‘Suriye’de nasıl yaklaşım sergileyeceğimize dair endişelerim var’

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

ABD Başkanı Barack Obama’nın Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanlığına aday gösterdiği Kara Kuvvetleri Komutanı Joseph Votel, adaylığının onaylanma süreci kapsamında Senato Silahlı Hizmetler Komitesinde senatörlerin sorularını yanıtladı.

Komitenin başkanı Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü John McCain’in DAİŞ’i yenilgiye uğratmaya yönelik yönetimin bir stratejisi olup olmadığını sorması üzerine Votel, mevcut stratejiye yönelik kaygıları olduğunu dile getirdi. Votel, kaynakların nasıl kullanıldığı ve yönetimin enstrümanlarını ortakları üzerinde nasıl uyguladığına dair kaygıları bulunduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Irak’ta bir partnere bir hükümete sahibiz ancak Suriye’de değil. Dolayısıyla Suriye’de destekleyecek siyasi bir unsur olmadan nasıl yaklaşım sergileyeceğimize dair endişelerim var. Eğer bu göreve atanırsam, istenildiği gibi tutarlı olmasını sağlamak için stratejimizi çok dikkatlice değerlendirmek istiyorum.”

Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitip donatılmasına yönelik başarısızlıkla sonuçlanan programın gözden geçirilmesini desteklediğini söyleyen Votel, ABD’nin havadan da destek sunacağı eğittikleri savaşçılara sahada sahip olmanın önemine vurgu yaptı.

Senatör McCain’in, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Suriye’de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasıyla sahada kendi lehine zemin hazırladığı” görüşüne katılıp katılmadığını sorması üzerine Votel, “Bu değerlendiremeye katılıyorum” yanıtını verdi.

“Gayemizle çelişiyor”

Oturumda Cumhuriyetçi Parti’nin Nebraska Senatörü Deb Fischer, PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG’yi kastederek Kürt grupların ABD’nin de desteklediği muhalifleri hedef aldığını hatırlattı. Fischer’in kendilerinin desteğini alan muhaliflere saldıran bir grubun ABD’nin yardımlarından menedilmesi gerektiğine inanıp inanmadığını yöneltmesi üzerine Votel, “Evet, buna inanıyorum çünkü bu bizim başarmak istediğimiz gayemizle çelişiyor” dedi.

Votel, adaylığının Senato tarafından onaylanması halinde ABD’nin Ortadoğu’daki operasyonlarını yürüten CENTCOM’un Komutanı Lloyd Austin’ın yerini alacak. 2013 yılından bu yana CENTCOM’un başında olan Austin, emekliliğini talep etmişti.