Dünyada İslam Karşıtları Artıyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Slovakya ve Çek Cumhuriyeti’nde siyasilerin İslam karşıtı açıklamalarını artırmasının sonrasında tehdit mesajları alan ve saldırılara maruz kalan Müslüman azınlık büyük korku yaşıyor.

Paris’te düzenlenen terör saldırıları Avrupa’da İslam karşıtı dalganın güçlenmesine sebep olurken, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da göçmenlere ve bilhassa Müslümanlara yönelik düşmanlık süratle artıyor. Kamuoyu araştırmalarına göre, her iki ülkede halkın ortalama yüzde 80’i Müslüman sığınmacı istemiyor. Siyasiler de halktaki İslam karşıtı duyguları istismar ederek Müslümanları amaç alan açıklamalarını devam ettiriyor.

Çek Cumhuriyeti ve Slovakya, Müslümanların ülkede yerlerinin olmadığını söyleyerek yalnızca Hristiyan sığınmacı kabul edeceklerini açıklamıştı.

– Parlamento tercihleri

Slovakya’da, 5 Mart’ta parlamento tercihleri yapılacak. İşsizlik, sağlık, eğitim ve yolsuzluk problemlerine çözüm bulamayan hükümet, halktaki sığınmacı karşıtlığını körükleyen açıklamaları sürdürüyor. Başbakan Robert Fico, Paris’teki saldırılardan sonra “Ülkemizdeki tüm Müslümanları tek tek izliyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Kamuoyu araştırmalarına göre, Slovakların yüzde 70’i sığınmacıların ülkeye gelmesi sebebiyle büyük korku ve kaygı duyuyor.

Seçim kampanyasını “Slovakya’yı koruyacağız” sloganıyla başlatan Başbakan Fico, fazla kültürlülüğün hayal bulunduğunu ve “Slovakya’da entegre Müslüman cemaatinin meydana gelmesine katiyen izin vermeyeceklerini” açıklamıştı.

Sığınmacı ve İslam karşıtı açıklamalarından sonra Başbakan Fico’nun partisine destek yüzde 30’lardan 45’lere yükseldi.

– 5 bin Müslüman var, tek cami yok

Yaklaşık 5,4 milyon nüfuslu Slovakya’da 5 bin seviyesinde Müslüman yaşıyor. Müslümanların cami amacıyla gerçekleştirdikleri başvurular alakalı otoriteler yönünden yıllardır reddediliyor.

Slovak meşruarına göre, dini toplulukların meşru statü kazanabilmesi amacıyla 20 bin kayıtlı delegesinin bulunması gerekiyor. Bu amaçla Müslümanların ülkede cami inşa etmesine izin verilmiyor. Slovakya, camisi olmayan tek AB ülkesi şeklinde biliniyor.

– “Tehditler alıyoruz”

İslam düşmanlığının medya ve siyasiler yönünden körüklendiği Slovakya’da, Müslümanlar geleceklerinden kaygı eder duruma geldi.

İsminin verilmesini istemeyen Slovakya İslam Vakfı yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siyasilerin İslam karşıtı açıklamalarının Müslümanlara islamofobik saldırılar şeklinde geri döndüğünü söyledi.

Müslüman ailelere ve başörtülü bayanlara saldırıların arttığını bildiren yetkili, “Siyasilerin yaptığı açıklamalardan sonra fazla sayıda nefret içerikli mailler, yorumlar ve tehditler alıyoruz” dedi.

Slovakya’da Müslümanlara yönelik düşmanlığın yükselmesinde medya ve siyasetin mühim rol oynadığını kaydeden yetkili, şunları söyledi:

“Medya devamlı ‘Müslümanlar şiddete yatkın ve tehlikeli insanlardır’ mesajı veriyor. Siyasiler, hem sığınmacı kabul etmiyorlar hem de yabancı düşmanlığını körükleyecek açıklamalar yapıyorlar. Siyasiler, korkuları artırmaya çalışıyor. Seçim kampanyalarında bile bu mesajları kullanıyorlar. AB üyeleri ortamında camisi olmayan tek ülke Slovakya. Kimse bize sahip çıkmıyor. Slovakya Müslümanları şeklinde gelişmelerden ötürü korkuyoruz.”

– Çek Cumhuriyeti’nde 19 bin Müslüman, 2 cami var

Yaklaşık 10,5 milyon nüfuslu ve halkın yüzde 70’inin ateist bulunduğu Çek Cumhuriyeti’nde 19 binin üstünde Müslüman yaşıyor. Komünist rejimin 1949’da yasakladığı Müslüman Cemaatler Merkezi, 1991’de tekrar kuruldu. Brno kent merkezinde 1998’de ilk cami, başkent Prag’da ise 1999’da ikinci cami hizmete açıldı.

Ülkedeki başka kentlerde cami açılmasına izin verilmiyor.

– Müslümanları tehdit şeklinde görüyorlar

Çek Cumhuriyeti’nde uygulanan incelemeye göre, bir önceki yıla göre yüzde 20 artışla halkın yüzde 80’i Müslüman göçmenleri tehdit şeklinde görüyor.

Çek Cumhuriyeti’nde Müslümanlara yönelik saldırılar, sığınmacı akınının başladığı Haziran 2015’ten beri arttı.

Adalet Örgütü direktörü Klara Kalibova, saldırıların ırkçılıktan oldukça fazla İslam korkusu sebebiyle gerçekleştirildiğini, Müslüman olmayan fakat başına örtü takan birtakım kadınların bile sözlü saldırıya maruz kaldığını belirtti.

Masaryk Üniversitesi Din Çalışmaları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Milos Mendel ise Müslümanlara yönelik saldırıların artmasını, meşru yaptırım bulunmamasına bağlıyor. Mendel, Çek meşruarında Müslümanlara hakaret ve tehdit etmenin hiçbir cezai yaptırımı olmadığını ve bu yüzden insanların Müslümanlara yönelik saldırılarda oldukça cüretkar davrandığına ilgi çekti.

– Siyasi çekişme

Çek Cumhuriyeti’nde Cumhurbaşkanı Milos Zeman ile Başbakan Bohuslav Sobotka arasındaki gerilim, ülkede yaşam sürdüren Müslümanların aleyhine işliyor.

Siyasi sorumluluğu bulunmayan Cumhurbaşkanı Zeman, sığınmacılar ve İslam konusu ile alakalı ırkçı ve ayrımcı açıklamalar yapmaya devam ediyor. Koalisyon hükümetini ayakta tutmaya çalışan Başbakan Sobotka ise sınırlı tepkilerle bozukluğu geçiştiriyor.

Zeman, Noel bundan ötürü duyurduğu mesajında, hükümetin sığınmacı dalgasını hafife aldığını söyleyerek sığınmacı akınını “organize istila” şeklinde nitelendirmiş, Başbakan Sobotka ise Cumhurbaşkanı’nı politikaya karışmakla suçlayarak ön yargıları körüklediğini ileri sürmüştü.

Aşırı sağcı Anti İslam Blok’un İslam karşıtı mitingine katılan Cumhurbaşkanı Zeman, “İslamcı sığınmacılar Çek meşruarına ve adetlerine saygı duymayacak, onlar şeriat hukuku uygulayacaklar” sözleri üstüne tanınmışlığını artırmıştı.

Müslüman sığınmacı istemediğini aktaran hükümet, 153 Hristiyan sığınmacıyı kabul edeceklerini bildirdi.

– “Avrupa’daki islamofobinin ana karakteri”

Salzburg Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü öğretim delegesi ve islamofobi uzmanı Dr. Farid Hafez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti’ndeki sahip olunan İslam karşıtı trendin, Avrupa’daki İslamofobinin ana karakterini meydana çıkardığını söyledi. Hafez, şu ifadeleri kullandı:

“Slovakya ve Çek Cumhuriyeti’ndeki sahip olunan İslam karşıtı trend, Avrupa’daki islamofobinin ana karakterini meydana çıkardı. İslamofobi, bize islamofobiklerin öngörülerini ve korkularını gösteriyor. Çoğu çalışmalar göstermiştir ki islamofobi, gerçek Müslüman ya da İslam dini ile alakalı değildir, o oldukça fazla ırkçıların kafasındaki ve görmek istedikleri İslam ve Müslüman imajıyla alakalıdir.”