Rusya’nın yerinden ettiği Suriyelilerin yaşam mücadelesi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Rusya’nın Halep’in güneyine düzenlediği yoğun hava saldırıları sonucunda yerinden edilen halk, zorlu hava koşullarına rağmen çadır kentlerde hayatta kalmaya çalışıyor.

Suriye’de Halep vilayetinin kuzeyinde bulunan Azez ilçesindeki es-Selame sınır kapısına yakın es-Selame çadır kent sakinleri zorlu kış koşullarına rağmen yaşam mücadelesi veriyor.

Rusya’nın 30 Eylül’den bu yana Suriye’de “terörle mücadele” iddiasıyla düzenlediği hava saldırıları, DAEŞ unsurlarından çok, ılımlı muhalifleri ve bu grupların kontrolündeki bölgelerde yaşayan sivil halkı hedef almaya devam ediyor. Başlangıçta  İdlib, Hama, Humus, Halep’in kuzeyine yoğunlaşan saldırılar, 14 Ekim itibariyle Halep’in güneyine yönelmişti.

Rus hava saldırılarıyla eş zamanlı olarak Esed güçlerinin karadan bölgeye düzenlediği operasyon, muhaliflerin kontrolündeki Türkiye sınırına yakın bölgelere doğru kısa sürede yüz bin kişiyi aşan bir göç dalgasını tetiklemişti.

Yerinden edilen binlerce kişi Rus saldırılarının yanı sıra şimdi soğuk havayla mücadele etmek zorunda.

Es-Selame çadır kenti, alt yapı yetersizliği nedeniyle derme-çatma durumda. Yoğun yağmur ve kar yağışı, çadır kentteki sokakları kullanılmaz hale getirdi. Çadır kentteki çocukların kışlık elbiselerinin olmadığı dikkati çekti.

Halk perişan oldu

Çadır kent sakinlerinden Mervan el-Adil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

”Halk burada çamura batmış durumda. Çadır kentte durum iyi değil. Burada su sıkıntısı da çekiyoruz. Yağan kar ve yağmurda halka ısınmak için yakıtta dağıtılmadı. Çadır kentte soba dağıtıldı fakat mazot dağıtılmadı. Rus uçaklarının hava saldırısından dolayı halk perişan oldu evlerini bırakarak buraya yerleşti. Ruslar uçaklarının saldırılarında evleri yıkılanlar da buraya geldi.”