Katalonya’da Henüz Cumhuriyet Kurulmadı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Katalan televizyonu TV3’e hususi beyanat veren Katalonya Özerk Yönetimi’nin yeni başkanı Carles Puigdemont, amaçlarının Katalonya’nın bir devlet olmasını sağlayacak hazırlıkları uygulamak olduğunu vurgulayarak, buna karşın “Katalonya Cumhuriyeti”ne doğru tespit edilen yol haritasında ön görülen 18 aylık vakitde elastik olunması gerekliliğini savundu.

Puigdemont, “Eğer işimizi güzel yaparsak bu, Katalonya Cumhuriyeti amacıyla yapılacak referandumda şimdiye kadar ‘hayır’ diyenlerin bundan sonra ‘evet’ demesine yarayacaktır. Ön görülen 18 aylık vakit bizi sıkmamalı. Eğer zamanı biraz oldukça uzatırsak hiçbir şey olmaz. Bizim hedefimiz işlerimizi güzel ve garantili uygulamaktır” dedi.

Puigdemont ilaveten Katalonya Başkanı seçilmesinden sonra İspanya Kralı 6. Felipe, yürürlükteki Başbakan Mariano Rajoy, ülkedeki büyük siyasi partilerin liderleri ya da başka özerk idarelerin başkanları dahil olmak üzere İspanya’daki üst düzeyde kimseden kutlama telefonu almamasından ötürü üzüntü duyduğunu da kaydetti.

– Birliğin korunmasına temas önerge mecliste oylanacak

Bu arada Katalonya’da sahip olunan halde ana muhalefette bulunan Ciudadanos’un Katalonya’daki lideri Ines Arrimadas da “Puigdemont, Katalonya’da bağımsızlık referandumu uygulamak istemiyor zira biliyor ki kaybedecek” iddiasında bulundu.

Arrimadas, önceliklerinin Katalonya’nın bağımsızlık ilan etmesini önlemek olduğunu da ifade etti. Bu bağlamda, 20 Aralık genel tercihleri ardından İspanyol meclisine ilk defa giren Ciudadanos’un meclise tanıttığı ilk önerge de İspanya’nın birliğinin korunması üstüne oldu. Söz hususu önerge ileriki haftalarda İspanyol meclisinde tartışılıp, oylanacak.

– Katalonya Dışişleri Bakanlığının kurulması

Öte yandan Katalonya’da yeni kurulan özerk idare hükümetinde ilk defa Dışişleri Bakanlığı kurulması reaksiyon çekti.

İspanya’da yeni hükümet kurulana kadar vazifiyeti devam ettiren yürürlükteki hükümet, özerk idarelerde Dışişleri Bakanlığı kurulmasının İspanyol anayasasında yer alıp almadığıyla alakalı bir çalışma başlatıldığını açıkladı.

Katalonya’nın bağımsızlık girişimlerini vatan dışında oldukça çok gündeme getirip, lobi etkinliği gerçeklştirmeyi hedefleyen Katalonya Dışişleri Bakanlığına Katalonya’da iktidarda bulunan bağımsızlık yanlısı “Junts pel Si” ittifakının 1. numaralı adayı bulunan Raül Romeva atandı.