TBM Başkanı: “Kargoculara İnanmayın”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, vatandaşları uyardı. Ağaoğlu, vatandaşların yıllarca, içinde hediye bulunduğu vaadiyle gönderilen kargolara dolandırıldığını belirterek vatandaşların bu vaadlere inanmaması gerektiğini söyledi.

“KARGOYU ALMAZSANIZ CEZA ÖDEMEZSİNİZ”

Ağaoğlu, vatandaşların talep ve onayı olmadan gönderilen kargoyu teslim almayanların, hukuki veya cezai sorumluluğunun bulunmadığını, “almazsanız ceza öderseniz” diyen kargoculara inanılmaması gerektiğini söyledi.

“NAKLİYE TAŞIMA BEDELİ 70 İLE 200 LİRA ARASINDA”

Bu dolandırıcılık yönteminde, nakliye ve taşıma bedeli adı altında 70 ile 200 lira arasında bir bedelin talep edildiğini aktaran Ağaoğlu, kargo teslim alındığında ise içinden kulaklık, salatalık, 1-2 liralık yüzük veya küpe gibi değersiz ürünler çıktığını ifade etti.

“BİR SALATALIĞA 200 LİRA VERMEK İSTEMİYORSANIZ…”

Ağaoğlu, “Durduk yere kimse kimseye 3 bin liralık telefonu sadece kargo bedeli karşılığında vermez. Ayrıca Türkiye’de küçük bir kutuyla gönderilip kargo bedeli 200 lirayı bulan bir ürün de yok. Bir salatalığa 200 lira vermek istemiyorsanız her arayan kargocuya inanmayın. Talep ve onay olmadan gönderilen kargoyu teslim almayan kişinin hukuki veya cezai sorumluluğu bulunmuyor. ‘Kargonuz var’ diye arayan veya mesaj gönderen kişi ‘almazsanız ceza öderseniz’ diye bir iddiada bulunuyorsa kesin dolandırıcıdır. Vatandaşlar bu düzenbazların oyununa gelmemelidir.”

“BEKLEMEDİĞİNİZ KARGOLARI TESLİM ALMAYIN”

Ağaoğlu, “kargonuz var” bildirimi alan kişilerin, kimsenin karşılıksız hediye dağıtmayacağını düşünerek tedbirli olmaları gerektiğine dikkati çekerek, “Tüketiciler, beklemedikleri kargoyu teslim almamalıdır. Teslim almak isteyenler ise mutlaka önce paketi açıp kontrol etmeli ve karşılaştığı duruma göre ya kargo görevlisine iade edip geri çevirmeli ya da kargo fişine not düşerek almalıdır.” dedi.

BİR DİĞER DOLANDIRICILIK ARACI DA CEP TELEFONLARI

Kargo yoluyla yapılan dolandırıcılıklardan birinin de cep telefonlarına cevapsız çağrı veya mesaj gönderilerek gerçekleştirildiğini anlatan Ağaoğlu, tüketicilerin, tanımadıkları numaralardan gelen mesaj ve çağrılara aldanıp mağdur olmamaları için daha dikkatli davranmalarını istedi.

“VATANDAŞLAR MUTLAKA ŞİKAYETTE BULUNSUN”

Ağaoğlu, bu tür durumlarda Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna, ayrıca savcılıklara şikayette bulunulması gerektiğini bildirdi.

“DOLANDIRICILARA YASAL DÜZENLEME ŞART”

Bu tür suçlamalarla yakalanan dolandırıcıların serbest bırakıldığına ya da kısa süreli tutukluluğun ardından salıverildiğine işaret eden Ağaoğlu, “Bir an önce yasal düzenlemeler yapılarak bu tür geniş toplum kitlelerini hedef alan dolandırıcılara uygulanan cezaların ağırlaştırılması gerekiyor. Yakalananlar cezaların azlığı yüzünden adliyelerden elini kolunu sallayarak çıkmamalıdır.” ifadesini kullandı.