‘4 4 4 sistemi devam edecek’

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Tekin, 4 4 4 sisteminin Resmi Gazete’de yayımlanmasının 4’üncü yılını doldurması dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de 28 Şubat sürecinin dayattığı zihniyetin terk edilmesinin ardından 4 4 4 sisteminin hayata geçirildiğini belirten Tekin, sistemin Türkiye’nin normalleşme sürecinin bir parçası olduğunu ifade etti.

Sistemin 4 yılına ilişkin önemli sonuçlar elde edildiğini anlatan Tekin, “4 4 4 sayesinde okullaşma oranı nihayet Avrupa ortalamalarına doğru seyrediyor. Kanun yürürlüğe girdiği zaman Avrupa ülkelerinde ortalama 10 yıl eğitim söz konusuydu. Türkiye’deki bir çocuk ortalama 6,1 yıl eğitim kurumlarımızda bulunmaktaydı. 4 4 4 sonrası Avrupa Birliği rakamlarına yaklaşma eğiliminde. Türkiye’de ortalama okullaşma oranının yüzde 90’lara yaklaştığı görülüyor.” diye konuştu.

“Kız çocuklarının okullaşma oranı 4 4 4 sistemiyle arttı”

Okul öncesi eğitimde okullaşma oranının düştüğüne yönelik iddiaların doğru olmadığını aktaran Tekin, “Okul öncesi artı zorunlu 12 yıllık eğitimle birlikte Türkiye’de 4 4 4 çok sağlıklı sonuçlar elde eden bir süreç halini aldı.” dedi.

Tekin, 4 4 4 sisteminin, çocukluğun her döneminin ayrı ayrı değerlendirildiği, yetenek ve ilgi düzeylerine göre eğitim kurumlarına yönlendirildiği bir süreç olduğunu kaydetti.

“Kız çocuklarının okullaşma oranı 4 4 4 sistemiyle yükseldi” diyen Tekin, kız çocuklarındaki okullaşma oranının erkek öğrencilerle aynı seviyelere geldiğini vurguladı.

Sistemin terk edileceği ya da farklı bir modelin geleceği şeklindeki yorumların gerçeği yansıtmadığına işaret eden Tekin, şöyle konuştu:

“Milli Eğitim Bakanlığının 4 4 4 sisteminden vazgeçeceği, farklılaştırılacağına dair hiç bir çalışması, politikası yoktur. Bu kararlılıkla devam ettirilecektir. Bununla beraber eğitim müfredatı da başta olmak üzere sistemin buna uygun hale getirilmesi çalışmaları devam ediyor. Sistemi kalıcı hale getirecek düzenlemeler bundan sonra da olacak. 4 4 4 sistemi Cumhuriyet döneminin en önemli eğitim reformu girişimlerinden biri. Yorumların aksine, sistemden vazgeçilmeyecek, sistem yasalaştığında TBMM’de Komisyon Başkanı olan Prof. Dr. Nabi Avcı, artık bakan olarak 4 4 4 sisteminin ruhuna uygun çalışmalar yürütüyor.”

“TEOG’da her soru için yüzde 90 memnuniyet”

Dersanelerin özel okullara dönüşüm sürecine değinen Tekin, yaptıkları çalışmalarla okulların ve öğretmenin merkeze alındığını, 8’inci sınıftaki bir öğrencinin ilave bir eğitim sürecine ihtiyaç duymadan ortaöğretim ve yükseköğretim sınavlarına hazırlanabildiğini söyledi.

Tekin, derslerin Bakanlığın ücretsiz düzenlediği takviye kurslarıyla desteklendiğini aktardı. Temel eğitimden orta öğretime geçiş süreci (TEOG) kapsamında yapılan merkezi ortak sınavlar sonrasında öğrenci ve öğretmenlere yönelik saha araştırmaları yaptıklarını anlatan Tekin, her soruda yüzde 90’ın üzerinde memnuniyet olduğu sonucuna ulaşıldığını söyledi.

Tekin, “Öğrenciler streslerinin azaldığını, okulunda sınava girdiği için daha iyi hazırlandığını, öğretmenler de artık ikinci sınıf öğretmen muamelesi görmekten ve dersanelerdeki öğretmenlerle kıyaslanmaktan kurtulduklarını ve daha faydalı olduklarını söylüyorlar.” dedi.

YGS’de netler yükseldi

“Son yapılan YGS’de her bir testte öğrencilerin verdiği doğru cevaplar ve netler üzerinden bakıldığında ortalama 4’er soru arttığını görüyoruz.” diyen Tekin, bunun önemli bir gösterge olduğunu belirtti.

Tekin, “üniversite sınavlarında müfredatın dikkate alınmadığı, dershanelerdeki müfredattan soru çıktığı”na ilişkin yanlış algı bulunduğunu, bunu ortadan kaldıracak tedbirlerin ÖSYM ile birlikte alındığını ve her bir sorunun müfredattaki karşılıklarının tespit edilerek hazırlandığını hatırlattı.

Tekin, ÖSYM’nin soru hazırlama ekibinde öğretmenlerin de yer aldığını söyledi.

“350 bine yakın öğrenci pansiyonlarda barınıyor”

Tekin, bir soru üzerine, MEB’e bağlı yurt ve pansiyonların işleyişine ilişkin şu bilgileri verdi:

“MEB’den izin alınarak özel kişi ve kurumlarca açılmış 4 bin 700’ün üzerinde yükseköğretim ve ortaöğretim yurdu var. Bunların denetimi MEB’e bağlı. MEB’den açılış izni almış, Bakanlığın standartlarına uygunluğu tespit edilmiş yurtları denetliyoruz. Bunun dışında, değişik bakanlıklardan, belediyelerden, valiliklerden alınan izinlerle kurulmuş apart, konukevi gibi yerler bizden yurt olarak izin alınmadığı için, başvurusu bulunmadığı için denetim yapmıyoruz. Sadece öğrenci yurtları ve pansiyonlarla ilgili denetimleri yapıyoruz.”

2002’de bin 506 pansiyon varken, bugün 2 bin 600 pansiyon bulunduğunu, 350 bine yakın öğrencinin pansiyonlarda barındığını dile getiren Tekin, pansiyonlardan eğitime erişimde güçlük çeken çocukların yararlandığını dile getirdi.

“Yol haritası tartışılıyor”

Yusuf Tekin, okullarda uygulanan müfredattaki ağırlığın 4 4 4 eğitim sistemiyle hiçbir ilgisinin bulunmadığını, eskiden beri müfredatın “ağır” olduğu yönünde eleştirilerin bulunduğunu hatırlattı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın göreve geldiği günden itibaren sürekli olarak müfredatın ağırlığından rahatsızlığını dile getirdiğini ifade eden Tekin, her karşılaştığı velinin de “lisans düzeyinde öğretilmesi gereken konuların bırakın lise düzeyinde ortaokul müfredatında bile yer aldığına” ilişkin eleştiriler yönelttiğini anlattı.

Tekin, şöyle konuştu:

“Hükümetimizin orta ve uzun vadeli eylem planları içerisinde, bu konuda atılması gereken adımlar var. Yeni dönemde en önemli çalışma konularımızdan bir tanesi müfredat. Müfredatla ilgili olarak eleştirilerin ortadan kalkacağı, hepsinin cevabını bulacağı yeni bir müfredat süreci Bakan Avcı’nın talimatlarıyla başladı. Bu süreç, öğrenciler, öğretmenler, il, ilçe yöneticileri, Talim ve Terbiye Kurulu ve akademisyenlerle bu konuda nasıl bir adım atmamız gerektiği, yol haritamızın nasıl olacağı tartışılıyor. Temel hedefimiz müfredatımızı basitleştirmek, hacmini daraltmak, bilgiden çok analiz yeteneklerini geliştirecek bir müfredata kavuşturmak.”

“Eleştirileri ortadan kaldıracak yeni bir müfredat olacak”

Tekin, ilgili genel müdürlüklerin kendi bünyesindeki okulların müfredat analizlerini yaptığını söyledi. Bu çalışmaların ardından müfredatta yapılacak yenileme sürecine ilişkin çalıştaylara başlanacağını bildiren Tekin, ardından Talim ve Terbiye Kurulu’nun onayına sunularak yürürlüğe konulacağını belirtti.

Müfredat çalışmalarında kabaca üç önemli hususun bulunacağını dile getiren Tekin, “Bir tanesi, haftalık ders saatlerinin çok fazla olduğunu hepimiz eleştiriyoruz. İkincisi ders sayısı itibarıyla bir yığılma var. Üçüncüsü de derslerin içerikleri çok ağır. Dolayısıyla çocuklarımıza elinde çok hacimli ders kitapları vermek durumundayız. Bu üç eleştiriyi ortadan kaldıracak yeni bir müfredat süreci ortaya çıkacak. Çalıştaylar neticesinde ortaya çıkacak tablo Sayın Bakanımıza arz edilecek ve talimatları doğrultusunda gerekli adımları atacağız.” ifadelerini kullandı.

Meslek liselerinde meslek derslerine yeni düzenleme

Hükümetin eylem planında yer alan “mesleki ve teknik eğitimin güçlendirilmesi” konusuna çok önem verdiklerinin altını çizen Tekin, bunun için TOBB ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler yaptıklarını aktardı.

Tekin, “Orada bir revizyon çalışması olacak. Sektörün ihtiyaçlarını karşılayan, öğrencilerin yeteneklerine göre eğitim aldığı yeni mesleki yapılar ortaya çıksın arzu ediyoruz. Bu okullardaki eğitim sürecinin farklı şekilde belirlendiği ve sektörün ihtiyaçlarına göre şekillendiği bir süreç olacak.” diye konuştu.

Türkiye Futbol Federasyonu ile ortaklaşa düzenlenen ve Fatih Terim’in koordine ettiği Futbol Lisesi modeline değinen Tekin, şunları söyledi:

“Diğer konularda da benzeri adımlar atacağız. Meslek lisesinin akademik derslerini biz, kalan kısımlardaki mesleki dersleri de sektörün yönlendireceği bir sistem oluşturmak istiyoruz. Bununla ilgili uzun zamandır çalışmalarımız devam ediyor. Güzel sanatlar liselerinin de her bir güzel sanat dalıyla ilgili mesleklerinde yetkin olan kişiler tarafından eğitim verilen bir projeksiyona kavuşmasını arzu ediyoruz.”

TBMM’ye sevk edilen ve meslek liselerinde “reform” niteliğinde değişiklikler öngören yasa tasarısına değinen Tekin, bu okul öğrencilerinin stajları için işletmeler üzerindeki yükü alacak önemlerin alındığını, staj ücretlerinin büyük bir bölümünün devlet tarafından karşılanacağını anlattı. Tekin, tasarıda öğrencilerin meslek hastalıklarına ve iş kazalarına yönelik sigorta sürecinin başlatılması yönünde hükümler bulunduğunu ifade etti.

Çıraklık Eğitim Merkezlerinin de aynı tasarıyla zorunlu eğitimin parçası haline dönüştürüleceğini dile getiren Tekin, böylece bu merkezlerde eğitim alanların yeteneklerine göre üçüncü kademedeki 4 yıllık zorunlu eğitimden yararlanabilmesinin önünün açılacağını kaydetti.

Organize Sanayi Bölgeleri dışındaki özel meslek liselerinin de eğitim-öğretim desteği kapsamına alındığını hatırlatan Tekin, yakında konuya ilişkin yönetmeliğin çıkacağını, özel okul teşviklerinde olduğu gibi Maliye Bakanlığı ile ortaklaşa destek miktarının belirleneceğini söyledi.

Tekin, “Ülkenin öncelikleri doğrultusunda bazı meslek alanlarını önceleyip, bu alanlarda daha rahat düzenlemeler yapabilecekleri bir alan oluşturacağız.” dedi.

Öğretmen Akademisi’nin yasal hazırlığı sürüyor

Müsteşar Tekin, bu yılın şubat ayında atanan 30 bin öğretmenle birlikte farklı bir aday öğretmenlik sistemini hayata geçirdiklerine işaret etti. Tekin, Öğretmen Akademisi kurulmasına yönelik çalışmalarına ilişkin şu bilgileri aktardı:

“Öğretmen Akademisi’nin kurumsallaşması için yasal bir düzenlemenin olması gerekiyor. Bu yasal düzenlemenin hazırlıkları sürüyor. Üniversitelerdeki eğitimi, belli bilim dalında öğrencilere yetkinlik kazandırılan bir süreç olarak görüyoruz. Tıpkı Adalet Akademisi gibi benzeri yapılar var. Biz de bilimsel anlamda yetkin, belli bilim alanlarında kendilerini yetiştirmiş, belli sınav sürecini geçmiş adayların öğretmen misyonu kazanması, MEB’in yapısını tanıması ve o unvana sahip olabilmesi için gerekli eğitim sürecinin tamamını koordine eden, planlayan bir yapı olarak Öğretmen Akademisini kurumsallaştıracağız.”