçevede Türk hükümeti ve Türk halkına misafirperverliği ve milyonlarca Suriyeliyi bulundurduğu amacıyla teşekkür etme fırsatı bulduğunu açıklayan misafir bakan, şu şekilde devam etti:

“4 Şubat’ta Suriye ve komşu ülkeler amacıyla Londra’da yapılacak Donorler Konferansı’nda İngiltere, Almanya ve Kuveyt’in ev sahipliğinde bir araya geleceğiz. İnsani destek amacıyla ismim etmek tarafından bu fazla mühim bir ismim. Buna ayrıca geride bıraktığımız sene 1 milyon sığınmacı Avrupa’ya geldi. Almanya ve İsveç bu sığınmacıların büyük bölümünü aldı. Ancak Norveç de en fazla sığınmacı alan ülkelerden biri oldu. Bence şu anda en mühim şey, Birleşmiş Milletler’in Şam’da yeni bir kapsayıcı hükümet kurarak Suriye’de barışın sağlanması tarafında bir yol bulma isteğidir.”

– “Bu problem bu tür devam edemez”

Brende, “Suriye’deki krizi yakın ileride çözüme ulaştırmak olası olabilir mi?” sorusuna karşılık da şunları söyledi:

“Olmalı. Başka talihimiz yok. Bu problem şimdi bulunduğu gibi devam edemez. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan, beni Halep’te öğrencilerin varbulunduğu okulların bombalanması konusu ile ilgili bilgilendirdi. Bu muhakkak kabul edilemez, bunu en kuvvetli biçimde kınıyoruz. Şu anda Suriye’de insanların yiyecek bile bulamadığı haller harp suçu şeklinde tanımlanır. Bu, aslında kaygı verici bir hal ve bu biçimde devam edemez.”