ABD Müttefiklerinin Yanında Duracaktır

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry vatanının İran ile Suudi Arabistan arasındaki krizle alakalı olarak, “Diplomasinin işlediğini görmek istiyoruz. Bölgenin en son gereksinim duyduğu şey oldukça çok ihtilaftır. Biliyorum ki Suudi Arabistan da aynı görüşte” dedi.

Londra’da Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ile görüşmesinin sonrasında Kerry, Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerilimle alakalı değerlendirmede bulundu.

“ABD bölgedeki müttefiklerinin ve dostlarının beraberinde duracaktır ve gözüküyor da” ifadesini kullanan Kerry, “Fakat diplomasinin işlediğini de görmek istiyoruz. Daha çok ihtilafa düşmeden birtakım sorunları çözmenin yolu var mı görmeye çalışmak isteriz. Bölgenin en son gereksinim duyduğu şey oldukça çok ihtilaftır. Biliyorum ki Suudi Arabistan da aynı görüşte” diye konuştu.

Suudi Arabistan ile ABD’nin ittifakının ve dostluğunun Ortadoğu’daki gayretleri bakımından merkezi bir rolü olduğuna işaret eden Kerry, “Çok çok ihtilaf var. Hepimiz hiçbir ülkenin bir diğerinin işlerine karışmadığı istikrarlı, güvenilir ve müreffeh bir bölge görmek istiyoruz” dedi.

Suudi bakan El-Cubeyr de bölgedeki problemlerin çözümünde ABD ile ittifak durumunda hareket etmenin kendileri amacıyla en etkin yol olduğunu gördüklerini söyledi.

El-Cubeyr bir gazetecinin “Suriye destek grubunda İran ile işbirliğinizi canlandırmaya hazır mısınız?” şeklindeki sorusuna, şu cevabı verdi:

“Suriye destek grubu toplantısını hiç terk etmedik. İran ile ilişkimiz, Suriye işbirliği grubu yönünden diğer herkes ile bulunan ilişkilerimizden ayrıdır. Amacımız Viyana’da başlayan sürecin işletilip birinci Cenevre görüşmeleri, Viyana görüşmeleri ve en yakın tarihli Birleşmiş Milletler Emniyet Konseyi kararları esasında barışçıl bir çözüme ulaşılmasıdır.”