Çelik Ruslar’ın Hatasını Anlayacağını Umuyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türk hava sahasını ihlal eden harp uçağının düşürülmesinin sonrasında Rusya’da 1 Ocak itibarıyla birtakım tarım ürünlerinin alımının durdurulacağına dair açıklama yapıldığını hatırlattı. Rusya’nın 11 Ocak’a kadar resmi tatil vakitcinde bulunduğuna işaret eden Çelik, bundan dolayı şu anda Rusya yönüne bir mal sevkıyatının söz hususu olmadığını söyledi.

Bir uçak düşürme vakasını alın teriyle ekmeğini kazanmak amacıyla çalışan Türk ve Rus çiftçisine ödetme gibi bir yolun doğru olmayacağını defalarca söylediklerini ifade eden Çelik, “Bizim 1,3 milyar dolarlık ihracatımız beraberinde 3 milyar dolarlık bir de ithalatımız var. Burada çiftçilerin tümü zarar görecek ama en fazla da Rus çiftçisi zarar görecek” diye konuştu.

Türkiye’nin buğday rekoltesinin 2015’te 22,6 milyon tonla beklenenin üstünde gerçekleştiğini bildiren Çelik, söz hususu rakamın 2014’te 19 milyon ton seviyesinde bulunduğunu anımsattı. Çelik, Türkiye’nin geride bıraktığımız sene 1,1 milyar dolarlık buğday ithalatı bulunduğunu, bunun da büyük bölümünün Rusya’dan karşılandığına ilgi çekti.

Çelik, alakalı bakanlıklar ile seçenek piyasalar üstünde çalışmaları sürdürdüklerini söyleyerek şu şekilde konuştu:

“Konu besin bulunduğu amacıyla bu konudaki ürünlerimize piyasa bulmakta zorlanmayacağımız inancındayız. Yeni piyasa çalışmalarını Ekonomi Bakanlığımız sürdürüyor. Asıl bulunan buradaki üreticilerimizin ihracatçımızın hareketlerini sürdürebilmesi ile alakalı onların beraberinde olmaktır. Hükümet olarak da hem üreticimizin hem ihracatçımızın beraberinde bulunduğumuzu aldığımız birtakım önlemlerle esasen meydana koyduk. Sürekli de diyalog halindeyiz tüm üreticilerle inşallah rastgele bir problem yaşanmadan bu badireyi de atlatacağız. Temennimiz Rusya ile bu bölümde iki mühim ülke olarak diyaloglarımızın normalleşmesi, çalışmalarımızın ticaretimizin normalleşmesi. Aklın yolu birdir, diğer bir yolu yok umarım o yola gelirler.”

Tarımsal desteklere düzenleme

Teknik çalışmaları sürdürdüklerinin altını çizen Çelik, “Hem bitkisel, hem de hayvansal üretimdeki tarımsal desteklerin kalem adedinin azaltılıp, çiftçinin oldukça da memnun olacağı özel ve kritik noktalarda yapımcının beraberinde olacak bir destekleme modeli üstünde çalışmamızın sonuna yaklaşmış bulunuyoruz. İnşallah o desteklemelerimizi kısa vakit ortamında kamuoyu ile paylaşacağız. 70’in üstünde destek kalemi var. Bunları mesela hayvansal desteklerde olası bulunduğu kadar 3-4’e indirmek amacıyla çalışıyoruz” olarak konuştu.