DAİŞ’in Stratejik Bölgesi Havice

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Kerkük’teki Türkmen, Arap ve Kürt yetkililer, ilçenin en kısa vakitte DAİŞ’in elinden kurtarılmasını talep ediyor fakat Irak ordusu, Peşmerge güçleri ve Haşdi Şabi (Şii milis güçleri) arasındaki dayanışma ve koordinasyon eksikliğinden ötürü fazla kapsamlı bir askeri operasyonun yapılamadığı ifade ediliyor.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi AA muhabirine mevzuya dair yaptığı açıklamada, “Havice ilçesinin geri alınamamasının gerisinde birkaç sebep var. Bunların en başında Irak’taki emniyet güçleri arasında söz hususu bölgenin kurtarılması amacıyla ortak bir uyuşma sağlanamaması geliyor. Havice eyaletinde yaşam sürdüren halkın fazlası Sünni Arap bulunduğu amacıyla Haşdi Şabi’nin mümkün bir operasyon yapmasına sıcak bakmıyorlar” dedi.

İlçenin kurtarılmasının fazla güç olmadığını savunan Salihi, “Irak ordusu, Peşmerge güçleri, Haşdi Şabi ve Sünni güçlerden meydana gelen Haşdi Vatani birlikleri arasında ortak hareket etmek gibi bir plan gerçekleşmedi. Emniyet güçleri arasında şu ana kadar operasyon ile alakalı rastgele bir uyuşma sağlanamadı. Bu yüzden ilçenin kurtarılma operasyonu devamlı ertelendi. Eğer uyuşma sağlanır ve ortak hareket edilirse, ilçe bir gün ortamında kurtarılır zira DAİŞ şu an kötü halde ve toprak kaybediyor” diye konuştu.

– “Salahaddin’den kaçan DAİŞ militanları Havice’ye sığındı”

ITC Kerkük Türkmen Milletvekili Hasan Turan ise Irak istihbarat birimlerinin elinde ‘DAİŞ militanlarının Havice’yi Kerkük ve Salahaddin iline saldırmak amacıyla bir üs olarak kullandığına’ dair veriler bulunduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

“Enbar ve Salahaddin’den kaçan DAİŞ militanları Havice eyaletinde bir araya gelerek Kerkük amacıyla hücum hazırlığında. Irak istihbarat birimleri ve hükümetinin eline geride bıraktığımız verilere göre Havice’de fazla sayıda militan bulunmakta ve hücum planlarının buradan yapıldığı belirtiliyor. Bu ilçedeki militanlar ortadan kaldırılmadığı prosese Kerkük vilayeti üstünde emniyet tehditleri var olmaya devam edecektir.”

Havice’ye yapılacak mümkün bir kurtarma operasyonuna da değinen Turan, “Sünni Arap halkı orada yaşıyor. Bu hassasiyet göz önüne alınarak bölge halkından meydana gelen bir gücün araya girmek etmesi lazım. Irak ordusu ortada yok ve bu da fazla kaygı vericidir. Uluslararası birlik güçlerinin de hava desteği hayati önemi haizdir” olarak konuştu.

– “Havice, DAİŞ amacıyla stratejik konumda”

Kerkük Arap Milletvekili Halit el-Mafraci de Havice ilçesinin DAİŞ amacıyla mühim bulunduğunun altını çizerek, ”Musul, Kerkük ve Salahaddin iline bağlı Tikrit arasında fazla stratejik bir konuma sahiptir. Bundan ötürü teşkilat basit bir biçimde buradan vazgeçmek istemiyor” görüşünü dile getirdi.

“DAİŞ, Havice’yi kaybetmesi durumunda Irak’taki üç bölge Salahaddin, Kerkük ve Musul arasındaki ilişki bağını kaybedecektir” diyen Mafraci, “Eğer burayı kaybederse Irak’taki omurga kemiği kırılacak ve teşkilat bütün bölgelerde abluka altına alınacaktır” ifadelerini kullandı.

Kerkük’teki Hadidi Aşireti’nin önde gelen isimlerinden İslami el-Hadidi, Havice’de yaşam sürdüren akraba ve tanıdıklarıyla devamlı ilişki durumunda bulunduğunu söyleyerek, onların kurtarılmak amacıyla yapılacak mümkün bir operasyonu dört gözle beklediklerini söyledi. Havice eyaletinde teşkilate karşı savaşmaya hazır bir Arap gücün bulunduğunu açıklayan Hadidi, “Operasyon amacıyla yakılacak yeşil ışığı bekliyorlar. Bazı emniyet güçleri bugün ya da yarın diyerek devamlı onları erteledi. İçerideki insanlar birkaç kez hayal kırıklığına uğradı” dedi.

Hadidi, Tikrit’in Fetha eyaletinde operasyon amacıyla hazır bekleyen Haviceli bir takım gönüllü askerin bulunduğuna ilgi çekerek şunları söyledi:

”Bu askerler uzun vakit başkent Bağdat’ta askeri eğitim aldı ve şu anda muhtemel bir operasyon amacıyla hazır haldelar. Operasyona katılıp kendi köy ve kasabalarının güvenliğini kendileri sağlamak istiyorlar.”

– “Tikrit yönünden operasyon yapılması oldukça uygun”

Kerkük Güney Cephesi Komutanı Vesta Resul de Havice operasyonu amacıyla hazır olduklarını fakat coğrafi olarak Tikrit üstünden operasyonun başlatılmasının oldukça sıhhatli bulunduğu görüşünü dile getirdi.

Resul, “Enbar operasyonundan sonra, DAİŞ bilhassa Havice ve etrafında toplanmaya başladı. Bu bölgenin teröristlerden hijyenik hale getirilmesi amacıyla Peşmerge güçleri hazır konumda fakat operasyonun Tikrit yönünden yapılmasını seçim ediyoruz zira coğrafi olarak ilçe merkezine oldukça yakın” görüşünü paylaştı.

Terör teşkilatı DAİŞ, Kerkük’ün 55 kilometre güneyinde tespit edilen Havice ilçesinin denetimini Haziran 2014’te ele geçirmişti.