F-16 için Türkiye’den Yeni Karar

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

40 adet F-16 Blok 70 uçağı alımı ve 80 F-16 uçağın modernizasyonu için ABD’ye başvurulması sonrası herhangi bir gelişmenin olup olmadığı basına yansımazken Türkiye, her ihtimale karşı tedbirlerini almaya devam ediyor. F-16’ların milli imkanlarla modernizasyonuna başlanırken, şu ana kadar 9 uçakta işlemler tamamlandı. Yürütülen proje kapsamında modernize edilen 35 uçağın Türk Hava Kuvvetleri envanterinde 2030’lara kadar görev yapması bekleniyor.

Türkiye, F-16’ların modernizasyonunda önemli aşama katetti. 9 uçak milli imkanlarla modernize edildi, 8’i ise TUSAŞ’ta hatta. Gövde iyileştirmeleriyle uçuş ömürleri 8 bin saatten 12 bin saate çıkan Blok-30’lar, milli yazılımlar ve AESA radarlarıyla da teknik açıdan Blok-72 seviyesine ulaşacak.

MİLLİ MODERNİZASYONDA ÖNEMLİ AŞAMA

Abd’nin F-35 programından çıkarmasının ardından Türk Hava Kuvvetleri’nin vurucu gücü olarak önemi artan F-16’ları güçlendirecek çalışmalar yoğunlaştı. Türkiye, F-35 savaş uçaklarına ödediği parayı yeni F-16 Blok 70 uçağı alımı ve 80 F-16 uçağın modernizasyonu teklifi kapsamında değerlendirmeye hazırlanırken, uçakların milli imkanlarla modernizasyonunda da önemli aşama kat edildi.

3 AYRI ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR

Dünya orduları arasında operasyonel açıdan en aktif hava filosunu barındıran Türk Hava Kuvvetleri, F-16 savaş uçağı filosunun bakım onarım, modernizasyon ve yerlilik oranının arttırılması çabaları kapsamında 3 ayrı çalışma yürütüyor.

9 SAVAŞ UÇAĞI MODERNİZE EDİLDİ

Bunlardan biri, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2015 yılında başlatılan ve 2023’e kadar tamamlanması planlanan F-16 Blok 30 Yapısal İyileştirme Projesi. Bu kapsamda şu ana kadar 9 uçağın modernizasyonu tamamlandı. Toplam 35 F-16 Blok 30’un modernizasyonu planlanan proje kapsamında halen 8 uçak üzerinde eş zamanlı çalışmalar TUSAŞ’ta devam ediyor.