İlaç Şirketlerinin Yatırım Rotası Türkiye Oldu

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Hükümetin ilaçta ‘yerli üretim’ şartının ardından yabancı yatırımcı rotasını Türkiye’ye kırdı. İthal 54 ilacı listesinden çıkaran hükümet, önümüzdeki 2 ayda 1.7 milyarlık 200 ilaç için de yerli alım şartı getirecek.

YABANCI FİRMALAR YATIRIM ARAYIŞINA YÖNELDİ

Yerli firmalara yabancılardan ortaklık teklifi yağıyor. Hükümetin 2 ay içinde 2 milyar 400 milyonluk pazarda ‘yerli üretim’ şartı dünya devi ilaç firmalarını Türkiye’de yatırım arayışına yöneltti. İthal 54 ilacın geri ödeme listesinden çıkmasından sonra önümüzdeki 2 ayda 1.7 milyarlık 200 ilaç için de yerli alım şartı gelecek. Türkiye’de tüm vatandaşların sağlık ve ilaç masraflarının devlet tarafından karşılanması nedeniyle, devletin alım listesinden çıkardığı ilaç firması Türkiye pazarını tamamen kaybetmiş oluyor. Hükümet, yıllık 24 milyar liraya çıkan ilaç bütçesinin 10 milyardan fazlasını yabancı ilaç firmalarına ithalat karşılığında ödüyor. Türkiye’yi bölgenin ilaç üreticisi yapacak ve bölge ülkelerine ilaç ihraç edecek politikaların ilk adımı ise ‘yerel üretim’ yapan firmaya alım garantisiyle verildi. İlk etapta muadili ve eşdeğeri olan ilaçlar belirlendi ve yerli üretim yapmayan yabancı firmalara alımdan çıkarılacağı duyuruldu. Bu kapsamda geçtiğimiz hafta Sağlık Uygulama Tebliği’nde 700 milyon TL’lik ithalat payı olan 54 ilaç ithal firmalar geri ödeme kapsamından çıkarıldı.

2.4 MİLYARLIK İTHALAT

Hükümet 1 yıl içerisinde 2.4 milyar TL’lik ilaç ithalatını yerel üretimle karşılamayı planlıyor. Türkiye’nin bu alanda kararlılığını gören yabancı firmalar yerli ilaç firmalarıyla ortaklık kurmak veya Türkiye’de yeni ilaç üretim fabrikaları açmak için çalışma başlattı. İlk 1 yıl içinde güçlü yerli firmalara ortaklık veya tamamen satın alma teklifleri getirmeye başladılar.

BİR YIL SÜRE VERİLECEK

Yeni uygulamayla 2 ay içinde yerli üretim yapma kararı alan firmaya 1 yıl üretim için süre verilecek. Bu süre içinde yerli üretim yaparsa geri ödeme listesinde alımına devam edecek. Yerli üretim şartı getirilen ilaçların belirlenmesi ise yerli üreticilerin üretim kapasitesine göre belirleniyor. Tek firmanın inisiyatifine bırakmamak için en az 3 farklı firmanın üretim yaptığı ilaçlar öncelikli listede belirlendi.

İTHAL ETTİĞİ İLACI İHRAÇ EDECEK

SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç, kısa sürede Türkiye’nin ithal ettiği ilaçları ihraç edeceğini belirterek, “Biz bu uygulama ile yabancı ilaç firmalarının Türkiye’ye yerleşmesini, yatırım yapmasını istiyoruz. Bugün jenerik ilaçlar üretilir, yarın biyoteknolojik orjin ilaçlar üretilebilecek kapasiteye ulaşabiliriz. Yabancı firmalar Türkiye’de yatırım sahasından, işçisine kadar teşvik ediliyor. Bu imkânlardan yararlanmalarını istiyoruz. Türkiye, Afrika, Ortadoğu ve Avrupa pazarına ihracat yapmak için uygun bir ülke” dedi. (Sabah)

Diğer Haberler

AKP'li İsimden Rekabet Uyarısı

CHP'nin Mersin mitingini yapması ile "Erken seçim hazırlığı yapılıyor" iddiaları...

Gol mü Değil mi? Ülkeyi İkiye Bölen Pozisyon

Süper Lig'in 5. haftasında Fenerbahçe, Trabzonspor'u 1-0 yenerek üç puan aldı. A...

16 Milyonluk Araç Yolda Kaldı

Edirne Kapıkule Sınır Kapısı'nda değeri yaklaşık 16 milyon lira olan ve Trabzonl...

CHP'nin Olağanüstü Kurultay Kararı için İptal Edilemiyor

CHP’nin 6 Nisan Olağanüstü Kurultay Kararının İptali İstemi Reddedildi CHP Ge...

İstanbul'da Artçı Depremler Devam Ediyor

İstanbul, dün meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından bugün sabah saa...

Küresel Gerilim Altın ve Gümüşü Rekor Seviyelere Taşıdı

Küresel piyasalarda artan jeopolitik riskler ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Grön...

Elazığ'da Şehit Haberi Komşularını da Ağlattı

Polis memuru Mehmet Öter, Gaziantep'teki terör saldırısında yaralanmıştı. Öter, ...

Hülya Avşar, Yepyeni Bir Yarışmayla Ekranlara Dönüyor

Son olarak Masumiyet dizisinde rol alan şarkıcı Hülya Avşar, "Yıldız De Bana" is...

Oyuncu Tamer Karadağlı'nın İlginç Takıntısı!

Başarılı oyuncu Tamer Karadağlı, pek bilinmeyen bir takıntısı olduğu ortaya çıkt...

Oynanan Oyunun Ne Olduğu Ortaya Çıktı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Kıbrıs'ta yan y...

Cari Açıktaki Düşüş Dezenflasyon Sürecine Katkı Sağlayacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada...

İmamoğlu Gözaltına Alınırken "Kendimi Halkıma Emanet Ediyorum"

Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik soruşturmalar kapsamın...

Manchester Derbisinde United, City'i 2-0 Yendi

İngiltere Premier Lig'in 28. haftasında oynanan Manchester derbisini, Manchester...

Bu Hafta Hava Durumu Nasıl Olacak?

Yaz aylarında da Ülkemizin bazı bölgelerinde yağışlar devam ediyor. Sağanak ve G...

Kim'den Trump'a Benzeri Görülmemiş Tehdit

Kuzey Kore'den ABD ve Güney Kore'ye Sert Uyarı: "En Yıkıcı Silahlar Kullanılabil...