Birinci dönem TEOG ortak sınavları sona erdi

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen birinci dönem ortak sınavları sona erdi.

Ortak sınavlar kapsamında, dün Türkçe, matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, bugün de Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil yazılıları gerçekleştirildi. Bugün gerçekleştirilen oturumla, birinci dönem ortak sınavları bitti. Bu kapsamda, dün gerçekleştirilen oturumların soru ve cevaplarının saat 13.00’te, bugünkünün de saat 18.00’de, öğretmenlerin anlatımıyla videolu olarak “www.eba.gov.tr” ve “www.odsgm.meb.gov.tr” internet adreslerinde yayınlaması planlanıyor.

Sınavlar, öğrencilerin öğrenim gördükleri okullar ile yurt dışında KKTC ve MEB’e bağlı okulların bulunduğu, sınav için uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.10 ve 11.20’de aynı anda, yurt içinde 970 merkez, 16 bin 237 okul, 91 bin 349 salonda, yurt dışında ise 7 ülke, 14 merkez ve 22 okulda gerçekleştirildi.

Sınavlarda, 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin katılımı için hazırlık yapıldı ve 200 bin öğretmen görev yaptı. Sınav öncesinde özel gereksinimlerini belgelendiren bir öğrenci hastanede, 152 öğrenci evde, 9 bin 317 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava alındı.

Sınavda, İngilizce testini yurt içinde 1 milyon 153 bin 995, yurt dışında 860, Fransızca testini 383, Almanca testini 369, İtalyanca testini de 11 öğrenci yanıtladı. Her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanıldı ve her bir ders yazılısının süresi 40 dakika, teneffüs araları 20 dakika oldu.

Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava girdi.

Bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihaz ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçları sınava sokulmadı.

Ortak sınavlara 172 görme engelli ve 400 az gören ile bin 125 işitme, 5 bin 690 zihinsel ve bin 141 ortopedik engellinin yanı sıra 215 süreğen hastalığı bulunan öğrenci katıldı.

– Ermeni öğrenciler de din kültürü sorularını yanıtladı

Ortak sınavlara hazırlık aşamalarında, Türkiye’nin çeşitli okullarından 83 öğretmen davet edilerek 4 bin 500 soru hazırlandı. Sorular, Soru Oluşturma ve Geliştirme Dairesinde çalışan, branşlarında her biri soru yazma alanında uzmanlaşmış 25 öğretmen, 22 ölçme değerlendirme ve alan uzmanı akademisyen tarafından redakte edildi.

Bu yıl ilk kez Ermeni okullarında eğitim gören 218 öğrenciye, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylanan müfredat ve kazanımlar kapsamında, kendi din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden sınav yapıldı. 42 öğrenci de Musevilere yönelik ayrı bir müfredat içinde din kültürü ve ahlak bilgisi sorularından sınava girdi. 572 öğrenci ise din kültürü ve ahlak bilgisi testinden muaf tutuldu.

– Okullarda ders yapılmayacak

Ortak sınavların yapıldığı günlerde, sınavların gerçekleştiği okullarda ders yapılmadı. Ancak ortak sınavlarda görevli olmayan o okulun öğretmenleri de sınavların yapıldığı gün saat 09.00’da kendi okullarında hazır bulundu.

Herhangi bir nedenden mazereti oluşan öğrencilerin durumları valiliklerce tutanakla tespit edilip bakanlığa bildirilecek. Bu öğrenciler, 12-13 Aralık’ta mazeret sınavlarına girecek. Sınav sonuçları ocakta açıklanacak.

Diğer Haberler
YÖK'ten diploma sahteciliğini engelleyecek sistem

YÖK'ten "diploma sahteciliğini" engelleyecek sistem

YÖK Başkanı Yekta Saraç, Türksat AŞ Genel Müdürü Ensar Gül'ün de katıldığı YÖK B...
Drama ile Kur'an-ı Kerim öğreniyorlar

Drama ile Kur'an-ı Kerim öğreniyorlar

Diyanet İşleri Başkanlığının yürüttüğü çalışma kapsamında drama eğitimi alan din...
Bursa'da Akademisyenlere Soruşturma Açıldı

Bursa'da Akademisyenlere Soruşturma Açıldı

"Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin duyurduğu bildiride imzası tespit edi...
Türkiye'den 12 üniversite, En İyi 100 Üniversite arasında

Türkiye'den 12 üniversite, "En İyi 100 Üniversite" arasında

QS University Rankings tarafından yapılan ve gelişmekte olan Avrupa ülkeleri ile...
Tunceli'de Görev Yapan Öğretmenlerin Yarısı Açığa Alındı

Tunceli'de Görev Yapan Öğretmenlerin Yarısı Açığa Alındı

Milli Eğitim Bakanlığı, FETÖ soruşturması kapsamında 11 bin 285 öğetmenin görevi...
TEOG'da ikinci gün oturumları başladı

TEOG'da ikinci gün oturumları başladı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) siste...
YÖK Başkanı Saraç: ODTÜ'de gereği yapılmalıdır

YÖK Başkanı Saraç: ODTÜ'de gereği yapılmalıdır

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, sosyal medya hesaplarından yayım...
YÖK'ten Sınavsız geçiş yerine 'ek puan' önerisi

YÖK'ten Sınavsız geçiş yerine 'ek puan' önerisi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) mesleki ve teknik ort...
Okullarda Kıyafet Tartışması Ayakkabıya Sıçradı

Okullarda Kıyafet Tartışması Ayakkabıya Sıçradı

“Siyah Ayakkabı” Zorunluluğu Gündemde mi? Milli Eğitim Bakanlığı’ndan İddialara...
8. Sınıf 1. dönem TEOG sınavı ne zaman yapılacak?

8. Sınıf 1. dönem TEOG sınavı ne zaman yapılacak?

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) düzenlenen, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (...
29 Ekim tatili kaç gün? 2 Kasımda okullar tatil mi?

29 Ekim tatili kaç gün? 2 Kasımda okullar tatil mi?

29 Ekim tatili kaç gün? Okullar kaç gün tatil? Kamu çalışanları kaç gün tatil ed...
ÖSYM Sınavları Mobil Cihazlardan Öğrenilebilecek

ÖSYM Sınavları Mobil Cihazlardan Öğrenilebilecek

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, "ÖSYM ...
Mersin'de öğrencilere ulaşım '1 lira' olarak kalacak

Mersin'de öğrencilere ulaşım '1 lira' olarak kalacak

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, kentte devlet ve özel üniversite...
Öğretim Görevlisi Arslan İmzasını Geri Çekti

Öğretim Görevlisi Arslan İmzasını Geri Çekti

Gazi Üniversitesi Etkileşim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal İnal, "Barış ...
Başarılı Eğitim Hayatı İçin Özel Öğrenci Yurdu

Başarılı Eğitim Hayatı İçin Özel Öğrenci Yurdu

Başarılı bir eğitim hayatının sırrı huzurlu konaklamadan geçer. Sakin kafayla se...