Fındığa Alternatif Olarak Safran Ekti 42 Bin Lira Kazanacak

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Düzce’de, fındığa alternatif olarak safran yetiştiren Selami Gündoğdu, yüksek verim elde etmenin mutluluğunu yaşıyor. 2,5 dönümlük tarlaya 2 yıl önce safran eken çiftçi, yaklaşık 1 kilogram ürün aldı. Safranın kilogramı 40 bin liradan alıcı buluyor.

Kaynaşlı ilçesine bağlı Çakırsayvan köyünde çiftçilikle uğraşan 40 yaşındaki Selami Gündoğdu, neredeyse her ailenin fındıkla geçindiği bölgede boş kalan arazilerin gerektiği gibi kullanılmadığını düşünerek yeni arayışlara girdi. Köyde toprak analizi yaparak safranın yoğun olarak yetiştirildiği Karabük’ün Safranbolu ilçesine giden Gündoğdu, üreticilerle konuşarak bitkinin yetiştirilme sürecini gözlemledi.

Gündoğdu, daha sonra köyüne dönerek edindiği bilgilerle 1200 rakımlı köyündeki yamaç bir arazide boya, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanıldığı için “mucize bitki” olarak da adlandırılan safran yetiştirmeye karar verdi.Deneme amaçlı 2 yıl önce 2,5 dönümlük alana safran eken Gündoğdu, yaklaşık 1 kilogram verim elde etti.

Gündoğdu, 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram üretilebilen ve kilogramı 30 ila 40 bin lira arasında alıcı bulan safranı yetiştirerek çiftçilere örnek oldu.

Fındığa alternatif olarak safran ekti: 2,5 dönüm araziden 40 bin lira kazanacak

“HASAT GÜNDEN GÜNE ÇOĞALACAK”

Selami Gündoğdu, bölgede yaygın olarak üretimi yapılan fındığa alternatif ürün yetiştirmek için harekete geçtiğini söyledi. Tıbbi aromatik bitki olan safranı ekmeye karar verdikten sonra kapsamlı araştırma yaptığını anlatan Gündoğdu, “Safranbolu’da ekim yerlerini inceledim. Bizim buradaki toprak olarak bir fark olmadığını gördüm. Oradan aklıma geldi. Geçen yıl da ilk ekimi gerçekleştirdim. Şu an hasadın ikinci yılı. Yağmurlu olduğu için soğuk nedeniyle biraz hasat düşük ama güneş açtıkça daha da devam edeceğiz. Hasat günden güne çoğalacak.” diye konuştu.

Gündoğdu, şöyle devam etti:

“Osmanlı’dan kalan bir mirasımızı tekrardan canlandırmak, Türkiye’ye yeni bir iş sektörü kazandırmak, fındığın yanında alternatif bir ürün olarak safran yetiştirmek istedim. Fındık ekersek bizi tüccar tanır ama safran ekersek veya tıbbi aromatik herhangi bir bitki ekersek dünya tanır. Şu an ailece yapıyorum. Annem, eşim, kardeşim destek oluyor. Bir an önce biz de bahçemizi büyütmeye çalışıyoruz. Bunun için de devletimizin desteğini bekliyoruz.”

Diğer Haberler

Erdoğan Müteahhitlere Ateş Püskürdü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 8 yıl aradan sonra Beştepe Millet Kültür ve K...

Gizli Belgeler Şehirdeki Bir Otobüs Durağında Bulundu

İngiltere'de HMS Defender savaş gemisine ve İngiliz ordusuna ait Savunma Bakanlı...

Piyasaların Merakla Beklediği Enflasyon Rakamları Açıklandı

TÜFE'de (2003=100) 2020 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,58, bir önceki...

Ukrayna'da İlerleyişin Durduğunu İleri Sürdü

ABD'li üst düzey bir savunma yetkilisi Rusya'nın Ukrayna'da ilerleyişinin tüm ha...

Okullarda Kıyafet Tartışması Ayakkabıya Sıçradı

“Siyah Ayakkabı” Zorunluluğu Gündemde mi? Milli Eğitim Bakanlığı’ndan İddialara...

Bir Büyük Zamda Alkole

ÖTV artışının ardından sigara ve alkol firmaları fiyatlarını güncellemeye başlad...

ABD Savunma Bakanı İran Savaşının Maliyetini Açıklandı

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Pete Hegseth, Senato Ödenekler Komite...

Cem Yılmaz'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Gönderme

Ünlü komedyen Cem Yılmaz, 14 Mart Tıp Bayramı mesajında, Cumhurbaşkanı Recep Tay...

Türk Halısı 171 Ülkeye Serildi

Almanya'nın Hannover kentinde toplanan halı sektörünün temsilcileri, 171 ülkeye ...

AB'ye Rest: Biz de Buna Pabuç Bırakmayız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB'nin terör yasasını değiştirme baskısının "...

Merkel: İlerleyemezsek Kurduğumuz Her Şey Yıkılabilir

Almanya, İtalya ve İspanya başbakanları ile Fransa Cumhurbaşkanı'nın katılımıyla...

Sivassporlu Mert Hakan'dan Tepki: "Çünkü Bizim Ailemiz Yok"

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, UEFA ile yapılan toplantının a...

Araç Sahipleri Dikkat! EDS'den İlk Cezalar Yazılmaya Başlandı

Türkiye'de her geçen gün daha da artan trafiğe kayıtlı araç sayısı ve sürekli bü...

Çin Ekibi Fatih Terim İçin Yıllık 10 Milyon Euro Önerdi

Galatasaray'ı yarım sezonda şampiyonluğa taşıyan Fatih Terim'le ilgili İspanya'd...

Antalya Demir Ağlarla Örülüyor

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, çağdaş toplu ulaşım sistemin...