Avrupa Projesinin Sonunun Başlangıcı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

AB Komisyonu’nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu delegesi Dimitris Avramopulos, AB’nin, sığınmacı krizinin çözümünde yetersiz kalındığını belirterek, Schengen delegesi ülkeler arasında başlayan sınır kontrollerinin Avrupa projesinin sonu olabileceği ikazında bulundu.

Dimitris Avramopulos, Avrupa Parlamentosu (AP) Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi’nde sığınmacı krizi ile mücadele gelinen noktaya dair sunum yaptı.

Sığınmacı krizinde gerçekçi ve dürüst olunması gerekliliğini kaydeden Avramopulos, “Durum kötüleşiyor. Bu yıl kış aylarında sığınmacı akışında bir kesinti olmadı. Noel ve yeni yıl döneminde Yunanistan’a günde 4 bin sığınmacı giriş yaptı” dedi.

Avramopulos, İtalya ve Yunanistan’daki 160 bin sığınmacının başka AB ülkelerine yerleştirilmesi planının çok yavaş ilerlediğini ifade ederek, kendilerine yeni bir ülke tespit edilen sığınmacı adedinin 300’den az olduğunu vurguladı.

– “Avrupa projesinin sonunun başlangıcı”

“Daha çok üye devlet, iç sınır kontrollerini uygulamaya koymaya başladı” ifadesini kullanan Avramopulos, İsveç, Danimarka ve Almanya’nın son vakit aldığı önlemlere atıfta bulundu. Schengen bölgesinin tehdit altında olduğunu ifade eden Avramopulos, mart ayında AB’nin sınırlarının korunması amacıyla yeni önlemler alınabileceğini belirterek, “Eğer Schengen çökerse, bu Avrupa projesinin sonunun başlangıcı olur” diye konuştu.

Avramopulos, Danimarka’nın masrafların karşılanması amacıyla sığınmacıların kıymetli eşya ve paralarına el konulmasını öngören yasa taslağı ile alakalı şeklinde ise “Durumu takip ediyoruz. Yasayı inceleyeceğiz. Yasa kabul edildiği vakit ise resmi şeklinde cevap vereceğiz. Fakat Danimarka gibi üye devletlerin, sığınmacıları onurlu bir biçimde karşılama sorumluluğu var” diye konuştu.

Avramopulos, birtakım sığınmacıların suçlara karışması hususu ile alakalı da “Sığınmacılar ya da mülteciler ile suçlular ya da teröristlerin birbirinden ayrı tutulması gerekiyor. Saldırı hazırlığında olanlar yargılanmalı ve şayet geri gönderilmeleri söz hususu değilse hapse atılmalı. Fakat bir genellemeden uzak durulması çok önemli” ifadesini kullandı.

Avrupa’nın korumaya gereksinimi olanlara bunu sağladığını dile getiren Avramopulos, “Fakat burada bulunma hakkına sahip olmayanların ise geri gönderilmesi gerekiyor” dedi.

Uluslarası Göç Örgütü’ne göre, AB’ye 2015 yılsinde bir milyondan çok sığınmacı girdi. Eğer krize kalıcı çözüm bulunmazsa, 2017 sonuna kadar sığınmacı adedinin 3 milyonu geçeceği öngörülüyor.

Sorunun çözümü amacıyla Türkiye dahil başka ülkelerin desteğini arayan AB ülkelerinde, yükselen sayı karşısında serbest dolaşım olanağı gerçekleştiren Schengen Anlaşması’nı rizikoya atacak biçimde sınır kontrollerine başlanmıştı.