Türkiye Büyükelçisini Geri Çekti

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Almanya’nın sözde Ermeni soykırımını kabul eden tasarıyı kabul etmesinin ardından Türkiye’nin Almaya Büyükelçisi, Hüseyin Avni Karslıoğlu Türkiye’ye geri çağırıldı.

İŞTE GÜN İÇERİSİNDE YAŞANANLAR

Alman Federal Meclisi, Türkiye’nin tüm tepki ve uyarılarına rağmen 1915 olaylarını “Ermeni soykırımı” olarak tanımlayan tasarısını büyük bir çoğunlukla onayladı. Alman Meclisi’nde bugün yapılan oylamada tasarı, 1 ret ve 1 çekimser oya karşı kabul edildi.

İktidardaki Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile muhalefetteki Yeşiller’in “1915-1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması” başlıklı karar tasarısının görüşmelerine TSİ 12.25 sularında başladı.

KESİN GÖZÜYLE BAKILIYORDU

Taslak metnin başlığının yanında iki ayrı yerde de ‘soykırım’ kelimesine yer veriliyor. Hıristiyan Birlik, SPD meclis gruplarından yapılan açıklamada ve Alman basınınn haberlerinde oylamada milletvekillerinden önemli bir fire beklenmediği bildirilmişti.

buyukelci-karslioglu-ankara-ya-geldi_x_8494453_673_z1[1]

BAKANLARIN ÇOĞU KATILMADI

Tasarının tartışıldığı oturumda hükümet sıralarının çoğu boş kaldı. Tasarının onaylanması halinde Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nu Ankara’ya çağırması bekleniyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Yardımcısı Gabriel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de programları nedeniyle oylamaya katılmadı.

(Merkel ve Gabriel’in koltukları boştu.)

“YAŞANANLARDAN BUGÜNKÜ TÜRK HÜKÜMETİ SORUMLU DEĞİL”

Oturum, geçen yıl 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendiren Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert’in konuşmasıyla başladı.

Alman İmparatorluğunun da suç ortaklığı yaptığını belirten Lammert, “100 yıl önce yaşananlardan bugünkü Türk hükümeti sorumlu değil. Ama gelecek için sorumluluk taşıyor” dedi.

Lammert, Alman parlamentosu ve parlamenterlere yönelik tehditlerin kabul edilemeyeceğini söyledi ve “Tehditleri kabul etmeyeceğiz ve yılmayacağız” diye konuştu.

Oturumda konuşan Sosyal Demokrat Parti dış politika sözcüsü Rolf Mützenich, “Nereden gelirse gelsin. Bizi tehditlerle sindirmelerine izin vermeyiz” dedi. 1915 olaylarını “soykırım” diye niteleyen Mützenich, “kıyımın savaş esnasında olmasının soykırımı dışlamayacağını” savundu. Mützenich Almanya’nın “suç ortaklığını” da vurguladı.