Umut Oran 35. Kurultay’a Katılmıyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Eski CHP Milletvekili Umut Oran, partisinin 35. Olağan Kurultayı’nda genel başkanlığa ve Parti Meclisi (PM) üyeliğine aday olmadığını bildirdi.

Oran, yazılı açıklamasında, seneler evvel politikaya girerken tek bir hedefle yola çıktığını, onun da “lider sultasına dayalı sahip olunan politika sistemini yıkıp, katılımcı, çoğulcu ve evrensel demokrasi ilkelerine dayalı yeni bir politika zihniyeti hakim kılmak” olduğunu belirtti.

Geçen seneler içerisinde bu esas ilke tarafında mücadelesini sürdürdüğünü açıklayan Oran, 7 Haziran ve sonrasında gerçekleşen 1 Kasım genel seçimlerinde CHP’nin yaşadığı büyük başarısızlığa da ilkesel gerekçelerle tavır aldığını ifade etti.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ndan kendi ifadesi bulunan “başarının tek ölçüsü iktidar olmaktır” sözüne ideal hareket etmesini ve başarısızlığıyla yüzleşmesini talep ettiğini altını çizen Oran, “Fakat Sayın Kılıçdaroğlu’nun da eski tip politikain parçası olduğunu üzülerek gördüm. Gerçeklerle yüzleşmek, özeleştiri yapmak, parti tabanının değişim taleplerini karşılamak yerine Sayın Kılıçdaroğlu bahaneler uydurmayı, kulaklarını tıkamayı, parti içerisinde iktidar olmak amacıyla hukuksuzluk gerçeklştirmeyi seçim etti” değerlendirmesinde bulundu.

Oran, Kılıçdaroğlu’nun bu tavrın işaretlerini Ekmeleddin İhsanoğlu’nu CHP tabanına karşın tek başına aday gösterdiğinde de meydana koyduğunu savunarak, şu şekilde devam etti:

“Ama oldukça kötüsü Sayın Kılıçdaroğlu’nun parti tabanına bulunan yaklaşımıydı. ‘Tıpış tıpış gidip oy vereceksiniz’ derken, büyük ihtimalle CHP’lileri en zayıf noktasından yakaladığını düşünüyordu. İşte bütün problemlerin ana nedeni de bu sözde gizli. ‘Tıpış tıpış oy vereceksiniz’ diyerek ‘CHP’lileri, CHP sevgisiyle’ vuracağını gösterdi. O günden beri Sayın Kılıçdaroğlu, bütün ömrünü CHP’ye adamış bulunan herkesi CHP sevgisiyle korkutuyor. İlk Genel Başkanımız, efsane liderimiz Atatürk, 1930’larda dahi ‘Bu ulus bağımsızlığı olmadan yaşayamaz ve yaşamayacaktır’ demesine karşın, bugün bundan sonra partiyi ‘tıpış tıpış’ yönetmek isteyen bir Genel Başkana ulaştık.”

– “İmza verenler fişlendi”-

Olağanüstü kurultayın toplanması amacıyla imza çalışması yapar iken de pek fazla hukuksuzlukla karşılaştıklarını ifade eden Oran, imza verenlerin fişlendiğini öne sürdü.

Oran, Kılıçdaroğlu’nun, kaybettiği 6 seçime karşın öz eleştiri yapmadığına vurgu yaparak, şunları kaydetti:

“Bu yüzden Sayın Kılıçdaroğlu’nun yapmadığı öz eleştiriyi ben yapıyorum; şartlar ne olursa olsun inanılmaz kurultay amacıyla lüzumlu 600 imzayı bulabilmeliydim, bulamismim. Şartlar ne olursa olsun, yaşanan seçim başarısızlığının hesabını sorabilmeliydim, soramismim. Bugün, Sayın Kılıçdaroğlu ile aynı noktaya düşmek istemiyorum. O devamlı ve her şeye karşın Genel Başkan olmak amacıyla uğraşırken, ben de devamlı ve her şeye karşın ‘genel başkan adayı’ olmak amacıyla kendi ilkelerimle çelişmek istemiyorum. CHP’nin 35. Olağan Kurultayı’nda Genel Başkanlığa aday değilim. Bu kararımla Sayın Kılıçdaroğlu’nu onaylamıyorum tam aksine onun antidemokratik tutumunu tarih önünde mahkum ediyorum. Hem de kurultayda PM üyeliği amacıyla de aday olmayacağım. Fakat bu bir vazgeçiş kararı değildir. Bu karar, öz eleştiri yapmak, oldukça derin bir soluk alabilmek ve haklı olduğum mücadelede oldukça büyük bir ismim atmak amacıyla kısa bir moladır. Sade bir CHP delegesi şeklinde tekrar il il, ilçe ilçe, belde belde dolaşacağım. ‘Nerelerde hata yapıldı, CHP’yi nasıl iktidara taşırız’ diye yol arkadaşlarımla birlikte çalışmaya devam edeceğim.”