Adnan Menderes Barajı 8 Yılda 1,4 Milyar Kazandırdı

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Aydın’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2010 yılında hizmete açılan Çine Adnan Menderes Barajı’nın 91 bin dekar araziyi taşkından koruyarak ekonomiye yıllık 180 milyon lira katkı sağladığı belirtildi.

İLK KEZ SULTAN ABDULAZİZ DÖNEMİNDE GÜNDEME GELDİ

Silindirle sıkıştırılmış beton gövde sınıfında inşa edilen ve bu sınıfta Avrupa’nın en yüksek barajı unvanına sahip Çine Adnan Menderes Barajı’nın yapılması, ilk olarak 1869 yılında Sultan Abdulaziz döneminde gündeme gelmişti. Baraj o tarihten tam 141 yıl sonra 10.10.2010 tarihinde tamamlanarak hizmete açıldı. Aydın’ın Çine ilçesine bağlı bir baraj yapılması talebi aradan 5 padişah, 59 hükümet geçtikten sonra ancak 2010 yılında karşılık bulabildi.

İlk kez 1869 yılında Aydın Vilayeti Umum Meclisi toplantısında, Çine Çayı’nın önüne bir bent yapılarak, vilayetin Çine Çayı’nın sebep olduğu taşkınlardan korunması ve burada toplanacak suyun zirai sulamada kullanılması kararı alınmıştı. Bu karar padişaha iletilmiş ancak Padişah Sultan Abdülaziz tarafından bu bent inşa edilememişti. Daha sonraki padişahlar ve Cumhuriyet döneminde görev yapan 59 hükümet tarafından da inşa edilemeyen bu baraj, ancak 141 yıl sonra 2010 yılında tamamlanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından vatandaşların hizmetine sunuldu.

EKONOMİYE DEV KATKI

Ege Bölgesi’nin 141 yıllık hayali olan ve sınıfında dünyanın 5. büyük barajı Çine Adnan Menderes Barajı’nda biriktirilen 350 milyon metrekür su ile 223 bin 580 dekar arazinin sulanması planlanıyor. Ayrıca barajda kurulan hidroelektrik santrali ile yıllık 118 milyon kilovat saat enerji üretiliyor.

Aydın’da tarımsal üretim yapılan 91 bin dekar zirai araziyi taşkın zararlarından koruyan Çine Adnan Menderes Barajı sayesinde bölgede yıllık ortalama 180 milyon TL taşkın zararı önleniyor. Yapılan hesaplamalara göre baraj sayesinde, hizmete alındığı 2010 yılından beri 1 milyar 440 milyon liralık taşkın zararını önlemiş oldu.

Diğer Haberler

Küresel Gerilim Altın ve Gümüşü Rekor Seviyelere Taşıdı

Küresel piyasalarda artan jeopolitik riskler ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Grön...

Türkiye'yi Vuran Deprem Sonrası Arda Turan'dan Çağrı

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem 10 i...

Tacizci Hoca'dan İlginç Savunma

İstanbul Esenler'de çekilen görüntüleri büyük tepki çeken ve "Dini inanç ve duyg...

Galatasaray, Diagne'nin Transferi için West Bromwich'le Anlaşma Sağladı

Galatasaray'da Mbaye Diagne ile yollar ayrılıyor. İngiliz basınının haberine gör...

Kızı için İnternet Bağlantılarını Kestirdi

Ünlü şarkıcı Ebru Gündeş, kızı Alara Zarrab'ın babasının durumundan haberdar olm...

İsrail Yapımı Füzeler Evros Hattı ve Adalara Yerleştirildi

Yunanistan’dan Tartışmalı Silah Hamlesi Türkiye ile yaşanan gerilim çerçevesind...

Mesut Özil'den Taraftarı Mutlu Eden Mesaj

Süper Lig'in 13. haftasında Fenerbahçe, deplasmanda Galatasaray'ı 2-1 mağlup ett...

Yaşar Yakış Disiplin Kurulunda

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel Mer...

Rüzgar Çetin Davasında "Kan Parası Aldı" İddiası

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Beşiktaş'taki 1 polisin şehit olduğu, 1 polisi...

Arda Güler'in üstünü çizen Ancelotti'ye ayar

Barcelona mağlubiyeti sonrası Şampiyonlar Ligi'nde de Milan'a kaybeden Real Madr...

Rusya'dan Turist Getirenlere Kredi Desteği

Rusya'dan Türkiye'ye turist getiren Rusya merkezli Türk tur operatörlerine Kredi...

Başkan Ali Koç, 3 Yılı Beklemeden Seçime Gidecek

Fenerbahçe'de Ali Koç'un başkan seçilmesinin ardından önce futbol takımı ile baş...

Demet Şener İçin Kullandığı "Dul" Sözüne Açıklık Getirdi

Demet Şener, 16 yıldır küs olduğu Demet Akalın'ın İbrahim Kutluay'la boşanmasıyl...

840 milyon TL Bütçe TBMM için Ayrıldı

Meclis'in 2016 senesi bütçesi 840 milyon lira şeklinde öngörülüyor, 2017 senesi ...

Otomobilde ÖTV'ye İndirim Gelecek Mi?

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2023 yılı bütçe g...