Ressam Acar’a “insani” görev

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türk çağdaş sanatının öncü isimlerinden ressam İsmail Acar, BM tarafından mayıs ayında Türkiye’de düzenlenecek ilk BM İnsani Zirvesi’nin tanıtımı amacıyla “İnsanlık Elçisi” olarak görevlendirildi.

BM İnsani İşler ve Acil Durumlar Koordinatörlüğü tarafından Acar’a gönderilen davet mektubunda, dünya genelinde milyonlarca insanın afetler ve çatışmaların yıkıcı etkilerine maruz kaldığı bildirilerek, Acar’dan BM’nin bu konudaki mücadelesine katılması istendi.

Sanatın insani konularda halkları bilinçlendirme gücüne dikkat çekilen mektupta, “2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük sığınmacı krizi ile karşı karşıyayız. Hiçbir ülke veya kuruluş bununla tek başına mücadele edemez. Birlikte fark yaratabiliriz ve yardımınıza ihtiyacımız var” ifadelerine yer verildi.

BM İnsani Zirvesi Başkanı Jemilah Mahmood, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’deki zirvenin dünyada insani yardım konusundaki ilk büyük buluşma olacağını söyledi.

Mahmood, “Dünya İnsani Zirvesi, dünyaya daha fazla insanlık getirilmesiyle ilgili bir girişimdir. Birleşmiş Milletler’e, Türk toplumuna ve küresel düzeyde toplumlara bu önemli konuda yardım edecek İnsanlık Elçisi olmayı kabul ettiği için Sayın Acar’a minnettarız” dedi.

“İnsani projeler artarak devam edecek”

BM İnsanlık Elçisi olarak atanan ressam İsmail Acar da AA muhabirine, bugüne kadar özellikle Suriyeli sığınmacı sanatçılara yönelik gerçekleştirdiği eğitim faaliyetlerine değinerek, sığınmacıların dramına dikkati çekmek için sergiler açmaya devam edeceğini vurguladı.

Türkiye’den ilk kez bir sanatçının BM İnsanlık Elçisi olarak atandığını kaydeden Acar, BM teşkilatına kendisine verilen söz konusu görev dolayısıyla teşekkür etti.

Acar, şöyle devam etti:

“Yıllardır yaptığım tüm sergilerin gelirlerinin bir kısmını sosyal sorumluluk projelerine aktarıyordum. Türkiye’de ve yurt dışında faaliyet gösteren birçok vakıf ve sosyal yardım kuruluşuyla birçok çalışma içinde bulundum. Yüzlerce gönüllülük projesine hem destek verdim hem de bizzat içinde bulundum. İnsani konulara dikkati çeken bu projeler artarak devam edecek.”

Türkiye’deki sığınmacı kamplarında bulunan Suriyeli sanatçılarla gerçekleştirdiği projelere de işaret eden İsmail Acar, “Şu an Türkiye’deki mülteci kamplarında oradaki sanata yatkın kişiler ve sanatçılarla birkaç proje gerçekleştiriyorum. Mayıs ayında da insani konulara dikkati çekecek bir proje daha gerçekleştireceğim” dedi.

İsmail Acar, 23-24 Mayıs’ta İstanbul’da gerçekleştirilecek zirvede yabancı sanatçılarla ortak sergiler de düzenleyecek.