Yerli Savaş Uçağı Hürkuş İlk Füzesini Ateşledi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine 2018’de girecek yerli eğitim uçağı Hürkuş’un ilk silahlı denemesi, Konya Karapınar’da yapıldı. Roketsan’ın imal ettiği yerli güdümlü füze UMTAS’ı atan Hürkuş, hedefini 12’den vurdu.

Milli Savunma Bakanlığı Atış Test ve Değerlendirme Grup Komutanlığı’ndaki test atışına Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ve üst düzey askeri personel katıldı. Atışları yabancı ataşeler de izledi.

24 SANİYEDE HEDEFİNİ BULDU

Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kalkan ve Test Pilotları Murat Özpala ile Murat Keleş’in uçtuğu kamuflaj boyalı uçak, atış sahasına geldi. Kanat altına yerleştirilen füzeleri uçak hedefe 5 kilometre kala bıraktı. 24 saniyede hedefini bulan füze tam isabet kaydetti.

BAKAN IŞIK TEBRİK ETTİ

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, atış sonrasında pilotlarla telsizden konuştu. Bakan Işık tebrik ederek “Kara Kuvvetleri Komutanımız, valimiz ve diğer arkadaşlarımızla atışı seyrettik. İnşallah Türkiye bu yetenekleri kazandıkça terörle mücadelede teröristlere göz açtırmayacak. Türkiye’ye dost olanlar gururlanacak, Türkiye’ye hasmane tavır sergileyenler de korkmaya devam edecek” dedi. Atış sonrasında Hürkuş alçak geçerek Bakan Işık ve izleyenleri selamladı.

HEM EĞİTİM HEM TAARRUZ

Türk mühendisleri tarafından tasarlanan Hürkuş eğitim uçağının A modeli geçen yıl Avrupa Havacılık ve Uzay Ajansı EASA’dan sertifika alan ilk Türk hava taşıtı olmuştu. Halen uçağın B modeli Hava Kuvvetleri’nde kullanılmak için geliştiriliyor. Hürkuş B olarak adlandırılan modelin ilk uçuşunu bu yıl içinde yapması ve teslimatlarının 2018’de başlaması hedefleniyor.
Hürkuş C ise son yıllarda önemli bir pazar haline gelen ‘pervaneli yakın destek uçağı’ haline getirilecek. Düşük maliyetleri ile yüksek performanslı jetlerin yerine yakın destek görevlerinde kullanılan bu uçaklar birçok ordu tarafından da tercih ediliyor.

1500 KİLOGRAM MÜHİMMAT

Hürkuş C, zırhlandırılmış gövde, kendini koruma sistemleri, gece görüş uyumlu aydınlatma, veri linki, lazer işaretleme kabiliyetine sahip elektro optik kamera ve gelişmiş aviyonik sistemlere sahip olacak.

Roketsan’ın tasarladığı yerli güdümlü füze sistemleri LUMTAS, UMTAS, Cirit, TEBER taşıyabilen Hürkuş’un kanat altı ve gövde altında 5 adet noktaya mühimmat takılabiliyor. Uçağın faydalı yük taşıma kapasitesi 1500 kilogram.