‘Terör nedeniyle karamsar olmaya gerek yok’

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Türkiye’de son dönemde yaşanan terör olaylarının ekonomi ve faiz oranlarını doğrudan etkilediği yöndeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Faiz oranlarının dünyanın neresinde olursa olsun yaşanan olumsuzluklara göre değişkenlik gösterebildiğine işaret eden Akben, şöyle konuştu:

“Global ölçekte bakıldığında dünyanın bir tarafında olabilecek bir olay, bizi de etkiliyor. Biz zaten çoğunlukla yurt dışı kaynaklı olaylardan etkileniyoruz. Bu tek yönlü bir şey değil, bütün dünyayla bunları yaşıyoruz. Siz ne kadar büyükseniz, ne kadar güvenilirseniz, büyüme rakamlarınız ne kadar güzel bir şekilde gelişirse tabii ki yurt dışının da size ilgisi bu şekilde artacaktır. Bu da faizlere olumlu yansıyacak, onların aşağıya düşmesine sebep olacaktır. Yaşanan terör olayları sebebiyle karamsar olmaya gerek yok. Türkiye’nin önü açıktır. Herkesin Türkiye’ye güvenmesini tavsiye ediyorum.”

‘Ekonomimiz inşallah bundan sonraki süreçte daha da iyiye gidecek’

Faizlerin aşağı doğru kırılmasıyla ülkelere para girişini sağlayan en önemli etkenin güven unsuru olduğuna dikkati çeken Akben, şöyle devam etti:

“Faiz oranlarının yüksek olması Türkiye’ye para girişini sağlamaz. Eğer ülkenizde güven ortamı varsa, ülkenize güveniyorlarsa faizler bu bağlamda aşağıya düşer. Eğer siz, birtakım kararlarla faizleri yukarı çıkartarak Türkiye’ye sermaye girişini arzu ediyorsanız, bu mümkün değildir. Eğer ülkede iyi bir güven ortamı varsa iyi bir ekonomi vardır. Ekonomimiz inşallah bundan sonraki süreçte daha da iyiye gidecek. Beklentilerimiz o yönde. Faizlerin yükselmesiyle Türkiye’ye yabancı sermaye girer beklentileri doğru değil. Bunları tamamen spekülatif haber olarak düşünüyoruz.”