Rumlardan KKTC’ye Turist Ambargosu

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Rum Dışişleri Bakanlığı, Ada’ya Güney Kıbrıs limanlarından giriş yapan ve KKTC’de kalacağını beyan eden AB vatandaşı olmayan turistlere yasak getirdi. KKTC’den olaya ilişkin “Rumların bu insanlık dışı muamalesi kabul edilemez” açıklaması geldi.

“İNSANLIK DIŞI”

Bakanlığın yayınladığı 206 otellik listeyle, 1974 öncesinde Rum mülkü olan yerlerdeki otellerde konaklamaya izin verilmeyeceği ifade edildi. KKTC’den, “Rumların bu insanlık dışı muamalesi kabul edilemez” açıklaması gelirken, New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, Rumların engellemesini Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’e iletti.

TURİZM ÖRGÜTLERİ HÜKÜMETE BASKI UYGULADI

Rum yönetimi, Larnaka’dan 300 bine yakın turistin Kuzey Kıbrıs’a geçtiğini belirledi. Rum turizm örgütleri, KKTC’ye turistlerin girişinin engellenmesi için hükümete baskı yaptı. Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığı olaya müdahil oldu. Bakanlık, Kuzey Kıbrıs’ta 1974’ten önce Rum mülkü olan yerlere yapılan otellerin isimlerini çıkarttı. Beş yıldızlı otellerden pansiyonlara kadar tüm yerler belirlenirken, bunlara Türk mülkü olan oteller de eklendi.

KKTC “YASADIŞI”

Bakanlık bir genelgeyle listeyi tüm limanlara gönderdi. AB üyesi olan ve olmayan tüm ülkelerin büyükelçilikleri de bilgilendirildi. Yayınlanan genelgede, “Güney Kıbrıs’a gidişinde KKTC’de konaklayacağını beyan eden üçüncü ülke vatandaşlarının Güney Kıbrıs’a girişlerinin yasaklandığı, AB üyesi ülke vatandaşların ise Güney’e girişlerine izin verilmekle birlikte, KKTC’de konaklayacaklarını beyan etmişlerse, gelecekleri yerde Rum yönetimi yasalarının uygulanmadığı ve ihtiyaç duymaları halinde kendilerine yardım edilemeyeceği bilgisi” verildi. Bilgide, Kuzey Kıbrıs’ın “yasadışı olduğu” uyarısı yapıldı.

“SEYEHAT ÖZGÜRLÜĞÜ ENGELLENEMEZ”

Turistlerin engellenmesi üzerine KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e rahatsızlığı iletti. BM’nin olay karşısında şaşkınlığa düştüğü belirtildi. Milliyet’e konuşan KKTC Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Esenyel, Rumların tavırlarını sert sözlerle eleştirdi. “Rumların bu yaptıkları kendilerini vuracak” diyen Esenyel, “İnsanların seyahat özgürlüğünün engellenmemesi gerektiğine” dikkat çekti. Esenyel, “Rumların insanlık dışı hareketi kabul edilemez. Konu BM’ye de iletildi. Bundan sonra sorun yaşamamak için önlemlerimizi alacağız” dedi. BM’nin devreye girmesiyle Rumlar, bir süre geçişe izin verecekleri mesajını verirken ‘yasaklılar’ listesinde geri adım atmadı.

İSRAİLLİ TURİSTLERİ ENGELLEDİLER

Rum polisi, geçtiğimiz gün Güney Kıbrıs’tan Ada’ya gelen İsrailli turistleri engellemişti. İsrailli turistlere, ‘yasadışı ülkeye girişinize izin vermeyiz. Orası işgal altında’ iddialarında bulunulmuştu.

İsrail’in Rum Büyükelçiliği devreye girmiş ve turistler bir gün sonra bırakılmıştı. Yerel medyaya konuşan İsrailli turistler, Rum polisi tarafından taciz gördüklerini belirtmişti.

ANKARA DEVREDE

Rumların İsrailli turistleri engellemesi üzerine Ankara’dan bir heyet Lefkoşa’ya gitti. KKTC yönetimi ile Ankara, İsrail-KKTC arasında charter seferlerin başlayabilmesi için çalışma başlattı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu, Rumlara karşı önlemler alacaklarını söyledi ve “İsrail’den charter seferlerine özel teşvikler uygulayacağız” dedi.

Diğer Haberler

Çeşme'deki Yangın Kontrol Altına Alındı

Çeşme’de Orman Yangını Kontrol Altına Alındı: Ödemiş ve Buca'd...

Belediyeler Hız Sınırını Aşan Araçları Tespit Edecek

Özelleştirilecek pek çok kuruluşun Varlık Fonu'na devrinin ardından, özelleştirm...

Hong Kong'ta polis göstericilere plastik mermiyle müdahale etti

Hong Kong'da suçluların Çin'e iadesine ilişkin tartışmalı yasa tasarısını protes...

Kanada'dan Elon Musk'a 'Trump' Darbesi!

Kanada'nın en büyük eyaleti olan Ontario'nun Başbakanı Doug Ford, ABD'nin Kanada...

TOKİ'nin Yanlış Mesajıyla Kısa Süreliğine Ev Sahibi Oldu

TOKİ, Kahramanmaraş'ta bazı vatandaşlara hak sahibi olduğuna dair mesaj attı. Me...

Fenerbahçe'de İlk Ayrılık Gerçekleşiyor!

Fenerbahçe'de yeni sezon öncesi yaprak dökümü başlıyor. Sözleşmeleri sona eren P...

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Alexander Sörloth'un Menajeriyle Görüştü

Alexander Sörloth'un bu sezon gösterdiği performans Norveçli golcüyü transferin ...

Referandum Öncesi 85,5 Milyar TL'lik Dev Yatırım

16 Nisan referandum u ile "güçlü ve istikrarlı" bir yönetim modeline hazırlanan ...

Sporcular Depremde Enkaz Altında Kaldılar

Kahramanmaraş merkezli 04.17'de meydana gelen ve 10 ilde yaşanan 7.7 büyüklüğünd...

Asker Eşinden Acı İtiraf: Kocamın Kabusları Beş Çocuğumuzu Öldürdü

İngiltere'de asker eşini dört yıl önce kaybeden Lindsey Roberts, travma sonrası ...

Fındık İhracatından 18 Milyar Dolar Gelir Elde Edildi

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) verilerinden derlene...

Market poşetleri yeni yılda 30 kuruşa satılacak

Geçen yılın başından beri parayla satılan marketlerdeki plastik alışveriş poşeti...

Öğrencilerin Geliştirdiği Robot Anne Yavru Hayvanları Besliyor

75. Yıl Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencilerinin geliştirdikleri robot anne, b...

Dele Alli, Everton'dan Gelen Haberle Yıkıldı

Premier Lig takımlarından Everton'ın Beşiktaş'a kiraladığı Dele Alli'ye İngilter...

Kredi Kartı Harcamaları Patladı!

Mayıs ayında kredi kartı ile yapılan harcamaların yüzde 103 artış göstermesi son...